OL88YL – YL’s hebben hun internationale vriendschap in Tsjechië nieuw leven ingeblazen

OL88YL - YL's hebben hun internationale vriendschap in Tsjechië nieuw leven ingeblazenVijf zomers nadat ze voor het eerst hun vriendschap en gedeelde interesse in amateurradio hadden gevierd, keerde een internationale groep van 22 YL’s (Young Ladies) terug naar het beroemde OK5Z-wedstrijdstation in Moravië in Tsjechië. Daar waar het allemaal begon. Onder de leiding van initiatiefneemster Eva HB9FPM kwamen de YL’s uit niet minder dan 11 verschillende landen er samen van 4 tot 10 augustus 2024. Zij gingen allen op DX-jacht onder de roepnaam OL88YL.

Het YL-evenement OL88YL in augustus 2024

Initiatiefneemster Eva Thiemann HB9FPM/OK3QE had eerder dit jaar gemeld verheugd te zijn de radioamateurwereld te mogen informeren over het YL-evenement met de roepnaam OL88YL.

Het YL-evenement vond plaats van zondag 4 augustus 2024 (dag van aankomst) tot zaterdag 10 augustus 2024 (dag van vertrek). Ze konden gebruik maken van het eersteklas OK5Z Moravian Contest Group wedstrijdstation en dit gedurende zeven dagen. Het beroemde radiostation bevindt zich in de buurt van Brno, de tweede grootste stad van Tsjechië.

OL88YL - YL's hebben hun internationale vriendschap in Tsjechië nieuw leven ingeblazenHet evenement OL88YL had aldus een speciale roepnaam voor de YL’s (Young Ladies, een term gebruikt voor vrouwelijke radioamateurs) dat gepland stond voor augustus 2024 in Tsjechië. De verschillende activiteiten werden begeleid door een professionele videocameraman en fotograaf en ze werden digitaal opgenomen. De teamgenoten konden ervoor kiezen om één dag, meerdere dagen of de ganse week deel te nemen. En OM’s waren natuurlijk evengoed welkom als begeleiders.

Activiteiten en workshops

Tijdens het evenement konden de 22 YL’s deelnemen aan verschillende radioactiviteiten en workshops. Enkele geplande workshops waren:

  • Hoe zet ik een station op voor digi-modes (bijvoorbeeld RTTY) en hoe opereer ik in een RTTY-wedstrijd?
  • Hoe opereer ik de Fox/Hound mode (FT8) in DXpeditie verkeer? Specialiteiten?
  • Ze bouwen samen een 20 meter dipool die elke YL mee naar huis mag nemen.
  • Hoe solderen wij een N/PL-connector aan een coaxkabel?
  • Er zijn ook een aantal presentaties over DX-pedities naar Afrika.
  • SOTA (summits on the air), flora en fauna (OKFF) activaties zullen het gevarieerde programma afronden.

De organisator Eva Thiemann HB9FPM/OK3QE zei ervan uit te gaan dat er voor elk wat wils voorzien was.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de organisator via hb9fpm@uska.ch Eva Thiemann, HB9FPM/OK3QE.

 

OL88YL - YL's hebben hun internationale vriendschap in Tsjechië nieuw leven ingeblazen

OL88YL - YL's hebben hun internationale vriendschap in Tsjechië nieuw leven ingeblazen

 

Een bijzondere contestlocatie

Een kleine selectie uit de prachtige antenneopstelling van het OK5Z Moravian Contest Group conteststation:

  • 6 elements voor de 15 meter band, op 22 meter hoogte.
  • 3 elements voor de 40 meter band, op 26 meter hoogte.
  • 5 elements voor de 10 meter band, op 29 meter hoogte.
  • Ultrabeam voor de WARC-banden, op 25 meter hoogte.
  • 27 meter verticale antenne voor de 160 meter band.
  • Halve Q voor de 80 meter band + inverted V.
  • 8x Beverageantennes voor de ontvangst van de lagere banden.

Zie ook deze eerder mededeling in verband met de uitnodiging voor het YL-evenement OL88YL.

Professionele begeleiding

Naast de pure radioactiviteiten (maximaal vijf YL’s kunnen tegelijkertijd op verschillende banden/modes werken) waren er voor het eerst ook workshops gepland. De activiteiten werden begeleid door een professionele videocameraman en fotograaf. Er waren overigens presentaties over DX-pedities naar Afrika. Bovendien waren er SOTA (Summits on the Air) en flora en fauna (OKFF) activaties gepland om het programma te verrijken.

Er was ook tijd om eigen antennes te bouwen onder leiding van Markus, HB9HVG en Andreas HB9JOE. De antennes van 20 en 15 meter werden de daaropvolgende twee dagen getest op drie SOTA-toppen, die ook deel uitmaakten van de Worldwide Fauna and Flora Awards. Er waren ook feestelijke momenten toen Hans PB2T van de Yasme Foundation de Yasme Excellence Award uitreikte aan Raisa R1BIG voor haar promotie van amateurradio op haar YouTube-kanaal.

Wanneer ze niet in de ether waren, bezochten de YL’s verschillende locaties die interessant waren m.b.t. de culturele geschiedenis van de regio. Voor degenen die vanuit Polen, Japan, Luxemburg, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Russische Federatie en andere landen reisden, kende het lange wachten van vijf jaar op een reünie een gelukkig einde. Dit meldt de Amateur Radio Newsline.

Meer informatie over het evenement op deze website.

Bron: YL-Event OL88YL 2024 – (uska.ch)

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