PA6HQ2018 bij PI4VPO

Het verhaal van PA6HQ2018 bij PI4VPO bestaat uit 3 delen:…

  • De voorbereidingen
  • De opbouw
  • De contest

PI4VPO doet mee aan PA6HQ 2018 (2e jaar) – De voorbereidingen

We zijn alweer een poosje lekker druk met de voorbereidingen voor het HQ weekend. Dit is een contest waarmee we in Nederland onder een special call de lucht in gaan. In dit geval is dat PA6HQ. Wij hebben ons begin dit jaar weer opgeven om mee te doen. Er wordt uitgekomen in CW en SSB op de traditionele HF banden. Dus 10, 15, 20, 40, 80 en 160m. Je kan je opgeven voor een of meerdere banden en mode. Wij hadden vorig jaar 10m en 160m SSB toebedeeld gekregen. Ook voor dit jaar weer opgegeven voor 160m. Maar omdat Steef (PA2A) zich ook bij ons aangesloten had, hebben we ook CW opgegeven. We hebben nu toch een man aan boord die redelijk uit de voeten kan met morse.

Het lange wachten

En toen begon de tijd van het lange wachten. Net zo als vorig jaar ging de communicatie tussen het middelpunt en de andere weer moeizaam. Om een of andere reden wilde er maar geen berichten loskomen. Simon (PA3JQD) was voor ons het aanspreekpunt. Maar die kreeg maar geen gehoor. Tot op een bepaald moment Steef erachter komt dat er wel degelijk enige communicatie is geweest en dar er op antwoord van ons gewacht werd. En nooit enige mail terug gevonden bij onze digibeet Simon. Dus Jelle (PDOJSO) ging zich er ook maar eens tegenaan bemoeien en is maar eens gaan bellen. Kwam wel wat verder maar nog steeds niet bevredigend. Dan Steef zijn gang maar laten gaan. Die wist nog wel wat andere wegen te bewandelen om info loste krijgen.

Toen bleek dat we een OK moesten gaan geven op de 10m en 160m SSB en 10m CW. Na wat intern beraad is daar dan ook OK op gegeven. Het blijkt namelijk dat het weekend samenvalt met een contest\wedstrijd tussen de wereldtop aan operators. Hierdoor zijn er een aantal stations die normaal gesproken mee zouden doen aan HQ zijn weggevallen. Dus de spoeling was dun geworden. Dus met als gevolg de vraag van de leiding om een extra band of mode erbij te kunnen doen. Dat was voor ons als PI4VPO dus geen probleem.

De echte voorbereidingen

Nu gingen dus de echte voorbereidingen van start. Het plan van vorig jaar werd weer uit de kast getrokken. En weer eens rondvraag doen. Wie kunnen er meedoen. Zowel in de opbouw als tijdens het weekend zelf. En dan ook eens navraag doen bij de landheer van vorig jaar of hij bereid was om weer een stuk land ter beschikking te stellen. Simon weet ongeveer welke stukken land hij heeft en had dus met betrekking tot de op te bouwen antennes ook zijn voorkeur.

Maar op het moment dat dit ter sprake kwam was het reeds heel erg druk met het maaien en persen van hooi. Dus lastig te bereiken. Maar na een aantal dagen toch eindelijk de landheer gesproken. En deze had er geen probleem mee dat er weer gebruik gemaakt werd van een van de landerijen. Hij vond het wel leuk dat wij dit weer wilde doen op zijn grond. En aan de hand van de voorkeur van Simon werd er eens flink nagedacht en gepland. Met als conclusie dat Simon het stuk land kon krijgen wat hij wilde. Dus de eerste horde was genomen.

Aan personeel geen gebrek

Verder aan personeel ook geen gebrek. Er werd al snel een klein team rond Simon gevormd om het geheel weer te kunnen laten slagen. Maar dan gooit Simon zelf even roet in het eten. Door wat lichamelijke problemen beland deze in het ziekenhuis met een operatie tot gevolg.

Nou daar gaan onze ideeën tot het HQ weekend. Onze organisator in de lappenmand. Dus daarna achter Simons rug om toch wat overleg tussen Steef, Jelle en Alex (PE1NYQ). Hoe gaan we dit verder aanpakken. Er valt nu toch wel even een belangrijke schakel weg. Dus Jelle ging in ieder geval regelen dat Simon bij de leiding van HQ van het toneel ging verdwijnen en dat eventuele verder communicatie via hem moest gaan lopen.

Het plan zou toch een klein beetje aangepast gaan worden want de hoeveelheid draad die er uitgelopen moest gaan worden zonder de expertise van Simon was geen optie. Dus alles werd wat kleiner van opzet. Want je moet het toch ook allemaal opzetten. En zoals het zich aan liet zien werd het alleen gedurende de avonduurtjes wat bouwen. En dat was eigenlijk niet te doen. Dus de antennes werden wat bijgesteld. Maar het moeten toch wat extra ontvangst antennes uitlopen worden voor 160m. Daar veranderd niets aan. Dat heeft vorig jaar toch voor de kers op de taart gezorgd.

Verschil tussen zendantenne en ontvangstantenne

Stations die op de zendantenne niet te horen waren maar via de ontvangstantennes wel. Dus zo werd er hier en daar wat geschaafd aan de plannen. Maar uiteindelijk gaat het toch weer lukken. Ook de opstelling moet wat worden veranderd na de ervaring van vorig jaar. Maar dat is pas van belang om op te letten bij de opbouw.

Simon was weer terug uit het ziekenhuis en heeft wat beperkingen opgelegd gekregen. Maar dat betekende niet dat hij niets meer kon doen. Allerlei kleine prutswerkjes en regelwerk kon wel degelijk door hem gedaan worden. Dus dat gebeurde dan ook. En samen met Jelle werden de antennes en rotor dan ook verder voorbereid. We zouden voor 10m ook de beam gaan gebruiken. Maar dat vergde toch ook nog wat aanpassingen. Gezien dat we met wat hoger vermogen gaan werken moest de antenne daar ook op aangepast worden. Dankzij de originele documentatie daarvan, in het bezit van Simon, werden die aanpassingen gedaan.

Steef was ondertussen ook zijn hardware aan het checken of alles er was en nog werkte. Dat zou onze leverancier worden voor de sets en extra vermogen. Hier en daar nog wat kabeltjes vervangen en modificeren zo dat dat in optimale conditie zal zijn tijdens het weekend.

Laptops

Ook Alex was lekker bezig. Die zou weer voor de laptops gaan zorgen. De opstelling van vorig jaar had prima gefunctioneerd. Dus voor herhaling vatbaar. Dat betekende dat de laptop opgezocht moesten worden en vervolgens weer op de laatste stand gebracht worden. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat als de laptops internet ruiken vervolgens heerlijk gaan updaten. Dat gaat alleen maar problemen geven. Maar voor zover zijn daar nog geen problemen geconstateerd. Dat loopt voorlopig ook soepeltjes.

Dus die voorbereidingen lijken allemaal ruim op tijd klaar voor het weekend. En dan gaat vanaf volgende week de opbouw beginnen. Het weer lijkt ook dit jaar weer mee te werken. Het is droog maar niet zo afgrijselijk warm als vorig jaar.

Tot zover de voorbereidingen voor het PA6HQ weekend.

Alex, PE1NYQ

PA6HQ2018 bij PI4VPO

PA6HQ2018 bij PI4VPO

PA6HQ2018 bij PI4VPO