2024 North American QSO Party in RTTY

Voor radioamateurs die eens in een andere digitale mode willen werken dan de populaire modes FT8 en FT4 is er aanstaand weekend de 2024 North American QSO Party in RTTY. Het doel is om zoveel mogelijk Noord-Amerikaanse stations te werken tijdens de contest. Elke amateurstation mag meedoen. Noord-Amerikaans stations zijn gedefinieerd door de ARRL DXCC-lijst, met de toevoeging van Hawaii.
De 2024 North American QSO Party in RTTY maakt deel uit van een reeks wedstrijden die plaats vinden op verschillende dagen en in verschillende modes.

NAQP Wedstrijdkalender 2024

CW

1800 UTC 13 januari tot 0559 UTC 14 januari 0600 UTC 21 januari 2e volledige weekend januari
1800 UTC 3 augustus tot 0559 UTC 4 augustus 0600 UTC 11 augustus 1 volledig weekend augustus

SSB

1800 UTC 20 januari tot 0559 UTC 21 januari 0600 UTC 28 januari 3e volledige weekend januari
1800 UTC 17 augustus tot 0559 UTC 18 augustus 0600 UTC 25 augustus 3e volledige weekend augustus

RTTY

1800 UTC 24 februari tot 0559 UTC 25 februari 0600 UTC 3 maart Start laatste zaterdag in februari
1800 UTC 20 juli tot 0559 UTC 21 juli 0600 UTC 28 juli 3e volledige weekend juli

NAQP 2024

De 2024 North American QSO Party (NAQP) in RTTY is een contest die plaats vindt op 20 en 21 juli 2024. Dit evenement biedt radioamateurs wereldwijd de kans om zoveel mogelijk Noord-Amerikaanse stations te werken binnen een bepaalde tijdsperiode.

Belangrijke details van de wedstrijd
  • Datum en tijd: De wedstrijd begint op 20 juli om 18:00 UTC en eindigt op 21 juli om 05:59 UTC.
  • Doel: Het doel is om zoveel mogelijk Noord-Amerikaanse stations te werken.
  • Categorieën: Deelnemers kunnen meedoen als Single-Operator (SO), Single-Operator Assisted (SOA), of Multioperator Two-Transmitter (M2).
  • Regels: Er zijn specifieke regels voor het gebruik van spotting informatie en het aantal toegestane zenders.

De NAQP is populair onder zowel beginners als meer ervaren radioamateurs vanwege het lage vermogen (geen linears toegestaan). Wat zorgt voor meer ruimte op de frequenties alsook voor een gelijk speelveld. Het is een geweldige kans om je vaardigheden te testen en te verbeteren en natuurlijk ook om deel uit te maken van de levendige amateurradiogemeenschap.

INTEREST GROUP RTTY  ig-ry.de
Regels: 2024 North American QSO Party (CW/SSB/RTTY)
North American QSO Party | National Contest Journal
2024 North American QSO Party, RTTY | North Coast Contesters

Telex

Telex is een methode van communicatie waarbij twee automatische typemachines via een telefoonlijn met elkaar in verbinding staan. Ook wel TTY, TeleType (verreschrijvers of teleprinters) genoemd.  RTTY is een bijzondere vorm van telexen, waarbij de verbinding via een radiosignaal tot stand komt.
Dus TTY is een telexverbinding via een telefoonlijn en RTTY is een telexverbinding via radiosignalen.

De eerste telex-verbindingen werden in de tweede wereldoorlog, uitsluitend voor militaire doeleinden, tot stand gebracht. Later is deze toepassing ingeburgerd bij diverse overheidsdiensten, persbureaus en uiteindelijk zelfs op kantoor bij diverse grotere bedrijven. Ook de scheepvaart en de kuststations maakten lange tijd gebruik van telex over radio (TOR) in HF.

Met de komst van de IBM PC’s in 1984 alsmede de eerste fax-machines, raakte de telex uit de belangstelling. Met de komst van het internet en email raakten telexverbindingen via een telefoonlijn alsook telexverbindingen via radiosignalen volledig achterhaald en nostalgisch.
Een telexmachine was duur in aanschaf en onderhoud, groot qua afmetingen, zwaar en mechanisch ingewikkeld in tegenstelling tot de fax-machines van de laatste decennia. De telex-verbindingen werden steeds minder gebruikt en vele toestellen kwamen uiteindelijk bij de radioamateurs terecht.

