Kort radioamateurnieuws – week 32, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Repeater piraterij ontmoedigen met AI;
  2. Een project met technasium-leerlingen;
  3. 3Y0K Bouvet DXpedition kost $1,6 miljoen;
  4. Op bezoek bij de grootste amateurradiobeurzen;
  5. DARC noodcommunicatie trainingsweekend;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Repeater piraterij ontmoedigen met behulp van AI (Kunstmatige Intelligentie)

Voor alle analoge repeater beheerders die last hebben van piraterij en zin hebben in een uitdaging heeft Barry (PC1K) een artikel geschreven hoe piraterij kan worden tegengegaan middels machine learning.

In het artikel beschrijft Barry hoe een AI-model gemaakt kan worden dat onderscheid kan maken tussen piraten en legitieme gebruikers. Het doel van deze oplossing is niet het totaal voorkomen van tarzan geluiden. Wel kan het gebruik van machine learning een voordelig alternatief zijn voor andere oplossingen, omdat met minimale hardware piraterij kan worden ontmoedigd.

Voor het draaien van de AI is aan de kant van de repeater alleen een computer nodig die Python kan draaien en het radio signaal kan ontvangen. In de goedkoopste vorm kan dit met een Raspberry PI en een browser met WebSDR of bijvoorbeeld gqrx met een RTL-SDR.

Het doel van het artikel is de repeater analoog te houden, zodat amateurs de repeater kunnen blijven gebruiken met eenvoudige radio’s, maar piraterij zoveel mogelijk te ontmoedigen op een geautomatiseerde manier.

Met dank aan Barry PC1K

 

2. Een project met technasium-leerlingen in Leiden

Schoolpakket ontvanger omgebouwd met spoeltje en variabele condensator. Links een Collpits oscillator als zendertje.

Na in de zomer van 2023 contact te hebben gelegd met het Da Vinci College aan de Kagerstraat te Leiden kregen werden we, Adrie PD3AR en mijzelf, in december uitgenodigd om een “radio-project” te doen met leerlingen van het technasium, een gymnasium met extra aandacht voor biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde waar leerlingen creatief en technisch bezig kunnen zijn. Het project zou deel uitmaken van het vak “Onderzoeken en Ontwerpen” voor bovenbouw-leerlingen dat uitgaat van een opdrachtgever die een probleemstelling heeft geformuleerd.

Als probleem schetsten we een situatie die bijvoorbeeld door een watersnoodramp, denk bijvoorbeeld aan die van het Geuldal in 2021, kan ontstaan: er is geen elektriciteit, telefoon en andere communicatiemethoden werken niet meer. Hoe kun je dan informatie krijgen over mogelijke reddingsacties? Een oplossing is het bouwen van een ontvanger met eenvoudige middelen. Moeilijker, maar niet onmogelijk, zou het bouwen van een eenvoudige zender zijn.

Een groepje van drie leerlingen ging eind januari van start en nodigde ons, in dit geval Hans PE1AAY en mijzelf, uit voor overleg. Ze wilden zich richten op twee deelprojecten, namelijk het bouwen van een eenvoudige radio en instructie voor onderbouw leerlingen over radiotechniek. Dat laatste leek ons wat ambitieus. Maar goed, als je het wilt uitleggen zul je het zelf eerst moeten begrijpen. Het dient dus een doel!

Je leest dit inspirerende verhaal verder in de augustus 2024 nieuwsbrief van VERON Afdeling Leiden (A28) vanaf pagina 5. Maar er is nog veel meer te lezen in deze editie, dus blader ‘m gerust eens helemaal door!

Met dank aan Ger PA2KOP en Jaap PA7DA

 

3. De 3Y0K Bouvet Island DXpedition denkt door te gaan met $1,6 miljoen budget in 2026

De 3Y0K Bouvet Island Dxpedition, die afgelopen april de acceptatie van donaties opschortte terwijl de organisatoren het financiële plaatje van de reis opnieuw beoordeelden, heeft plannen om door te gaan met een budget van $1,6 miljoen in 2026. Volgens de DXpedition-website wordt er onderhandeld over een contract voor een groot transportschip. Het team zegt dat het al de nodige helikoptervergunningen heeft gekregen van het Noorse poolinstituut. De kosten van de DXpeditie zullen naar verwachting gedeeld worden met “een kleine privégroep” volgens de organisatoren.

De website beschrijft de DXpeditie als een “grootschalige operatie met 20 tot 24 operatoren“. Maar men zegt ook dat het team nog tussen de 4 en 6 extra amateurs nodig heeft voor CW/SSB-operaties. De drie weken durende reis naar het afgelegen eiland moet volledig vooraf worden gefinancierd. Maar de planners van Bouvet hopen binnenkort hun fondsenwervingscampagne te hervatten. Hierbij gaan ze op zoek naar donaties van individuen en clubs om zo wat onkosten terug te verdienen. De fondsenwerving zal naar verwachting niet worden hervat totdat er een contract voor het schip is getekend.

Met dank aan Tom PC5D

 

4. Virtueel op bezoek bij de drie grootste amateurradiobeurzen

Hamvention in de Verenigde Staten, HAM RADIO in Friedrichshafen en de Tokyo Ham Fair in Japan – de “drie grote” amateurradiobeurzen trekken elk jaar veel bezoekers. In een nieuwe video op het DARC YouTube-kanaal “darchamradio” vatten we ze kort na elkaar samen

In ongeveer 10 minuten komt de kijker meer te weten over essentiële vragen zoals:

  • Hoeveel bezoekers komen er naar de grote evenementen met hun internationale bereik?
  • Hoe ziet het er ter plekke uit?
  • Wat kunnen bezoekers verwachten?

De nieuwe video probeert een kort overzicht te geven van deze en andere punten zonder de pretentie volledig te zijn, zonder een lange reis te hoeven maken. Trouwens: Tokyo Ham Fair 2024 vindt binnenkort plaats op 24/25 augustus.

Met dank aan Tom PC5D

 

5. Noodcommunicatie trainingsweekend bij de DARC

Na het succes van de laatste twee evenementen nodigt de DARC afdeling voor Nood- en Rampenradio je uit voor het derde trainingsweekend voor noodradio van 3 tot 6 oktober in Witten. Er is een zeer uitdagend programma samengesteld en we verheugen ons op een grote belangstelling.

In principe is dit evenement bedoeld om de basis te leggen voor het opzetten van bovenregionale rampenradio op basis van het DARC-concept, parallel aan de rampenradio in het lokale radiostation. Dit betekent dat dit evenement interessant is voor iedereen die kennis wil maken met de technieken en modules uit het concept en de basis en het praktische gebruik ervan wil leren.

Het doel is om mensen te trainen zodat ze het materiaal en de trailer kunnen bedienen en eventueel demonstreren of gebruiken. Het evenement op een camping biedt voordelen, zoals veel ruimte om praktisch met het materiaal te werken. Informatie en inschrijven via de DARC website.

Met dank aan Tom PC5D

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.