Kort radioamateurnieuws – week 50, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Uitslagen PA-beker contest november beschikbaar;
  2. Twente Beam over Delfi-C3; Einde van een tijdperk;
  3. IARU Monitoring System nieuwsbrief november 2023;
  4. EIRSAT-1 gelanceerd met een Space X Falcon 9 raket;
  5. Terugblik op de radioamateur activiteit van Owen Garriot;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Uitslagen van de PA-beker contest van afgelopen november nu beschikbaar

Alle uitslagen van de PA-beker contest van afgelopen November zijn nu beschikbaar gemaakt. Vincent PC2Y is voor de derde keer op rij winnaar geworden van de PA-beker. Proficiat met dit behaalde resultaat!

73 Joop PG4I
PA-beker contest manager

 

2. De Twente Beam schrijft over Delfi-C3; Einde van een tijdperk

In de Twente Beam van november lezen we dat maandagavond 13 november jl., waarschijnlijk tussen 21.00 en 22.00 CET, de nanosatelliet Delfi-C3 op 15 jarige leeftijd aan haar einde is gekomen. De Delfi-C3, de eerste satelliet gebouwd door studenten, is verbrand in de dampkring.

In 2006 werd de kleine satelliet gebouwd door wetenschappers van TU-Delft, samen met een groep van zo’n 60 studenten. De Delfi-C3, zo groot als een melkpak, ging op 28 april 2008 vanuit India de ruimte in en was bedoeld om technologie te testen en ervaring op te doen.

Sindsdien heeft zij meer dan 85.000 rondjes rond de aarde gedraaid, goed voor ongeveer 3,7 miljard kilometer. Dat was heel wat meer dan verwacht. Sterker nog, haar levensverwachting was in eerste instantie maar zo’n 3 maanden. Lees het verder op pagina 9 van de Twente Beam.

 

3. IARU Monitoring System nieuwsbrief van november 2023

De nieuwste IARUMS Regio 1 nieuwsbrief is deze week verschenen. Op onze maandrapportage pagina houden we een overzicht bij van al deze nieuwsbrieven als waardevol naslagwerk.

In de maand november waren er, naast de helaas talrijke en steeds terugkerende uitzendingen van verschillende Over The Horizon-radars
(OTHR), ook veel indringers te horen in verschillende CIS-## modi op basis van FSK. Deze worden ook te regelmatig ontvangen in het radiospectrum van de amateurradiobanden op HF. We hebben ze vooral waargenomen in de 40- en 20-meterbanden.

Ook gebaseerd op FSK, werden er bijna dagelijks transmissies ontvangen in de DPRK FSK 600 ARQ modus (KRE) (Shift = 600 Hz. 600 Baud), meestal op de 20-meter band, maar ook op de 15-meter band.

Lees het allemaal in deze IARUMS-R1 nieuwsbrief!

 

4. EIRSAT-1 gelanceerd met een Space X Falcon 9 raket

Op vrijdag 1 december werd EIRSAT-1 gelanceerd met een Space X Falcon 9 raket vanaf de Vandenberg luchtmachtbasis in Californië. EIRSAT-1 staat voor ‘Educational Irish Research Satellite‘.

Een team studenten van University College Dublin, met steun van academisch en professioneel personeel, heeft de eerste satelliet van Ierland, een 2U CubeSat, ontworpen, gebouwd, getest en zal deze exploiteren. Hij heeft een downlink op de door de IARU gecoördineerde frequentie van 437,100 MHz.

Ga voor meer informatie over het project naar eirsat1.ie.

 

5. Terugblik op de radioamateur activiteit van Owen Garriot

Bij de UBA lezen we dat op 7 december 2023 op YouTube een speciaal ARISS-webinar plaatsvond. Deelnemers konden van de zoon van zoon Richard Garriott, W5KWQ, interessante feiten leren over de allereerste QSO’s van Owen Garriott vanuit de ruimte.

Richard Garriott is ontwikkelaar van computerspellen en ruimtetoerist. Hij werd op 12 oktober 2008 als passagier met het Russische ruimteschip Sojoez TMA-13 gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Zijn vader, NASA-astronaut Owen Garriott, W5LFL, pionierde veertig jaar geleden met amateurradio vanuit de ruimte tijdens zijn historische STS-9 vlucht met de Space Shuttle Columbia. Gelanceerd op 28 november 1983, voerde Garriott internationaal wetenschappelijk onderzoek uit als onderdeel van zijn Spacelab-1 missie. In zijn vrije tijd was hij de eerste persoon die vanuit de ruimte met radioamateurs op aarde communiceerde.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.