Journaal 2022 software, door Evert Beitler PA3AYQ
Journaal 2022, is een upgrade van het journaal 2021. Een logboek voor al je logs maar door deze grote upgrade geschikt voor aanzienlijk meer HAM toepassingen.
Journaal upgrade 2022-2023
Het Journaal gebruik je als basis logboek maar je kan er ook al je logs van andere programma’s in kwijt. Bovendien kan je er de meeste CW en Phone contesten mee doen. Het neemt veel werk voor je uit handen waardoor je je helemaal op de contest kan concentreren. Met bovendien direct veel belangrijke informatie bij de hand. Je hebt hier geen last dat je de kleine lettertjes moeilijk kan zien. Je kan naar eigen inzicht de gewenste lettergrootte en kleuren op het scherm laten verschijnen. Bestemd voor beginners, gevorderden en zij die graag alles wat ze gewerkt hebben in hun hele carrière als zendamateur geordend bijeen willen hebben. Daarnaast ook voor hen die zendamateur willen worden. Kortom voor iedereen dus.
Alles bij de hand
Het programma regelt bijna alles voor je. Call intoetsen en klaar. Noem maar op, het land, de afstand, de antenne richting, de WA, CQ, ITU Zones, DXCC enz. Heb je al eens contact gehad met dat station dan verschijnen uiteraard direct de gemaakte verbindingen met dat station op het scherm. En via het nieuwe AlleCalls systeem weet je direct de meest belangrijke gegevens van het station.
Bovendien is de meest belangrijke informatie voor de zendamateur aanwezig die je als beginner maar ook als gevorderde radioamateur moet weten. Welke afstand legt je signaal af volgens de WW Locator. Hoe gaat en werkt dat met het S-rapport: RST, RSQ of SNR bij digitaal. Je vindt de belangrijkste Q codes zowel voor CW als Phone verkeer. Maar ook de dagelijks in het amateur verkeer gebruikte afkortingen. VHF – UHF repeater lijsten, noodfrequenties en je eigen amateur frequenties en nog veel meer. Info over weerstanden, condensatoren, antennes, DX-entiteiten noem maar op . Alles wat je moet weten heb je direct bij de hand. En je kan zelfs met het programma morse code gaan leren ….
Overzichten
Je wilt natuurlijk een overzicht zien van je resultaten. Het aantal gewerkte landen per band, gewerkte DXCC entiteiten, hoeveel verbindingen met elk land, de gewerkte zones, de afstanden en misschien nog veel meer. Per band , mode, datum, part enz. Of je verste verbindingen. Je kan de meest ingewikkelde selecties maken die je wilt.
PACC, PA-Beker en andere contesten
Misschien wil je deelnemen aan een contest. De vanouds bekende PACC en PA-Beker contest log programma’s zijn in dit Journaal bijgevoegd en actueel bijgewerkt. Ze zijn geheel onafhankelijke te gebruiken. Voor andere bekende contesten kan je het Journaal programma in de contest mode zetten. Je kan via de universele Cabrillo file maker je contest log daarna direct via e-mail naar de contest manager verzenden.
Als je wilt kan je het programma ook automatisch een Phone CQ laten geven en nog meer. Geen gedoe alles menu gestuurd. Je bent voor het deelnemen aan vele contesten geheel klaar ook als je werkt met meerdere contest stations.
Part functie
Een ander onderdeel is de z.g. Part (naam) functie. Ideaal voor selectie gebruik. Denk aan je vakantie logs. Je zet in de PART naam je eigen tekst ‘Vakantie log 2023’ en bij QTH je locator op dat moment. Ga je naar verschillende landen dan zet je in de PART bijvoorbeeld ‘Vakantie Frankrijk’ of ‘Vakantie Spanje’. Je kan dan later eenvoudig bij het zoeken in Part ‘Spanje’ ingeven en je hebt de logs uit Spanje. Geef je in ‘Vakantie’ dan heb je alle logs van de complete vakantie.
Samen met de PART is er zelfs een speciale voorziening voor het eenvoudig loggen van de wekelijkse radiorondes.
VHF – UHF afstand
Voor de VHF – UHF enthousiasten is het een must de afstand te weten van de experimentele verbindingen. Er is een database bij van meer dan 3000 locaties. Compleet met regionummers. Eenvoudig de plaats selecteren en je hebt de bijbehoren QRA locator met de afstand tot je station.
Via je GPS gegevens van je telefoon kan je de QRA locator bepalen waar je je ook bevindt. Het is allemaal aanwezig.
ADIF en CSV import en export
Misschien maak je nu ook wel automatische logs met de digitale modes via andere log programma’s. Deze kan je opslaan als ADI of CSV file. Beiden formaten kan je naar dit Journaal programma overbrengen.
Voor de Special Event Stations of clubstations die werken met aparte stationsroepletters is het programma optimaal geschikt als verzamel journaal. Je kan via de ADIF of CSV import functie de logs samenbrengen en daarbij aangeven wie de operator was, welke call is gebruikt, onderverdelen in de PART en prachtige overzichten maken. Natuurlijk kan je van je totale log of van selecties ook zelf een ADI, CSV of aparte Journaal file maken. Het fijne is ook dat je de velden in het CSV file zelf kunt aangeven.
Ook voor QSL administratie
Ook voor de QSL kaart administratie zijn er uitgebreide voorzieningen om het in een keer snel af te handelen. Je kan daarbij tevens e-mail of URL info noteren.
Callgever
Je moet wel je call regelmatig kenbaar maken. Zo zijn de voorwaarden. Bijgevoegd een callgever die je simpel overal kan inzetten. Je hoeft bij interessante QSO gesprekken nooit meer je call vergeten te vermelden. Je callgever doet de job voor je
Morse trainer
Voor de radioamateur zijn morse signalen belangrijk. Om je daarin te oefenen is er een Morse trainer bijgevoegd. Je kan er ook gehele morse bulletins mee uitzenden.
Er is nog veel meer
En er is nog veel meer dat belangrijk is voor de actieve radioamateur. Het Journaal 2022 programma is een tooltje wat iedere amateur bij de hand zou moeten hebben. Een uitgebreide Nederlandstalige handleiding van 29 pagina’s met een snel zoeksysteem geeft uitleg over de vele ingebouwde beschikbare functies.
Voor iedereen
Heb je nog geen machtiging? Of ben je nog niet aan het loggen toe of ben je een luisteramateur. Dan is dit programma een opmaat voor het grotere werk. Je vindt veel info in de NAVRAAG en Infomap.
Journaal 2022 installatie
Het enige wat je hoeft te doen is het programma ophalen en uitpakken.
Het Journaal 2022 log programma werkt vanaf Windows 10 en neemt ca. 100 MB ruimte in.
Download de software en installatie beschrijving: VERONJournaal2022.ZIP en Installatie journaal2022.pdf.
Uitpakken in een apart mapje en het is direct klaar voor gebruik.
Het gehele programma werkt zelfs prima vanaf een (snelle) USB stick. Je kan het dus overal mee naar toe nemen.
Door de vele automatische functies is een redelijke snelle processor wel prettig.
Het programma is freeware en je mag het geheel vrij gebruiken op eigen risico.
En waardeer dan ook de VERON vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om je dit aan te bieden.
Lid van de VERON zijn is dan wel het minste toch?
Evert PA3AYQ
pa3ayq@veron.nl