IOTA Contest zaterdag 27 en zondag 28 juli 2024 van 12:00 UTC tot 12:00 UTC

IOTA Contest zaterdag 27 en zondag 28 juli 2024 van 12:00 UTC tot 12:00 UTC

De RSGB IOTA-wedstrijd is de populairste contest in de RSGB HF-contestkalender en trekt deelnemers van over de hele wereld.

In een wereld waar technologie en natuur elkaar ontmoeten. Bestaat er een bijzondere contest die de verbeelding van radioamateurs wereldwijd prikkelt. De IOTA Contest, georganiseerd door de Radio Society of Great Britain (RSGB). Deze contest, onderdeel van het Islands on the Air (IOTA) programma, is een jaarlijks evenement dat plaats vindt in juli en radioamateurs uitdaagt om verbindingen te maken met zoveel mogelijk eilandgroepen over de hele wereld.

IOTA

In 1964 startte een Britse kortegolfluisteraar, Geoff Watts (SK) een activiteitenprogramma gebaseerd op het contacteren van eilandgroepen over de hele wereld. Geoff Watts was geen rijk man en had weinig gelegenheid om zelf te reizen, maar het is duidelijk dat het luisteren naar radioamateurs die vanaf afgelegen eilandlocaties opereerden tot zijn verbeelding sprak. Zo is het Islands on the Air (IOTA) programma geboren.
Sinds 1964 promoot het internationale programma IOTA radioverbindingen met radiostations op eilanden over de hele wereld. Gaande van kleine rotsachtige riffen in de uitgestrektheid van de oceaan tot en met de grootste eilanden ter wereld. Dit is immers ook het beleven van avonturen in afgelegen uithoeken van de wereld.
En dit is precies waar veel IOTA-fans en actieve radioamateurs trots op zijn. IOTA is een symbool van de drang naar ontdekking die in iedere radioamateur schuilt. IOTA is eveneens een symbool van de vriendschappelijke concurrentie tussen radioamateurs en een symbool van het wezenlijk belang van amateurradio als een mondiale vereniging.

HAM RADIO 2024

HAM RADIO 2024 Friedrichshafen, één van de grootste amateurradioshows ter wereld, vierde dit jaar 60 jaar Islands On The Air. Met als motto “60 jaar Islands On The Air: technologie ontmoet avontuur!“. De RSGB IOTA-wedstrijd is de populairste contest in de RSGB HF-contestkalender en trekt deelnemers van over de hele wereld.

De IOTA Contest wordt georganiseerd door de Radio Society of Great Britain (RSGB) en is een jaarlijkse wedstrijd voor radioamateurs die plaatsvindt in het laatste weekend van juli. Het doel van de contest is om zoveel mogelijk verbindingen te maken met amateurstations die zich op eilanden bevinden.
De populaire contest duurt 24 uur, beginnend om 12:00 UTC op zaterdag. Deelnemers kunnen verbindingen maken op de 80m, 40m, 20m, 15m en 10m banden, zowel in CW als in SSB. Stations op eilanden geven een speciaal IOTA-referentienummer door dat bestaat uit twee letters voor het continent en een nummer voor de specifieke eilandengroep.

IOTA Contest

De IOTA Contest trekt traditioneel duizenden deelnemers van over de hele wereld aan, waaronder veel radioamateurs die speciaal naar eilanden reizen om daar hun stations op te zetten. Dit maakt de contest niet alleen telkens opnieuw een technische uitdaging, maar ook een avontuurlijke onderneming. Eilanden hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Ze roepen veelal een gevoel van mystiek en romantiek op.

Het belangrijkste doel van IOTA is het bevorderen van activiteiten op de banden, niet alleen HF maar ook VHF, en voor zowel clubs als individuele operators. Het is dus niet alleen een aantrekkelijk programma voor de IOTA Island Chaser, maar ook voor de IOTA Island Activator. Het doel van de IOTA Island Chaser is om radiocontact te maken met zoveel mogelijk IOTA-groepen en voor de IOTA Island Activator, om dergelijke eilandcontacten te bieden.

IOTA Award

Zoals bij elk activiteitenprogramma van dit soort is er een sterk beloningselement. De basis IOTA award is de IOTA 100 Islands of the World voor bevestigde contacten met 100 eilandengroepen, waaronder ten minste één van elk continent. Er zijn nog meer onderscheidingen voor 200, 300, enz. eilanden, evenals continentale en andere regionale onderscheidingen (zoals de West-Indische onderscheiding). Jaarlijks wordt er een erelijst gepubliceerd om eilandjagers in staat te stellen scores te vergelijken.

