Kort radioamateurnieuws – week 25, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Kort radioamateurnieuws van deze week:

  1. Joe Tayler (K1JT) hint op nieuwe digitale mode
  2. YOTA presenteert zich tijdens HAM RADIOnline
  3. Telemetrie-decoder FUNcube beschikbaar op Raspberry Pi
  4. Video ‘What is IARU?’ beschikbaar

Kort radioamateurnieuws

1. Joe Taylor (K1JT) hint op nieuwe digitale mode

FT4In de e-mailgroep van de WSJT-X-ontwikkelgroep hint Joe Taylor (K1JT), de bedenker van FT4 en FT8, op een nieuwe digitale mode, zo meldt QRZ NOW op haar website. Of die er werkelijk komt en wanneer, wordt in het midden gelaten. Wel bevestigt Taylor dat zijn team momenteel experimenteert met zo’n nieuwe digitale mode, waarschijnlijk met een groot aantal submodes. Die submodes verschillen dan onderling in bandbreedte en transmissieduur. Het bijzondere van de nieuwe digitale mode is dat daarmee ‘echte’ tweeweg-QSO’s mogelijk zouden moeten worden bij zeer lage signaalsterktes, mogelijk zelfs tot een signaalruisverhouding van -37dB, wat extreem laag is. Hiermee zouden ongetwijfeld met (zeer) lage vermogens flinke afstanden overbrugd kunnen worden. Leuk voor HF, maar zeker ook voor VHF/UHF.

2. YOTA presenteert zich tijdens HAM RADIOnline

YOTAOp 16 juni presenteerden wij  het programma van HAM RADIOnline, het evenement dat voor 26 tot 28 juni gepland staat. Hierin vind je onder andere terug dat ook de Youngster On the Air (YOTA) van de partij zullen zijn. Op zaterdag 27 juni van 13:00 tot 14:00 UTC komen Suzan Vink (PD3SZN) en Lisa Leenders (PA2LS) aan het woord op het YouTube-kanaal van het evenement. Ze spreken dan onder andere over hun belevenissen tijdens het YOTA-zomerkamp 2019 in Bulgarije. Daarnaast vertelt Suzan hoe het was om deelnemer te zijn aan de Winter YOTA 2019 in Oosterhout.

Bekijk de livestream op het YouTube-kanaal van de DARC: DARC HAM RADIO

 3. Telemetrie-decoder FUNcube beschikbaar op Raspberry Pi

FunCube satellietAMSAT-UK maakt bekend dat er een telemetrie-decoder voor de FUNcube-satellieten beschikbaar is, die op de populaire Raspberry Pi draait. Daarmee kun je in combinatie met (uitsluitend) een FUNcube-dongle en natuurlijk een geschikte antenne, een compleet ontvangststation voor de FUNcubes maken. De ontvangen en gedecodeerde telemetrie-data worden overigens meteen doorgestuurd naar het FUNcube Data Warehouse om daar voor verdere analyse beschikbaar te zijn. Eerder was de software al verkrijgbaar voor Windows, maar nu dus ook op de populaire singleboard-computer. Omdat de telemetrie-decoder beschikbaar is als opensource-software, kan een ieder die over een Pi beschikt de software zelf installeren. Daarnaast biedt AMSAT-UK een kant-en-klare microSD-kaart aan met voorgeïnstalleerde software.

Oorspronkelijk artikel: Raspberry Pi FUNcube satellite telemetry decoder now available

4. De video ‘What is IARU?’ beschikbaar

IARUDe video ‘What is IARU?’ legt de rol en missie van de International Amateur Radio Union uit. Het gaat dan met name over haar rol als wereldwijde belangenbehartiger van radioamateurs. Heel concreet betekent dat bijvoorbeeld dat zij probeert om amateurspectrum te verwerven, maar zeker ook om bestaand spectrum te behouden. Daarnaast introduceert de video de verschillende IARU-regio’s en onderstreept het de cruciale rol van de meer dan 160 aangesloten verenigingen. De video is beschikbaar in de Engelse en Spaanse taal.

De IARU nodigt aangesloten verenigingen en ook radioclubs uit om deze video te gebruiken om de IARU te introduceren bij radioamateurs, toezichthouders en andere geïnteresseerden.

De video kan bekeken en gedownload worden op de website van IARU Regio 2: ‘What is IARU?’