Kort radioamateurnieuws – week 31, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Optische SWR indicator en L-tuner;
  2. PH80MG herdenkt Market Garden;
  3. Nieuws uit het PI4HAL radiostation;
  4. Friese Meren activeert vuurtoren Workum;
  5. QRZ.com heet miljoenste lid welkom;
  6. Vandaag is het EU HF Championship;
  7. Nacht expeditie Winschoten 9-10 aug.

Kort radioamateurnieuws

 

1. Een optische SWR indicator plus eenvoudige doeltreffende L-tuner

Veel (vooral koop) sets beschikken over het algemeen wel over een ingebouwde SWR indicatie. Maar in zelfbouwsets wordt nogal eens gerekend op een externe SWR aanduiding (en eventuele afstemming). Er zijn ontwerpen genoeg met één of twee meters die de SWR aangeven. Maar dat soort apparaten zijn doorgaans relatief groot in vergelijking met de portable QRP sets. En meters kunnen kwetsbaar zijn tijdens transport naar de favoriete locatie voor het QRPwerk.

De in de RAZzies editie beschreven SWR indicator is niet uitgerust met meters, maar met twee LEDs: een groene voor de Forward aanduiding zodat je ziet dat er ook daadwerkelijk vermogen naar de antenne gaat, en een rode LED voor de Reflected indicatie, ten teken dat de gebruikte antenne niet optimaal is.

Nieuwsgierig geworden naar dit ontwerp? Het staat uitvoerig beschreven in de augustus 2024 editie van de RAZzies. En die slimme Zoetermeerders hebben er gelijk een vervolgartikel over een eenvoudige doeltreffende L-tuner aan toegevoegd. Dus deze RAZzies editie moet je echt even doorlezen om ook Opa Vonk over Transformeren met transmissielijnen uit te horen en het Zuid-Limburgse Doppler-Peiler project te bewonderen. En vergeet het onweer/bliksem detector niet te lezen.

Met dank aan Frank van het PI4RAZ team

 

2. PH80MG herdenkt het 80 jarig jubileum van operatie Market Garden

De PI4CQ crew organiseert vanaf 13 tot en met 21 september 2024 tijdens Market Garden een speciaal evenement station met de roepletters PH80MG. Het is dit jaar 80 jaar geleden dat operatie Market Garden plaatsvond, wat tot uitdrukking komt in de suffix van deze speciale roepletters.

We begonnen dit avontuur 10 jaar geleden met onze call PH70MG wat een succes was en een leuk avontuur. We zijn zelfs op televisie geweest!

We zijn ook 5 jaar later teruggekeerd naar deze unieke locatie met onze call PH75MG met meer dan 5000 verbindingen in één week. En nu weer QRV vanaf Airstrip B-82 met onze speciale call PH80MG.

We hopen jullie te werken!

Alle informatie over deze activatie lees je op de PH80MG QRZ pagina. En die pagina bevat ook veel historische informatie en oude foto’s, dus is beslist het bekijken waard.

Met dank aan Peter PI4CQ

 

3. Nieuws uit het PI4HAL radiostation

Skanti scheepszender

De technische ploeg is de afgelopen tijd druk bezig geweest met onderhoud en verbeteringen aan en in het radiostation. Zo werd onder andere de GPA50 antenne gerepareerd en de antenne-aansluitingen in het radiostation verbeterd.

En omdat ons zeer gewaardeerde lid en morse docent Ger PC3GER door ‘omstandigheden’ helaas met de hobby moest stoppen is de door hem aan PI4HAL geschonken YAESU FTDX 3000 geïnstalleerd op de plaats van de YAESU FT 1000. De firmware van de FT DX 3000 werd door Onno PA3BUD en René PG3R geüpdatet.

De FT-1000 is weer aan een liefhebber doorverkocht. In het PI4HAL Bulletin nummer 8 van augustus 2024 lees je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de PI4HAL-radiohut.

Maar dat is niet alles wat er in het PI4HAL Bulletin te lezen valt. Deze editie beslaat een indrukwekkende 57 bladzijden met tientallen artikelen over (amateur)radio, scheepvaart, Rotterdam en alles wat daar tussenin zit.

Dus ga er maar eens goed voor zitten en kijk het hele bulletin eens lekker door.

