Kort radioamateurnieuws – week 29, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RSGB vat Ofcom licentiewijzigingen samen;
  2. Nieuw zaterdags Europees Feld Hell Net;
  3. Open dag bij DX Commander in het VK;
  4. Veldweekend bij de Gorinchemse PI4GAC;
  5. Workshop antennebouw bij VERON Dordrecht;
  6. Een heuse Meccano Hellschreiber-machine;
  7. Zomertijd = Antenne tijd;
  8. Heeft elektronisch speelgoed je beïnvloed?

Kort radioamateurnieuws

 

1. RSGB samenvatting van de Ofcom licentiewijzigingen

De RSGB heeft een videosamenvatting van 3 minuten uitgebracht over de wijzigingen in de Britse licenties die in februari van dit jaar van kracht werden.

De video behandelt een reeks updates, van vermogensverhogingen en roepnamen tot extra opties voor Foundation-licentiehouders en nieuwe mogelijkheden om radioamateurs te laten delen met mensen die geen licentie hebben. Er wordt ook gekeken naar de volgende fasen van de licentiewijzigingen van Ofcom.

Je kan de video vinden op het RSGB YouTube kanaal en op de RSGB website op rsgb.org/licence-review. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook direct rechtsboven bij dit artikel bekijken.

Met dank aan Tom PC5D

 

2. Nieuw Europees Feld Hell Net

Amateurs die interesse hebben om te werken in de Hell mode, kunnen vanaf nu ook uitkomen op het EU Hell Net dat iedere zaterdag om 12:00 uur Nederlandse zomertijd wordt georganiseerd op 20 of 30 meter door PC1K (Barry).

Het zaterdag net is in een plek om vrijblijvend QSOs te maken met andere amateurs. Er zijn geen check-ins en er is geen centraal coördinerend station. De organisatie verloopt via Hamspots.net en FeldHell.net. In de laatste editie van het net waren er 10 stations. Kijk voor meer informatie op FeldHell.net en tot Hellens!

Met dank aan Barry PC1K

 

3. Open dag bij DX Commander in het Verenigd Koninkrijk

Als je half augustus “toevallig” in het Verenigd Koninkrijk vakantie aan het vieren bent, dan is het volgende wellicht interresant voor je:…

Callum, M0MCX meldt dat DX Commander een open dag houdt op zaterdag 17 augustus 2024. Het evenement omvat het bedienen van twee amateurradiostations. Een daarvan zal een HF-station zijn met een Kenwood TS-990s transceiver. Het andere station is een Icom IC-9700 die op de VHF-banden werkt. De stations bevinden zich in een geluidsarme omgeving en bezoekers zijn van harte welkom om ze te gebruiken.

Bezoekers zijn ook welkom om het nieuwe uitgebreide antenneveld te bezoeken, de nieuwe geheime projecten van DX Commander te bekijken en misschien wat te eten. De RSGB zal aanwezig zijn met regio 5 vertegenwoordigers. Mark Savage, M0XIC zal de boekenkraam bemannen.

De deuren zijn open van 12 tot 16 uur. Het aantal deelnemers is beperkt, dus ga naar de DX Commander website en klik op de ‘Registreer’ knop om je plaats te reserveren. Ga voor meer informatie naar dxcommander.com. De locatie van deze firma is ten zuid oosten van Birmingham, dus plan je vakantie slim in de buurt.

Met dank aan Tom PC5D

 

4. Veldweekend bij de Gorinchemse Amateur Club PI4GAC

De Gorinchemse Amateur Club (VERON afdeling A16) heeft op 6, 7 en 8 september 2024 haar veldweekend. De plaats waar dit alles gaat gebeuren is Uitspanning De Leuvenhoeve, Landscheiding 1, 4214 KM Vuren (06-19125755 of contact@deleuvehoeve.nl.

Gelieve zelf een plaats te bespreken op de camping en ons te laten weten dat je erbij bent.

Zaterdagavond zal er een gezamelijke barbecue gehouden worden. Graag opgeven als je daar aan wilt deelnemen. Verder zijn we van plan zaterdagmiddag iets te organiseren voor de Ladies! Details volgen allemaal nog, afhankelijk van het aantal deelnemers.

Voor opgeven, vragen en verdere informatie ga je naar Yvonne PD4JAY (yvonne189@gmail.com of 06-41993560) of naar de PI4GAC evenementen commissie.

Tot snel!

