Nieuwsbrief Frequentiezaken Zomer 2024

Nieuwsbrief Frequentiezaken Zomer 2024Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft haar Nieuwsbrief Frequentiezaken Zomer 2024 uitgebracht met daarin de volgende onderwerpen:

Uitkomst veiling 3,5 GHz-frequentieband

Op 1 juli jongstleden is de veiling van de 3,5 GHz-band afgerond. De veiling is uitgevoerd door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur en heeft drie winnaars opgeleverd: KPN, Odido en VodafoneZiggo. Iedere winnaar heeft 100 MHz verworven in de veiling. De veiling heeft in totaal ruim € 174 miljoen opgebracht. De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft de uitkomst van de veiling via een Kamerbrief bekend gemaakt. Nu de veiling van de 3,5 GHz-band is afgelopen kunnen de frequenties ook daadwerkelijk in gebruik worden genomen. Dit kan direct na vergunningverlening aan de winnaars. Vergunningverlening zal naar verwachting op 10 juli aanstaande plaatsvinden. Alle geveilde vergunningen hebben een looptijd tot en met 31 december 2040.

Update onderzoek 3,8-4,2 en 26 GHz-frequentieband

De centrale opgave van het Nederlandse frequentiebeleid is om frequentieruimte zo beschikbaar te stellen dat het de meeste (brede) waarde oplevert voor Nederland. Kortom, we streven zo doelmatig mogelijk gebruik van frequenties na. Om invulling te geven aan dit doel wordt op dit moment het uitgiftebeleid van de 3,8-4,2 GHz en 26 GHz-frequentiebanden herzien. Hiervoor is het nodig om de behoefte aan deze banden voor enkele verschillende toepassingen te onderzoeken en de verwachte economisch-maatschappelijke impact daarvan. Bij concurrerende behoeften zullen bij het vaststellen van het uitgiftebeleid keuzes moeten worden gemaakt.

De externe opdracht voor het doen van het behoefte- en economische-maatschappelijk onderzoek is gestart en inmiddels in een gevorderd stadium. Momenteel worden de voorlopige onderzoeksresultaten gevalideerd bij de betrokken gebruikersgroepen. Zoals eerder gedeeld houden we NFO-geadresseerden op de hoogte van de te doorlopen vervolgstappen in dit beleidstraject. Zie hiertoe ook de onderstaande tabel. Momenteel bevindt het traject zich in fase 1.4.

Nieuwsbrief Frequentiezaken Zomer 2024

Wijzigingen van het Nationaal Frequentieplan (NFP)

Op korte termijn start een publieke consultatie vanwege voorgenomen wijzigingen van het Nationaal Frequentieplan. Deze wijzigingen worden opgenomen in een zogenaamd ontwerp-wijzigingsbesluit. Ditmaal bestaan de wijzigingen uit een samenstel van relatief kleine aanpassingen: van redactioneel tot de implementatie van een ECC-decision (ECC Decision 22(03)5) die ziet op wijzigingen in het frequentiebereik 116 tot en met 265 GHz. Daarnaast bevat het ontwerp-wijzigingsbesluit enkele toekenningen en intrekkingen van aanwijzingen van frequentiegebruik voor publieke taken. Zodra de publieke consultatie start ontvangt u een e-mail ter informatie vanuit het team frequentiebeleid.

Onderzoek naar communicatie over frequentiebeleid

Goede communicatie draagt bij aan het creëren van draagvlak en begrip én helpt bij het versoepelen van ingewikkelde processen. Om na te gaan hoe onze huidige communicatiestrategie wordt ervaren, hebben we begin dit jaar een enquête uitgezonden en één-op-één gesprekken gevoerd. Hieruit bleek dat stakeholders over het algemeen positief zijn over de communicatie rondom frequentiebeleid. Dit werd onderstreept met een gemiddeld rapportcijfer van 7,5. Desondanks zijn er een aantal verbeterpunten. De drie thema’s die naar voren zijn gekomen, zijn tijdig communiceren, de organisatie van fysieke evenementen en het delen van een lange termijnvisie. Om hier gehoor aan te geven, organiseren we binnenkort weer een eerste fysieke bijeenkomst. Nadere informatie volgt.

Onderzoek naar maatschappelijke toegevoegde waarde satellietgrondstations

Internationale aanbieders van satelliet-communicatiediensten hebben aangegeven in Nederland meer frequentieruimte te kunnen gebruiken in de 18 en 28 GHz-banden. Deze frequentieruimte kent nu ook aards gebruik. Denk daarbij bijvoorbeeld aan straalverbindingen ten behoeve van het verbinden van opstelpunten voor mobiele communicatie en voor cameratoezicht.

Momenteel doet Dialogic in opdracht van het ministerie onderzoek naar de maatschappelijke kosten en baten van een eventuele verruiming van deze frequentieruimte voor satellietgrondstations. De uitkomsten van het onderzoek worden eind augustus verwacht. Een besluit over eventuele hiertoe strekkende wijziging van het Nationaal Frequentieplan (NFP) is voorzien in het najaar van dit jaar.

Nieuwe editie van de Monitor Draadloze Technologie

TNO heeft weer een nieuwe Monitor Draadloze Technologie gepubliceerd. Om overzicht te bieden in het speelveld van de diverse draadloze technologieën, stelt TNO sinds een aantal jaren een Monitor Draadloze Technologie samen. Hierin worden ontwikkelingen in de technologie en de markt gevolgd. U kunt de Monitor lezen door op deze link te klikken.

 


Colofon Nieuwsbrief Frequentiezaken Zomer 2024

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het team Frequentiebeleid van het ministerie van Economische Zaken – frequenties@minezk.nl.

De nieuwsbrief is bedoeld om u op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen op het gebied van het frequentiebeleid. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud van deze nieuwsbrief.