Met dank aan Onno PA3BUD, René PG3R en Bert PC4Y

 

4. VERON Friese Meren activeert de vuurtoren van Workum tijdens het ILLW

In het weekend van zaterdag 17 augustus en zondag 18 augustus 2024 zal VERON afdeling Friese Meren actief deelnemen aan het International Lighthouse and Lightship Weekend (ILLW) onder de clubcall PI4FRM.

Als locatie maken wij gebruik van één van de oudste vuurtorens van Nederland, namelijk de vuurtoren van Workum. Zie ook op onze website en QRZ.com alsmede het DX-Cluster.

Wij zoeken nog een paar helpende handen om ervaring op te doen bij het opbouwen, gebruik of opruimen van het radiozendstation met de  clubcall PI4FRM op de Hylperdyk 4 te Workum. Voor catering wordt gezorgd en de toegang tot de Vuurtoren is vrij.

Mocht je ons willen helpen, laat het dan even weten op onderstaand e-mail adres.

Met vriendelijke groet, Wil Stilma, PE1JRA (veronfriesemeren@gmail.com)

 

5. QRZ.com heet miljoenste lid welkom

Op 20 juli 2024 is een mijlpaal bereikt! Het één miljoenste QRZ lid! De site heeft weliswaar bijna twee miljoen roepletters in de database. Maar totdat iemand daadwerkelijk zijn of haar account claimt en zich inschrijft op de site, zijn ze nog geen lid en tellen ze dus niet mee in het ledental.

Dave W7UUU, Directeur QRZ Forums, schrijft…

Nou, we hebben die grens een paar minuten geleden overschreden… met Patrick KC3IU uit Albion (PA USA) als de gebruiker die de mijlpaal heeft bereikt… 1.000.001 (er was geen “lid nul” dus een beetje zoals Y2K, werd het ‘miljoenste’ lid voor onze doeleinden bepaald om 1.000.001 te zijn).

Gefeliciteerd Patrick! Bedankt dat je lid bent geworden van QRZ en we wensen je veel plezier op de site!

Met dank aan Ron PH0RON

 

6. Neem vandaag deel aan het EU HF Championship van de Slovenia Contest Club

Alle EU-deelnemers worden vriendelijk uitgenodigd om opnieuw deel te nemen aan het EU HF Championship georganiseerd door Slovenia Contest Club. Dit keer een jubileumeditie, namelijk de 30e op rij. De wedstrijd vindt plaats op de eerste zaterdag van augustus, dus dat is vandaag!!!

Het Europees HF Kampioenschap voor radioamateurs, ook wel bekend als de European HF Championship (EUHFC), is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door de Slovenia Contest Club. Het doel van de wedstrijd is om zoveel mogelijk Europese radioamateurs te contacteren en te strijden voor de titel van “European HF Champion”. Lees ook deze EUHFC website voor meer details.

Het EU HF Championship reglement (in het Nederlands !) is via deze link te lezen.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ

 

7. Nacht expeditie Winschoten van vrijdag 9 naar zaterdag 10 augustus

In de nacht van vrijdag 9 naar zaterdag 10 augustus zullen de Groningse radioamateurs weer een nacht expeditie houden. Om 19:15 wordt deze afgetrapt op PI3GRN. Gewoonlijk zitten we op 145.400 MHz met veel regionale amateurs. Maar voor deze expeditie gaan we even verhuizen naar PI3GRN om op deze manier meer amateurs de kans te geven zich in te melden. Om 20:00 gaan wij naar 144.400 MHz in USB. En daar zetten we tot 20:45 de ronde voort.

Ook deze nacht zullen wij weer gebruik maken van het gebouwtje naast het stoomgemaal te Winschoten. Bezoekers zijn natuurlijk welkom. Maar laat even weten wanneer je komt (in de nacht) zodat er niet teveel bezoekers in één keer langskomen. (Dit ook om teveel lawaai overlast te voorkomen voor de omwonenden) Dit ging voorgaande jaren perfect.

De gehele nacht zullen we proberen om zowel 145.400 MHz als PI3GRN uit te luisteren. Zo kunt u op afstand controleren of we nog wel wakker zijn. Welke banden en frequenties verder zullen worden gebruikt is nu nog onbekend.

Meer info gewenst? Stuur een mailtje aan RAGV2G@gmail.com.

73 van uit het Nachtuilen Team: PA7JC Jacob, PG8R Raimond, PD7WB Wolter, PE1COO Fons, PD0DL Henk en PC1TK Sjohnie.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.