Klachtenafhandeling storende PLC-adapters van KPN

Sinds 2013 biedt KPN radioamateurs de mogelijkheid om een klacht in te dienen wanneer een PLC-adapter (Power Line Communication) van KPN storing veroorzaakt in de amateurbanden. KPN onderneemt dan actie om de storende powerline adapters om te ruilen voor een versie waarin een notch is opgenomen. HB-lid Peter Zwamborn PE1GEX, verantwoordelijk voor EMC-EMF-zaken, informeerde bij KPN over de status van de afhandelingen. Op zijn verzoek om de VERON een jaaroverzicht te verschaffen, ontving hij de volgende reactie:

2013

KPN powerline communicationIn 2013 hebben we sinds augustus 15 meldingen binnen gekregen, waarvan we er 11 naar behoren hebben kunnen afhandelen, 3 hebben we niet kunnen helpen omdat de melder geen storingsbron kon vermelden, 1 maal wilde de KPN klant geen medewerking verlenen.

2014

In heel 2014 hebben we 18 meldingen gehad, waarvan we er 16 naar behoren afgehandeld hebben, 1 maal werd er op voorhand een mogelijke komende storingsbron gemeld en 1 maal kon de storingsbron niet vermeld worden.

2015

In 2015 waren er 10 meldingen waarvan we er 9 geholpen hebben, 1 persoon kon geen adres vermelden.

2016

In 2016 waren er 10 meldingen waarvan 9 naar tevredenheid afgehandeld, bij 1 persoon kon geen storingsbron worden gevonden.

Blijft een lastige storingsbron

Ondanks dat het merendeel van de klachten door KPN naar tevredenheid wordt afgehandeld, blijft het een lastige storingsbron voor radioamateurs. Vervelend is dat de storing zich ook niet meer tot HF beperkt, maar ook op VHF (6 meter- en 4 meterband) wordt gemeld. Dat heeft te maken met een nieuwe standaard die hogere doorvoersnelheden biedt en meer frequentiespectrum gebruikt. Daarnaast hebben we ook te maken met PLC’s die niet door KPN zijn geleverd, maar door consumenten zelf zijn aangeschaft. Daarbij is zeker niet uitgesloten dat consumenten PLC-adapters, zonder notches, buiten Europa via internet aanschaffen.

Niet toegestaan

In de brief van 21 januari j.l. heeft PE1GEX aan KPN ook het volgende laten weten:

Tot slot het volgende. Met het effectief worden van de productstandaard EN 50561-1 is het per 12 september 2016 niet toegestaan dat KPN PLC-modems uitlevert die niet aan deze standaard voldoen.

Blijf storingen melden

Onze EMC-EMF Commissie verzoekt radioamateurs dan ook dringend om storingen te blijven melden bij Agentschap Telecom en ook apart bij de commissie. Dat kan via ons formulier op de website. Door storingen te melden krijgt onze commissie alleen maar een beter beeld van de werkelijke omvang van de problematiek. Daarnaast heeft de commissie een stok achter de deur om de PLC-leveranciers en Agentschap Telecom te blijven wijzen op hun verantwoording om storingen in de amateurbanden op te lossen.