Ontwikkeling van de amateurdiensten in de 23cm-band en ITU-R-aanbeveling M.2164

Ontwikkeling van de amateurdiensten in de 23cm-band en ITU-R-aanbeveling M.2164De International Amateur Radio Union (IARU) bericht op haar website over het feit dat bepaalde administraties en regionale telecommunicatieorganisaties overwegen hoe ze de resultaten van de Wereldradioconferentie WRC-23 en de ITU-R Radioassemblee, die ITU-R-aanbeveling M.2164 goedkeurden en publiceerden, moeten implementeren. Deze biedt richtslijnen voor technische en operationele maatregelen. En die moeten worden toegepast op de amateur- en amateursatellietdiensten om de radionavigatiesatellietdienst (RNSS) in de 23cm-band (1240 – 1300 MHz) te beschermen.

Ontwikkeling van de amateurdiensten in de 23cm-band en ITU-R-aanbeveling M.2164

Als de in de aanbeveling beschreven maatregelen volledig zouden worden toegepast op de hele 1240 – 1300 MHz-band, zouden bepaalde amateuractiviteiten ernstig worden beperkt. Met name de ontwikkeling van breedbandtoepassingen. Tegenwoordig vinden er interessante ontwikkelingen en experimenten plaats met betrekking tot datatransmissie, digitale beeldtransmissie en datanetwerken (bijvoorbeeld HamNet). De 23 centimeterband is ideaal voor deze doeleinden. En onnodige beperkingen in bepaalde delen van de band zouden deze ontwikkelingen zeker belemmeren.

Regelgevende organisaties beginnen met nationaal overleg over deze kwestie. En het is van vitaal belang dat de reikwijdte van elke nationale of regionale implementatie van de M.2164-maatregelen alleen gericht blijft op het deel van de band dat relevant is voor het RNSS-systeem dat wordt overwogen.

De IARU spoort nationale verenigingen zoals de VERON aan om deel te nemen aan deze nationale discussies. En ook om het begrip van de kwestie te bevorderen. Vandaar dat het IARU Region 1 Spectrum and Regulatory Liaison Committe (SRLC) een document heeft opgesteld dat hiervoor te raadplegen is. Dit document heeft als titel “Developing the amateur services in the 23cm band when considering ITU-R Recommendation M.2164″. Dit PDF document is via deze link te downloaden.

Met dank aan Barry, G4SJH

Bronnen