Vintage en Techniekbeurs Nieuwleusen – start voorbereidingen voor de tweede editie

Vintage en Techniekbeurs Nieuwleusen - start voorbereidingen voor de tweede editieNa het succes van de eerste editie, in februari van dit jaar, zijn organisator Gerard Oortwijn en Kulturhus De Spil begonnen aan de voorbereiding van de tweede editie van de Vintage en Techniekbeurs Nieuwleusen.

Deze vindt plaats op zaterdag 22 februari 2025 in het Kulturhus de Spil van Nieuwleusen. Dus zet het alvast in je agenda!

Twee hallen vol

Net als de afgelopen keer zullen dan ook beide hallen van De Spil gevuld zijn met stands die op uiteenlopende manieren inspelen op het ‘vintage’ gevoel van techniek en elektronica. Dit is met name toegespitst op geluidsopname en -weergave. De termen ‘vintage’ en ‘techniek’ worden daarbij breed opgevat. En dat betekent dus een groot aanbod, variërend van nostalgische radiotoestellen, grammofoons en grammofoonplaten, maar ook oud technisch speelgoed, klokken, stoommachines en allerhande elektrische apparaten.

Vintage en Techniekbeurs Nieuwleusen - start voorbereidingen op de tweede editieDe beurs, officieel Vintage en TechniekNL genaamd, werd vorig jaar voor het eerst in de huidige vorm gehouden in Nieuwleusen. Het is een voortzetting van de onder kenners vermaarde Techno Nostalgica, een radiobeurs die jarenlang in Emmen werd gehouden. Deze maakte na de coronaperiode geen doorstart meer, waarna Oortwijn het evenement, met goedvinden van de organisatoren uit Emmen, naar Nieuwleusen haalde. Het merendeel van de standhouders – uit het hele land, maar ook uit Duitsland en België – verhuisde mee, zodat de twee sporthallen van de Spil bij de eerste editie snel waren volgeboekt. De verwachting is dat dat voor de komende editie ook het geval zal zijn.

De eerste editie trok zo’n duizend bezoekers uit het gehele land en zelfs uit het buitenland. Zij kwamen af op het aanbod van zo’n honderd standhouders, gepresenteerd op 120 tafels, met een totale lengte van 480 meter.

Aanmelden kan weer voor de Vintage en Techniekbeurs Nieuwleusen

De aanmelding is inmiddels opengesteld. Standhouders kunnen zich aanmelden via een mailtje naar info@vintageentechnieknl.nl. De beurs begint zaterdag 22 februari 2025 om 9.30 uur. Maar standhouders kunnen op de voorafgaande vrijdag al hun stand inrichten. En eventueel ook op zaterdagmorgen vroeg tot een half uur voor aanvang. Veel standhouders komen van ver, zo leert de ervaring, maar er zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden in de directe omgeving. De locatie is goed bereikbaar vanaf de A28. En ook niet onbelangrijk: in de directe omgeving van De Spil is voldoende gratis parkeerruimte voorhanden. Laden en lossen kan zelfs direct voor de ingang van de Spil.

Partners en deelnemers

Vintage en Techniekbeurs Nieuwleusen - start voorbereidingen op de tweede editieInmiddels staat vast dat een groot aantal partners en deelnemers aan de eerste editie ook komend jaar weer van de partij zal zijn. Zo is Vereniging de Weergever present met een informatiestand. Specialisten van de Nederlandse Vereniging Historische Radio’s (NVHR) repareren buizenradio’s en buizenversterkers die bezoekers kunnen aanbieden. Het Nederlands Grammofoongenootschap zorgt voor het entertainment. En Tim de Wolf, eigenaar van het bureau voor Audio Archeologie, geeft net als de vorige keer een demonstratie platen snijden. De Stichting Beeld en Geluid komt met oude historische apparatuur uit het Omroepmuseum in Hilversum.

Gerard Oortwijn en De Spil organiseren het evenement met een groot aantal vrijwilligers. Velen van hen zijn betrokken bij het Nationaal Grammofoonmuseum in Nieuwleusen, hoewel dit museum geen partner is en dus niet betrokken is bij de organisatie. Dit museum ligt op korte afstand van de beurslocatie (nog geen kilometer) en is op deze dag de gehele dag geopend. Belangstellenden kunnen hun bezoek aan de Vintage en TechniekNL dus eventueel combineren met een bezoek aan het museum.

Meer informatie over de Vintage en Techniekbeurs Nieuwleusen is te vinden op www.vintageentechnieknl.nl. Deze website wordt regelmatig ge-update.