Met HF communicatie ga je de hele wereld over

Toen de eerste radioamateurs begin 20e eeuw actief werden, kregen zij een deel van het radiospectrum toegewezen waar anderen destijds geen interesse in hadden. Door onderzoeken en experimenteren ging een hele nieuwe wereld letterlijk en figuurlijk open, de HF communicatie banden.

HF-Transceiver voor HF communicatieVoor HF communicatie is het frequentiegebied tussen 3 MHz en 30 MHz, golflengtes 100 m t/m 10 m, beschikbaar. Deze HF-banden staan ook wel beter bekend als de kortegolf banden. Radioamateurs weten slim gebruik te maken van de bijzondere invloed die de atmosfeer heeft op de radiogolven in dit spectrum.

In de bovenste lagen van de atmosfeer, op de rand van de ruimte, bevindt zich de ionosfeer. Deze laag op 50-500 km hoogte heeft de eigenschap radiogolven terug naar de aarde te weerkaatsen. Zo kan een radiogolf over de horizon komen en via meerdere weerkaatsingen gebieden bereiken die duizenden kilometers verderop liggen. Soms tot aan de andere kant van de aardbol, tot zelfs in Australië en Nieuw-Zeeland.

Nu zijn morse (CW) en spraak (AM, FM, SSB) de meest bekende vormen van communicatie. Sinds de 21e eeuw speelt de computer een steeds belangrijke rol in het verzorgen van digitale communicatie zoals PSK, RTTY, JT65 en andere vormen. Voor mensen die wat minder plezier hebben aan het maken van verbindingen met spraak, is digitale communicatie een boeiend alternatief. Daarnaast kunnen deze digitale modes over het algemeen met een stuk minder zendvermogen bedreven worden, in vergelijking met spraak. Zo kunnen met kleine eenvoudige antennes en klein vermogen toch grote afstanden overbrugd worden.

Op de HF banden worden veel verschillende activiteiten ondernomen, variërend van een praatje over de hobby tot wedstrijden (contests) en het zenden vanaf bijzondere locaties.

Een greep uit de activiteiten:

Bouwden radioamateurs jaren geleden nog veelvuldig hun eigen zenders en ontvangers, nu worden door bekende fabrikanten zoals ICOM, Kenwood en Yaesu, geavanceerde zendontvangers gebouwd. Ondanks het aanbod van nieuwe en gebruikte apparatuur, bouwen zendamateurs nog steeds zelf apparatuur. Er zijn ook fabrikanten zoals Elecraft die zelfbouwpakketten aanbieden.

Voor antennes geldt hetzelfde. Ondanks commercieel aanbod, bouwen radioamateurs vaak zelf hun antennes. Alleen of met hulp van andere amateurs.

Wil je weten welke activiteiten door de VERON worden ontplooid? Kijk dan op de pagina’s van het VERON Traffic Bureau.