RTTY

RTTY maakt gebruik van een 5-bits code, aangevuld met een start- en een stopbit. Met een 5-bits code kunnen er 2 tot de macht 5 = 32 karakters worden weergegeven.
Om de signalen te kunnen onderscheiden wordt er gebruik gemaakt van mark en space combinaties. Aangeduid met FSK wat weer staat voor Frequency Shift Keying. Bij FSK wordt het verschil van mark en space vertaald naar twee verschillende frequenties. Met de term SHIFT wordt het verschil tussen de mark- en spacefrequentie aangeduid. Door een zender in frequentie te variëren in het ritme van de mark- en space signalen, is het mogelijk om draadloze telexverbindingen te maken. Naast de 26 karakters voor het alfabet worden er extra tekens gebruikt voor speciale functies en/of tekens.
Er zijn dus 31-26=5 extra functies beschikbaar. Eén ervan is het omschakelen tussen letters en cijfers.
Net als bij de gewone typemachine heeft een telexmachine een ‘wagen’ die hoger of lager gezet kan worden. Door de wagen hoger te zetten kunnen de aanslaghamertjes cijfers en speciale leestekens afdrukken. Zo is er ook een functie voor Carriage Return net al bij de gewone typemachine.

Radioamateurs maken tegenwoordig gebruik van software voor RTTY. Met behulp van de in een computer aanwezige geluidskaart en een zelf te bouwen geluidskaart-interface (soundcard-interface) is het op eenvoudige wijze mogelijk om op de amateurbanden te werken in RTTY.
Er zijn freeware programma’s via internet te downloaden, zoals o.a. het MMTTY programma. Een leuk bijkomend item is, dat met een geluidskaart-interface ook nog andere radioamateurmodes kunnen worden gedecodeerd.

ZCZC RYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYR ZCZC

Reglement

Reglement van de contest hier als PDF downloaden.

Banden: alleen 160, 80, 40, 20, 15 en 10 meter maar geen 160 meter voor de RTTY-contest.
Uitwisseling: naam van de deelnemer en de stationslocatie (staat, provincie of land) voor Noord-Amerikaanse stations.
Multi-operator stations zijn verplicht om één enkele naam te gebruiken gedurende de gehele wedstrijd.

Multipliers: Multipliers zijn alle 50 Amerikaanse staten, inclusief Alaska en Hawaï, het District of Columbia (DC), alle 13 Canadese provincies/territoria (British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Ontario, Quebec, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island, Newfoundland-Labrador,
Yukon, Northwest Territories en Nunavut) en andere Noord-Amerikaanse entiteiten zoals gedefinieerd door de ARRL DXCC-lijst.

Alle radiozenders, ontvangers en antennes die door een deelnemer wordt gebruikt, moeten aan één station zijn gekoppeld. Gebruik van meerdere stations tijdens de contest met dezelfde roepnaam, al dan niet rechtstreeks of op afstand bediend, is verboden.

Geldig contact: Stations mogen één keer per band worden gewerkt. Dubbele contacten op een band tellen niet als een geldig contact. Een geldig contact bestaat uit een volledig, correct gekopieerd en geregistreerd tweerichtingsverbinding tussen een Noord-Amerikaans station en elk ander station. Een correcte registratie vereist het opnemen van de tijd in UTC en de frequentie voor elk contact.
Logs: Alle logbestanden moeten elektronisch worden ingediend via webupload.

Noord-Amerikaanse DXCCs

De Noord-Amerikaanse entiteiten zoals gedefinieerd door de ARRL DXCC-lijst omvatten onder andere:
– Canada (VE)
– Verenigde Staten (W, K, N, AA-AL)
– Mexico (XE)
– Bahama’s (C6)
– Bermuda (VP9)
– Cuba (CO)
– Dominicaanse Republiek (HI)
– Honduras (HR)
– Jamaica (6Y)
– Puerto Rico (KP4)
– Saint Pierre en Miquelon (FP)
– Turks- en Caicoseilanden (VP5)

bron: ncjweb.com

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