Kort radioamateurnieuws – week 17, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Verkoping radioapparatuur in Gorinchem;
  2. TinyGS – Open Source Global Satellite Network;
  3. FUNcube transponder moest batterijen opladen;
  4. De N9SAB 80-6m off-center-fed dipole antenne;
  5. VERON morsecursus gratis te downloaden;
  6. RF-webinar: Radio Navigatie met satelliettechnieken.

Kort radioamateurnieuws

 

1. Verkoping radioapparatuur bij de Gorinchemse Amateur Club

Op 2 mei is er een verkoping van apparatuur in het eigen clubhuis van de Gorinchemse Amateur Club. Er zijn op het moment van schrijven nog enkele tafels ter beschikking om daarop uw koopjes uit te stallen voor verkoop. Opgeven voor een tafel kan via ons evenementen@pi4gac.nl adres.

Na afloop van de avond wordt wel verwacht dat u alle niet verkochte spullen weer meeneemt naar huis.

Deze clubavond wordt gehouden in ons onderkomen van de Scouting APV, Sportlaan 4 in Gorinchem. De aanvang is 20.00 uur. (Zaal open om 19.30 uur.)

Met dank aan Willem, PA3KYH

 

2. TinyGS, het Open Source Global Satellite Network door Jeffrey Roe, EI7IRB

Als je iemand vraagt naar het onderwerp ‘radio’, dan zal hij of zij waarschijnlijk antwoorden dat het een oude technologie is die in het verleden bestond en nu bijna dood is. De realiteit is dat het in het volle zicht verborgen zit. Denk maar aan WiFi, Bluetooth, mobiele telefoons, satelliet-tv, Starlink, parkeersensoren, enz. Het is alleen zo dat ‘radio’ geëvolueerd is en steeds meer een digitaal formaat heeft.

Steeds meer apparaten hebben nu ingebouwde microprocessoren en ze communiceren met andere apparaten via het concept van het ‘internet der dingen’. Een van de systemen om dit te doen is LoRa(Long Range Low Power). Dit concept is ontwikkeld om radiosignalen van experimentele satellieten in een lage baan om de aarde te kunnen ontvangen door hobbyisten over de hele wereld, waarna de gegevens via internet worden teruggestuurd naar het controlestation. Een van de frequenties die hiervoor wordt gebruikt is 433 MHz in de 70 cm band voor radioamateurs.

TinyGS is zo’n netwerk en wordt als volgt beschreven…

TinyGS is een open netwerk van grondstations verspreid over de hele wereld om LoRa-satellieten, weersondes en andere vliegende objecten te ontvangen en te bedienen met behulp van goedkope en veelzijdige modules.

Jeffrey, EI7IRB gaf onlangs een presentatie getiteld “TinyGS, the Open Source Global Satellite Network” aan de Mid-Ulster Amateur Radio Club en ze hebben het nu op hun YouTube kanaal staan.

Met dank aan John, EI7GL

 

3. FUNcube transponder moest even de batterijen opladen

De FUNcube transponder – ook bekend als AO-73 – is tijdelijk buiten gebruik geweest om de batterijen op te laden. De satelliet is telemetriegegevens blijven leveren op laag RF-vermogen, maar is gedurende deze periode in de beveiligde modus gebleven. Veel van de telemetriegegevens zullen worden gebruikt voor educatieve programma’s op scholen.

Sinds de lancering in een zon-synchrone baan in november 2013 heeft FUNCube met zijn VHF/UHF-transponder aan populariteit gewonnen onder radioamateurs. Meer informatie over deze FUNcube lees je op deze AMSAT webpagina, inclusief een video van de Dnepr lancering van SkySat-1 op 21 november 2013 waarmee deze satelliet destijds omhoog ging.

Met dank aan Tom, PC5D

 

4. De N9SAB 80-6m off-center-fed dipole (OCFD) antenne tijdens POTA

Op 7 januari 2024 heeft Mike N2MAK een Parks on the Air (POTA) activering gedaan in de Erie Canalway National Heritage Corridor (K-6532) met de N9SAB 80-6m off-center-fed dipole (OCFD) antenne. Dit is de QRP-versie, die wordt aanbevolen voor maximaal 50W SSB, 30W CW en 20W digitaal.

Ik heb veel succes gehad met zijn 40-6m OCFD en was in staat om er 9 banden op te krijgen, plus een 1 Watt SSB POTA activering. De 80-6m OCFD is veel draad, maar was niet moeilijk op te zetten. Bovendien was dit tijdens de ARRL RTTY Roundup Contest, dus naast SSB en FT8 heb ik ook wat RTTY gedaan met de ingebouwde functies van de ICOM 7300 (zonder computer). Ik heb veel plezier gehad en ik vind het erg leuk om OCFD antennes te gebruiken.

Meer zien van de N9SAB 40-6m OCFD antenna behalve bovenstaande video? Kijk dan ook de “Kan de N9SAB OCFD-antenne een POTA-activering van 1 Watt aan?” en “Welke banden werken op de N9SAB Off-Center-Fed Dipole?” video’s.

Met dank aan Mike, N2MAK

 

5. VERON morsecursus gratis te downloaden voor leden

Het Service Bureau heeft besloten de morsecursus voor VERON-leden gratis als download aan te bieden. Gratis, omdat op instigatie van de VERON morse nu als immaterieel cultureel erfgoed is erkend. We hopen ook dat door het gratis aanbieden van de cursus in de nieuwe vorm het aantal amateurs met morsevaardigheid gaat toenemen.

De cursus omvat de vroegere MP3-cd’s met nu ook de gratis handleiding in PDF-formaat. Het is sterk aanbevolen om eerst de handleiding goed te lezen voordat u met de cursus start!

Het downloaden van de cursus gaat hetzelfde als bij de jaargang Electron. Bij gebruikmaken van de code hoeft u dus niet te betalen. U moet dit product niet combineren met andere producten uit de webshop.

Verdere informatie in het mei uitgave Electron bladzijde 244.

 

6. RF-webinar over Radio Navigatie met satelliettechnieken

Zondag 28 april (morgen!) start er op 15:00 uur weer een RF-webinar. Het wordt gepresenteerd door Ernst PA1EJO en gaat over Radio Navigatie met satelliettechnieken.

Sinds het begin van de ruimtevaart was er een wens om te kunnen bepalen waar een gelanceerde satelliet zich bevindt en tevens hoe de baanelementen zich in de toekomst gaan ontwikkelen. De meest voor de hand liggende manier is om dit met radiotechnieken te doen.

De volgende stap was even voor de hand liggend: hoe kun je het verhaal omdraaien. Bepaal als gebruiker op de grond (etc.) je eigen positie en snelheid als je een radiosignaal van een satelliet, of een aantal satellieten ontvangt. GPS en tegenwoordig GNSS en ook het Franse DORIS systeem doen niet anders. Het zijn radiotechnieken tussen een netwerk op aarde en de satelliet en weer terug naar de gebruiker.

Hoe werkt het Franse Doppler navigatiesysteem DORIS, hoe werkt GPS nu echt, en wat kunnen we er meer mee dan wat er op je smartphone zit. Tenslotte, hoe zit het met onze 23cm-band? In het verleden is deze al beperkt door de komst van GPS, maar sinds dat het Europese Galileo systeem er is, krijgen we te maken met nieuwe beperkingen.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.