IOTA Contest zaterdag 27 en zondag 28 juli 2024 van 12:00 UTC tot 12:00 UTC

Meer dan 1.100 eilandgroepen zijn nu geactiveerd en elke dag is er IOTA-activiteit op de HF-banden.

IOTA is in de loop der jaren steeds sterker geworden, geholpen door gemakkelijker internationaal reizen, compactere radio’s, grensoverschrijdende licentieovereenkomsten zoals de CEPT-regelingen en een grotere zichtbaarheid dankzij het internet. Meer dan 1.100 eilandgroepen zijn nu geactiveerd en elke dag is er IOTA-activiteit op de HF-banden. De IOTA Contest is een focus voor veel groepen en individuen om eilandexpedities te organiseren, vaak als onderdeel van hun zomervakantie.

Als initiatieven die erin slagen de dagelijkse activiteit op de banden te verhogen, steken twee programma’s er met kop en schouders bovenuit: DXCC voor werklanden en IOTA voor contacteilanden. De programma’s hebben een vergelijkbaar karakter: beide hebben een internationale dekking, beide hebben een sterke regelstructuur en geen van beide heeft een open einde. Bovendien vullen ze elkaar in de praktijk aan en versterken ze elkaar, omdat activiteiten om de één te promoten vaak geldige contacten opleveren voor de ander.

IOTA-site

De beste one-stop-shop voor IOTA-informatie is de IOTA-site waar u de volledige regels van het programma vindt, evenals details over de huidige eilandenactiveringen en nog veel meer. IOTA-activiteit wordt regelmatig gespot op het DX-clusternetwerk en een controle rond de meer populaire IOTA-frequenties (bijv. 14260 kHz of 21260 kHz op SSB en 14040 kHz of 21040 kHz in CW) zal vaak resulteren in het horen van enige eilandactiviteit. Elke eilandengroep heeft een aanduiding zoals EU-005 (Groot-Brittannië – de EU duidt natuurlijk Europa aan) of NA-065 (de eilandengroep van de staat Washington Noord, waaronder de Orca’s, San Juan en de Whidbey-eilanden). Het is dus gemakkelijk om bij te houden wat u heeft gewerkt en wat u nog nodig heeft.

Zie ook

(1) IOTA Contest Information – RSGB CC. https://www.rsgbcc.org/hf/iota.shtml
(2) IOTA Contest – RSGB CC. https://www.rsgbcc.org/hf/rules/2024/riota.shtml
(3) IOTA contest 24-25/7/2021 (réglement) – Radioamateurs France.
(4) IOTA Programme – Radio Society of Great Britain – Main Site.
(5) undefined.

Beginnersgids

IOTA Contest zaterdag 27 en zondag 28 juli 2024 van 12:00 UTC tot 12:00 UTC

De IOTA Contest is een focus voor veel groepen en individuen om eilandexpedities te organiseren, vaak als onderdeel van hun zomervakantie.

Het systeem van IOTA-referenties en meer informatie over de IOTA Contest is te vinden op de IOTA Contest Information-pagina en op de IOTA Contest FAQ- pagina.
Een beginnersgids voor deelname aan de wedstrijd is hier te vinden.

Het volledig reglement vindt u hier.
Als u vragen heeft over het reglement, stuur dan een e-mail naar hf.query@rsgbcc.org
Zoals aangekondigd door de RSGB op 4 maart 2022, worden tot nader order alle logs die worden ontvangen van stations in de Russische Federatie of Wit-Rusland behandeld als controlelogs.

Doelstelling

Om de contacten tussen stations in de IOTA-eilandengroepen en de rest van de wereld te bevorderen en expedities naar de IOTA-eilanden aan te moedigen. De RSGB IOTA-contest is de populairste contest in de RSGB HF-contestkalender.

Datum en tijd

Zaterdag 27 en zondag 28 juli 2024 van 12:00 UTC tot 12:00 UTC. QSO’s worden niet geaccepteerd op of na de eindtijd.

Frequenties en modes

3,5 – 7 – 14 – 21 en 28 MHz in CW en/of SSB

Deelnemers

(a) De contest staat open voor alle stations wereldwijd.

(b) Stations die opereren vanaf een kwalificerend eiland zijn “Island Stations”. Ze moeten er vooraf zeker van zijn dat de QTH van waaruit ze opereren een geldig eiland is voor IOTA-doeleinden. Dit kan worden gecontroleerd en Island References kunnen worden verkregen via deze website.

(c) Stations die niet vanaf een kwalificerend eiland opereren, zijn wereldstations.

(d) Speciale contestroepnamen of clubroepnamen mogen worden gebruikt.

