Kort radioamateurnieuws – week 23, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in kort radioamateurnieuws de berichten die ons deze week opvielen, maar te beknopt zijn voor een volledig nieuwsartikel.

Deze week in kort radioamateurnieuws:

  1. Toch geen Maunderminimum?
  2. Het sporadische-E-seizoen is nu echt begonnen!
  3. Quindar Tones: pieptonen tijdens communicatie NASA-grondstation en SpaceX Dragon
  4. Congres GQRP CLUB dit jaar mogelijk online

Kort radioamateurnieuws

1. Toch geen Maunderminimum?

Vorig jaar brachten wij twee berichten waarin gerefereerd werd aan een artikel uit het gerenommeerde tijdschrift Nature over het mogelijk ophanden zijn van een Maunderminimum. Een Maunderminumum is lange periode van zo’n 70 jaar waarin er sprake is van zeer lage zonneactiviteit, met – helaas voor ons – matige  propagatie op de hogere HF-banden tot gevolg. Kort geleden bleek het betreffende artikel echter teruggetrokken te zijn door de redactie van Nature. De conclusies zouden op verkeerde aannames zijn gebaseerd. Als we inderdaad niet aan het begin van een Maunderminimum staan, maar langzaam maar zeker de 25e zonnevlekkencyclus binnentrekken, dan is doet goed nieuws voor ons!

Referenties:

2. Het sporadische-E-seizoen is nu echt begonnen!

Mooie verbindingen vanuit Kaapverdië (afbeelding: EI7GL)

Op vrijdag 29 mei 2020 waren er fantastische openingen via sporadische-E in heel Europa, waarbij zelfs de 2m-band volop meeprofiteerde. Veel stations rapporteerden dan ook mooie verbindingen. Zo meldde ons Hendrik Dijkstra (PA0HDI) bijvoorbeeld over zijn FT8-verbindingen naar Engeland, Denemarken en zelfs Italië.

De meest bijzondere berichten kwamen echter wederom uit Kaapverdië. Dat het station D4VHF niet alleen afstandsrecords vestigt over de Atlantische oceaan, bleek vorige week vrijdag: het station maakte op 2 meter verbindingen tot ver in Europa. D4VHF werd zelfs gehoord door SP5XMU in Warschau (Polen), een afstand van iets meer dan 5.600 km. Net zoals tijdens het afstandsrecord op 23 juli 2019, kwamen die lange afstanden waarschijnlijk ook nu weer tot stand door een combinatie van twee propagatiemechanismen: troposferische ducting boven de oceaan en sporadische-E-reflectie boven het vaste land.

Meer informatie: Amazing opening on 144 MHz from Cape Verde Islands to Poland

 3. Quindar Tones: pieptonen tijdens communicatie met SpaceX Dragon

Ook tijdens de lancering van de SpaceX Dragon waren ze weer te horen, die piepjes aan het begin en het einde van de communicatie tussen het NASA-grondstation en de bemanning. Waar dienen die piepjes voor? SWLing Post zocht het nauwkeurig uit en bericht erover op zijn blog.

Ook in de Apollo-tijd waren zal al te horen. Die piepjes zijn de zogenoemde ‘Quindar Tones’. Deze tonen zijn bedoeld om de grondstationzenders te activeren wanneer er een uitgaande transmissie vanaf de aarde is. Wanneer Mission Control de PTT-knop indrukt, wordt een intro-toon (2,525 kHz sinusgolf met een lengte van 250 ms) gegenereerd die de zenders van het grondstation activeert. Na het loslaten van de PTT-knop wordt een iets lagere outro-toon (2,475 KHz, sinus, 250 ms) gegenereerd om de zenders van het grondstation weer uit te schakelen.

Lees het hele verhaal op SWLing Post: Quindar Tones: Those iconic NASA PTT confirmation beep

4. Congres GQRP CLUB dit jaar mogelijk online

Als alternatief voor het congres op 6 en 7 september in Engeland, overweegt ook de GQRP Club om dit jaar haar jaarlijkse congres online te organiseren. Zij peilt daartoe de mening van geïnteresseerde “bezoekers” via een online enquête: GQRP CLUB 2020 Virtual Convention

Bron: Southgate Amateur Radio News