Met dank aan Jaco PD0TX

 

5. Workshop antennebouw bij VERON Dordrecht

Na de lezing van 14 juni is het dan zover, we gaan een workshop antennebouw geven op vrijdagavond 11 oktober in het VERON Dordrecht (A12) clubgebouw! Ruud PD5GWR heeft tijdens de lezing uitgelegd dat er met de GWR klemmen heel eenvoudig mooie strakke yagi antennes zijn te realiseren:…

Antenne element op de juiste maat afzagen of snijden, midden aftekenen, reduceerbus(sen) aanbrengen en vervolgens het klemstuk monteren. Dit schuif je op de juiste plek op de boom en de yagi is gereed!

Wil je graag deelnemen aan de workshop, bedenk dan wat voor een yagi en voor welke band je deze zou willen maken. Ruud heeft wel een aantal tekeningen maar andere yagi’s zijn ook mogelijk! Geef je daarom zo snel mogelijk op bij Ruud PD5GWR. Zie onze website voor alle info! Daar kun je ook de zwart-wit foto’s van de vossenjacht uit 1987 terugkijken.

Met dank aan Ruud PD5GWR

 

6. Een Meccano Hellschreiber-machine

Onze vrienden van Hackaday schrijven over een knutselaar luisterend naar de illustere naam ZXGuesser die een waar Meccano-technisch hoogstandje heeft geleverd: het bouwen van een Meccano Hellschreiber-machine. Het ontwerp is een nauwkeurige replica van de originele Siemens Feld-Hell machine zoals hier gedocumenteerd.

Wat is Hellschreiber, vraag je je misschien af? Het is een handige methode om geschreven berichten door de lucht te versturen door een printwiel aan de ontvangende kant te synchroniseren met pulsen die worden gegenereerd op de zender. Door het afdrukwiel snel op en neer te bewegen, kunnen willekeurige cijfers worden afgedrukt. Als je meer wilt weten over Hellschreiber, bekijk dan deze uitstekende Hackaday-post van bijna tien jaar geleden!

Met dank aan Tom PC5D

 

7. Zomertijd = Antenne tijd

Gelukkig is de zomer tijd weer ingegaan. Het goede weer komt er aan om buiten met antennes aan de slag te gaan. Op mijn QTH ben ik in de gelukkige omstandigheid dat er een dipool van 2 x 20 m kan worden geplaatst, in een redelijk vrije omgeving. Deze (multiband) antenne voed ik met een openlijn (kippenlader) en na de winter moeten deze eens schoon gemaakt worden en weer opgespannen.

Ik realiseer me goed dat niet iedere Nederlandse radioamateur ruimte heeft om een flinke dipool uit te spannen, en een oplossing moet zoeken in kleinere HF antennes wat vaak betekend een compromis zoeken wat er wel kan. Het experimenteren met diverse typen (draad) antennes kan weer beginnen. Antenne boeken genoeg met onnoemelijk veel ontwerpen, maar ja wat ga je dan kiezen?

Henk PA3CLL beschrijft vanaf pagina 16 de mogelijkheden in het CQ Friesland-noord afdelingsblad en dat geeft 5 pagina’s waardevolle informatie voor iedereen met dezelfde vraag. Maar met 26 pagina’s is er nog veel meer leuks te lezen in dit afdelingsblad van VERON afdeling Friesland-noord.

Met dank aan Tom PA2IP, Marten PA3BNT en Henk PA3CLL

 

8. Heeft elektronisch speelgoed je ontwikkeling beïnvloed?

Zoals velen van ons had Youtuber MIKROWAVE1 veel elektronisch speelgoed toen hij opgroeide. In een video die je hiernaast kunt bekijken, stelt hij de vraag: “Heeft elektronisch speelgoed je pad beïnvloed?” Voor ons was het antwoord zeker JA.

Sommigen van ons hadden zeker dingen die leken op de 150-in-één bouwdozen. Er waren veel versies van kristalradiokits, hoewel een kit daarvoor altijd een beetje op valsspelen leek. Kortegolfradio’s waren ook leuk in die tijd. We missen de tijd dat je interessante stations kon vinden op de kortegolf.

Dus vroegen we ons af welk speelgoed de volgende generatie ingenieurs op de been brengt. We zijn er niet van overtuigd dat videospelletjes, Tik Tok en ChatGPT hetzelfde doel zullen dienen als dit speelgoed voor velen van ons heeft gedaan. Wat denken jullie? Wat was jouw favoriete speelgoed en wat zal volgens jou dat doel dienen voor de volgende generatie?

Met dank aan Tom PC5D

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.