(e) De bediening moet plaatsvinden vanaf één enkele stationslocatie, waarbij alle zenders, ontvangers en antennes zich binnen een cirkel met een straal van maximaal 500 meter bevinden.

(f) Het is niet toegestaan om buiten de locatie van het station afstandsontvangers te plaatsen.

(g) Bediening op afstand van een Wereldstation is toegestaan als de operator zich niet verder dan 100 km van het Externe Station bevindt en zich binnen dezelfde DXCC-entiteit bevindt als het Externe Station.

(h) Bediening op afstand van een eilandstation is toegestaan wanneer de exploitant zich binnen dezelfde DXCC-entiteit bevindt als het externe station, niet meer dan 100 km van het externe station en zich op hetzelfde eiland bevindt of op een eiland dat een kwalificerend eiland is in dezelfde IOTA-groep als het externe station.

(i) Een op afstand bediend station moet voldoen aan alle voorwaarden van de stationsvergunning, de exploitatievergunning en de categorie.

(j) De gebruikte roepnaam moet een roepnaam zijn die is uitgegeven of toegestaan door de toezichthoudende autoriteit van de locatie van het externe station.

(k) Het adres van de operator moet worden opgenomen in het vak ‘Adres van operator bij bediening op afstand vanaf stationsadres’ op de stationsinformatiepagina en het adres van het externe station moet worden opgenomen in het Cabrillo-koptekstvak ‘ADDRESS:’.

(l) Het RSGB HF-contestcomité kan op afstand bediende stations in een aparte resultatentabel plaatsen.
Operatingtijd:

24 uur. Multi-Operator-inzendingen moeten 24 uur duren.
12 uur. In de 12-uurs categorie hoeft de bediening niet in één aaneengesloten periode van 12 uur, maar zodra de bediening in de contest is begonnen, moeten de rustperiodes minimaal 60 minuten duren.

Vermogen

High Power – maximaal gelicentieerd vermogen, maar niet meer dan 1500W output.
Low Power – maximaal 100W output.
QRP – maximaal 5W output.

Elk station dat geen zendvermogen aangeeft, wordt geclassificeerd als High Power

Score

(a) Eilandstations die contact maken met:
Wereldstations: 5 punten
Eilandstations met dezelfde IOTA-referentie : 5 punten
Andere eilandstations: 15 punten

(b) Wereldstations die contact maken met:
Wereldstations: 2 punten
Eilandstations: 15 punten

(c) Multiplier:
De multiplier is het totaal van verschillende IOTA-referenties die op elke band op CW zijn gecontacteerd, plus het totaal van verschillende IOTA-referenties die op elke band op SSB zijn gecontacteerd.

(d) De totale score is het totaal van de QSO-punten op alle banden bij elkaar opgeteld, vermenigvuldigd met het totaal van de vermenigvuldigers op alle banden bij elkaar opgeteld.

Log

Dien het log binnen 5 dagen na afloop van de contest in Cabrillo-formaat in.
Elke inbreuk die in strijd is met de geest van de contest kan ertoe leiden dat QSO’s worden afgekeurd, de inzending wordt geherclassificeerd als Checklog of de inzending wordt gediskwalificeerd.
Het is niet toegestaan om jezelf te spotten of te vragen om gespot te worden.
De geregistreerde roepnamen moeten dezelfde zijn als die welke door de deelnemers tijdens de QSO via de ether zijn uitgewisseld. Ook is correctie van geregistreerde roepnamen en uitwisselingen na de contest, niet toegestaan. Dit door gebruik te maken van een database, opnames, e-mail of andere methoden.
Alle verzoeken om contacten, reacties op oproepen en het kopiëren van roepnamen en contestuitwisselingen moeten worden uitgevoerd tijdens de contestperiode, met gebruikmaking van de modus en frequenties van de contest.
U moet uw roepnaam ten minste om de 3 QSO’s uitzenden, en ten minste eenmaal per minuut.

Door deel te nemen aan een RSGB HF-wedstrijd verklaart u dat:

Uw station werd strikt volgens de regels en de geest van de contest geëxploiteerd, binnen de voorwaarden van uw vergunning. En het uitgangsvermogen van uw zender was niet groter dan toegestaan in het onderdeel van de contest waaraan u deelneemt.
U gaat ermee akkoord dat de beslissingen van het RSGB HF-contestcomité definitief zijn in geval van geschillen.
Door een log in te dienen, geven deelnemers de RSGB toestemming om de invoer te beoordelen, te wijzigen, te publiceren, opnieuw te publiceren, af te drukken en op welke manier dan ook te verspreiden.
De scheidsrechter is Mike G3VYI.

Bron: RSGB-IOTA

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