Afgeschermde netsnoeren onderscheiden van de niet-afgeschermde versie

Afgeschermde netsnoeren onderscheiden van de niet-afgeschermde versieEr zijn radioamateurs die het liefst afgeschermde netsnoeren in hun shack gebruiken. Maar hoe herken je nu eigenlijk zo’n afgeschermd netsnoer?

Soms zijn ze duidelijk gemarkeerd. Maar lang niet altijd. Dan blijkt toch ook weer dat “meten is weten” de beste oplossing is.

Frans PA3CAZ beschrijft hoe je het kaf van het koren kunt scheiden in de vaak enorme berg euro-netsnoeren die iedere radioamateur shack rijk is. We laten Frans even aan het woord:…


Een koopje in Den Bosch

Afgeschermde netsnoeren onderscheiden van de niet-afgeschermde versie

Een heel erg standaard zwart euro-netsnoer, veelal niet afgeschermd.

Van de week was ik wat aan het opruimen. En zo kwam ik een euro-netsnoer tegen welke ik altijd had gebruikt in mijn oude shack. Dat moet zo rond 1978 geweest zijn.

Op aanraden van een zendamateur die toen naast mij zat op mijn oude QRL (PA0JWM) had ik op de radiomarkt, toen nog in Den Bosch, een twee meter lang stevig euro-netsnoer, een plastic doosje, een 25 Ampère netfilter en een euro chassisdeel gekocht. Dat netfilter monteerde ik in dat doosje en hing dat ergens hoog in een hoek op, bijna tegen het plafond aan. Van daar uit ging het verder naar alle stekkerdozen in de shack.

Ik knipte toen de stekker van het netsnoer af, want ik wilde deze vervangen door een stekker met een ingebouwde schakelaar aan de bovenzijde. En dat zorgde voor een verassing. Ik had een afgeschermd euro-netsnoer gekocht zonder dat ik of de verkoper dat wist.

Nou ja, een afgeschermd netsnoer is ook niet verkeerd. Dus dat heb ik gebruikt. En het heeft altijd prima gewerkt.

Een prangende vraag

Afgeschermde netsnoeren onderscheiden van de niet-afgeschermde versie

Een speciaal euro-netsnoer met afscherming en duidelijke markering (de blauwe streep). Naast de afscherming is er in dit snoer ook nog ferriet-achtig materiaal verwerkt voor extra demping.

In mijn huidige shack gebruik ik die constructie niet meer. Dus dat snoer lag heel lang in een doos met diverse kabels. Tot een paar weken geleden iemand mij het volgende vroeg:…

Ik lees op een website over high-end audio apparatuur iets dat een afgeschermd netsnoer minder storing oppikt van alle elektrische apparaten in huis.

Die netsnoeren zijn wel te bestellen. Maar hoe weet je nou dat je echt een afgeschermd snoer hebt, zonder er een aangegoten stekker er af te moeten knippen?

Zou je dat op een of andere manier eenvoudig zelf aan de weet kunnen komen was dus zijn vraag. Ik heb toen dat oude snoer weer opgezocht en even over de vraag nagedacht. En ik bedacht toen een oplossing waarbij eenvoudig kan worden bepaald of een netsnoer wel of niet is afgeschermd is, zonder dat je de stekkers of pluggen eraf hoeft te knippen. En dat blijkt een wel heel eenvoudige manier. Hier volgt de uitleg.

Men neme een capaciteitsmeter…

Afgeschermde netsnoeren onderscheiden van de niet-afgeschermde versie

Een standaard grijs euro-netsnoer zoals vaak bij computers meegeleverd, veelal niet afgeschermd.

Het enige wat daarvoor nodig is, dat is een capaciteitsmeter. Of een multimeter waarmee ook capaciteitsmeting mogelijk is, zoals de multimeter die ik gebruik. Een “normaal” 3-aderig netsnoer heeft tussen 2 aders een bepaalde capaciteit, meestal zo rond de 200 tot 400 pF. En die waarde is hetzelfde ongeacht welke twee draden je pakt.

Echter, bij een afgeschermde kabel ligt dat iets anders. De afscherming is in de stekkers verbonden met de aarddraad. En dat heeft dus gevolgen voor de capaciteiten. Hier gemeten bij een twee meter lang euro-netsnoer is de capaciteit tussen de fasedraad en de nuldraad 400 pF. Echter, tussen de aardaansluiting en ofwel de fase ofwel de nuldraad is de capaciteit 700 pF. De oorzaak van dat verschil is de extra capaciteit tussen de aders en de afscherming.

Dus als iemand wil weten of hij een of meer afgeschermde netsnoeren heeft, dan is dat dus gewoon zelf eenvoudig na te meten met een capaciteitsmeter.

Of die afscherming ook daadwerkelijk helpt tegen storingen? Dat is weer een heel ander vraagstuk.

Frans PA3CAZ

Een standaard wit euro-netsnoer, veelal niet afgeschermd. Maar dat gaan we nu toch maar even voor de zekerheid nameten…