Kort radioamateurnieuws – week 5, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Bouw zelf eens een BALUN en choke die ook echt werken;
  2. Morsecode is springlevend bij K6KPH;
  3. Eerste resultaten QRSS uitdaging John EI7GL;
  4. PI4HAL-bulletin van februari 2024;
  5. Waarom we “kortegolf 2.0” nodig hebben;
  6. RSGB presentaties over VHF boordradar en WRTC;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Bouw zelf eens een BALUN en choke die ook echt werken

Klagen jouw buren over storing veroorzaakt door jouw uitzendingen? Dan moet je dit artikel bij VERON afdeling Flevoland echt eens lezen. Samen met de YouTube video’s van TRX Lab. Hier geeft Peter duidelijke uitleg over de vele verschillende uitvoeringen. Niet alleen de wikkelingen zijn verschillend. Ook het materiaal dat voor een BALUN wordt gebruikt. Maar werken deze BALUN’s ook zoals ze zijn bedoeld? Hier kom je maar op een manier achter. Meten is weten.

Veel radiozendamateurs denken dat een BALUN is om de impedantie aan te passen van antenne naar transceiver. Maar is dat wel de primaire functie van een BALUN? Je kunt natuurlijk met een BALUN de in- en uitgangsimpedantie aanpassen. En er zijn veel ontwerpen die hier een uitstekend resultaat laten zien. Maar nogmaals de vraag is dit de primaire functie van een BALUN?

Nee, het is niet de primaire maar de secundaire functie. BALUN staat voor balanced en unbalanced. En zoals de naam doet vermoeden koppelt een BALUN onze gebalanceerde antenne aan het ongebalanceerde systeem van de coax en transceiver. Gebruik je deze aanpassing niet wordt je genadeloos afgestraft met een ‘common mode stroom’. Een goed werkende BALUN heeft niet alleen een goede SWR maar vooral een hoge demping op de common mode stroom (minimaal 20dB). De common mode stroom veroorzaakt nu juist veel storing op frequenties waar je het niet hebben wilt.

Je leest er alles over op deze webpagina inclusief verwijzingen naar de video’s.

 

2. Morsecode is springlevend bij K6KPH

Zaterdag 20 januari 2024 zaten meer dan 150 luisteraars in de VS, Italië, Frankrijk en Japan bij hun radio’s om een reeks morsecodes te ontcijferen die uitgezonden werden door de Maritime Radio Historical Society (MRHS).

MRHS werd opgericht op 12 juli 1999, de datum van de veronderstelde laatste commerciële morse-uitzending in de VS. Vandaag de dag bedient de groep de stations KPH, KFS, KSM en, op amateurfrequenties, K6KPH. Naast het eren van het ambacht van maritieme radio, organiseert KPH ook een aantal evenementen – meest recentelijk een over-the-air cryptografische uitdaging.

Lees hier meer over op deze RadioWorld webpagina.

 

3. De eerste resultaten van de QRSS uitdaging op 10 meter van John EI7GL

We schreven eerder al over dat John EI7GL niet terug schrikt voor een QRSS uitdaging op de 28 MHz band. En nu heeft hij al wat eerste resultaten binnen.

Op 18 januari lukte het me om een goede opname te maken van TF3HZ in IJsland. Want op 17 januari had ik het QRSS signaal van TF3HZ gezien tussen G0MBA en G0PKT. Dus ik wist waar ik moest kijken. Op de 18e om 12:14 UTC verscheen het signaal uit de ruis.

Dit is een goed voorbeeld van hoe nuttig QRSS is omdat je de propagatie kunt ‘zien’ veranderen. Het laat zien hoe binnen een minuut het pad tussen Ierland en IJsland open ging. Lees en bekijk het zelf op John’s Blogspot.

 

4. PI4HAL-bulletin van februari 2024

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De februari-uitgave met 63 pagina’s is wederom de moeite waard. De inhoudsopgave is zoals altijd weer veel te lang om hier op te sommen! Dus open het PI4HAL-bulletin februari 2024 zelf en geniet lekker lang van het lezen van de vele boeiende artikelen.

 

5. Waarom we “kortegolf 2.0” nodig hebben

In een artikel bij RadioWorld betoogt Kim Andrew Elliott dat radio het ultieme middel is om het internet te omzeilen. Het debat over de toekomst van kortegolfuitzendingen concentreert zich op de terechte constatering dat kortegolfluisteren in het grootste deel van de wereld niet langer een mainstreamactiviteit is.

De toekomst van kortegolfuitzendingen – “Kortegolf 2.0” – zal niet gepaard gaan met een heropleving van dat grote publiek. In plaats daarvan zal het een activiteit zijn van communicatieliefhebbers en professionals. Zij zouden een reservekorps vormen dat in staat is informatie door te geven aan grotere bevolkingsgroepen in hun landen wanneer nieuwere media worden geblokkeerd of anderszins onbeschikbaar worden.

Lees het hele artikel nu op deze webpagina.

 

6. RSGB presentaties over VHF boordradar en WRTC

De RSGB laat via GB2RS weten dat er nog eens drie presentaties van de conventie van 2023 online gepubliceerd zijn.

In de eerste geeft Professor Simon Watts, G3XXH een fascinerende presentatie over VHF boordradar en het ontwerp en de prestaties van deze vroege systemen in de Tweede Wereldoorlog.

De andere twee presentaties richten zich op het World Radiosport Team Championship dat het Verenigd Koninkrijk in 2026 organiseert. De WRTC wordt elke vier jaar gehouden en wordt beschouwd als de Olympische Spelen van radiowedstrijden. Op de RSGB-conventie gaf WRTC-voorzitter Mark Haynes, M0DXR een overzicht van wat er gepland is en hoe mensen erbij betrokken kunnen raken als toeschouwer, vrijwilliger, deelnemer of scheidsrechter. John Warburton, G4IRN gaf zijn perspectief op hoe het is om WRTC-scheidsrechter te zijn. Het volledige WRTC-planningsteam gaf onlangs ook een update tijdens een RSGB Tonight@8 live webinar.

Je kan al deze presentaties bekijken op het RSGB YouTube-kanaal.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.