Paralympische Spelen 2024 – TM40FLO – TM40JO – TM40IPC

Paralympische Spelen 2024De Paralympische Spelen van 2024 vinden plaats in Parijs van 28 augustus tot en met 8 september 2024. Dit evenement verwelkomt ongeveer 4.400 atleten uit 182 landen die gedurende deze twaalf dagen zullen strijden in 23 verschillende sporten.

Viering van de ‘Activités Jeux Olympiques 2024’ met de speciale roepnamen TM40FLO – TM40JO – TM40IPC.

Hoogtepunten

De openingsceremonie: deze vond plaats op 28 augustus 2024 om 20.00 uur.
De sluitingsceremonie: deze is gepland voor 8 september 2024 om 20.00 uur in het Stade de France.

Ook Franse radioamateurs zijn tijdens de Paralympische Spelen in Parijs actief en dit met de speciale roepnaam TM40IPC.
Eerder waren Franse radioamateurs actief met de speciale roepnamen TM40FLO en TM40JO.
Nu dus ook met TM40IPC.

De REF-40 en de radioclubs F4KLM uit Soustons en F5KOW uit Labenne zorgen voor de activering van deze roepnamen.

TM40FLO

TM40FLO was actief van 21 mei tot 04 juni 2024. Deze roepnaam vierde de intrede van de Olympische Vlam in Frankrijk.

TM40JO

TM40JO was actief van 26 juli tot 09 augustus 2024. Deze roepnaam vierde de Olympische Spelen.

TM40IPC

TM40IPC is actief van 28 augustus tot 08 september 2024. Deze roepnaam viert de Paralympische Spelen.

Deze drie speciale roepnamen staan in het teken van de ‘Activités Jeux Olympiques 2024‘:

TM40FLO – TM40JO – TM40IPC.

Het is een activering door meerdere operators.
De deelnemende operators zijn: F4CYQ F4GMT F4IAZ F4JZX F4KLM F4LAN F4LLG F5II F5KOW F5OZP F5PCX F6CBA F6DZU F6EYB F6FGR F6IRA en F8IHE.

QSL of eQSL op aanvraag

Kaart QSL bij het bureau via de QSL-manager departementaal F6DZU.
eQSL aanvragen met een e-mail naar f4jzx.albert@gmail.com

Logs inzien op QRZ.com en via LOTW vóór het einde van de activering.

Paralympische Spelen

Tijdens de Paralympische Spelen in Parijs vindt de speciale Internationale Paralympische Competitie plaats. De openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Parijs 2024 begon onder prachtige weersomstandigheden, toen ongeveer 4.400 atleten over de Champs-Elysees naar Place de la Concorde liepen.
Net als bij de Olympische Spelen vond in de Franse hoofdstad de openingsceremonie van de Paralympische Spelen voor het eerst buiten een stadion plaats.
De hoofdceremonie vond plaats op de Place de la Concorde in het hart van de stad, na een parade over de Champs-Elysees vanaf de Arc de Triomphe.
De organisatoren schatten dat er 65.000 mensen aanwezig waren. Bezoekers konden de parade gratis bekijken vóór het openlucht-evenement op Place de la Concorde.

Hoe ziet het programma in Parijs er uit?

De verschillende wedstrijden zullen plaatsvinden op iconische locaties zoals het Stade de France.
Uiteraard was er allereerst een openingsceremonie, op woensdag 28 augustus 2024. De deelnemende sporters deden ditmaal geen boottocht over de Seine. Wel was er een show op de Champs-Élysées en op de Place de la Concorde.
Rolstoelbasketballer Carina de Rooij en wielrenner Daniel Abraham Gebru waren de Nederlandse vlaggendragers. Op zondag 8 september is om 20.00 uur de sluitingsceremonie in het Stade de France.
En het programma van de tussenliggende dagen? Eén en al paralympische topsport, van ’s morgens tot ’s avonds, van badminton, tafeltennis en zwemmen tot powerliften en de marathon. Meerdere bekende locaties van de Olympische Spelen zullen ook het decor van de Paralympische Spelen zijn. Zo vinden de atletiekwedstrijden plaats in het Stade de France, melden de ruiters en hun paarden zich bij het paleis van Versailles en zijn de wedstrijden in het blindenvoetbal naast de Eiffeltoren. Voor het volledige schema kunt u op de Engelstalige website van de Paralympische Spelen terecht.

Lees ook

Paralympische Spelen van Parijs 2024 | TeamNL
Paralympische Spelen 2024 van start in Parijs | Omroep MAX
Paris 2024 Summer Paralympic Games | IPC
Paralympische Spelen van Parijs 2024 | NOCNSF
Paris 2024 Paralympic Games competition schedule | IPC

Geschiedenis van de Paralympische Spelen

De voorloper van dit evenement, de Stoke Mandeville Games, werd voor het eerst georganiseerd in 1948. In de afgelopen decennia zijn de Paralympische Spelen uitgegroeid van een klein evenement naar een groots spektakel.

Voor het ontstaan van de Paralympische Spelen was het niet ongebruikelijk dat gehandicapte sporters simpelweg deelnamen aan de gewone Olympische Spelen. Zo nam de Amerikaanse atleet George Eyser in 1904 met een kunstmatig been deel aan verscheidene atletiekwedstrijden.

De Stoke Mandeville Games

In 1948, tegelijkertijd met de Olympische Spelen in Londen, werden in het Britse plaatsje Stoke Mandeville voor het eerst speciale wedstrijden voor gehandicapte sporters georganiseerd. Het evenement was opgezet door Ludwig Guttmann, een Duitse arts die in het lokale ziekenhuis werkte met gewonde en verlamde soldaten. Aan deze eerste Paralympische wedstrijden mochten dan ook alleen Britse veteranen deelnemen, maar desalniettemin kreeg het evenement de titel ‘Internationale Rolstoelwedstrijden van 1948’. Vier jaar later werden de Stoke Mandeville Games echt internationaal toen ook de Nederlandse veteranen meededen aan de wedstrijden.

De Paralympische Spelen van 1960

De allereerste Paralympische Spelen dateren van 1960 en vonden plaats in Rome. Sindsdien mogen sporters met een beperking elke vier jaar hun kunsten op het allerhoogste podium laten zien. Het evenement is één keer op Nederlandse bodem georganiseerd. Moskou was in de zomer van 1980 het decor van de Olympische Spelen, maar de Sovjet-Unie zag het niet zitten om eveneens de Paralympische Spelen te organiseren. Uiteindelijk kreeg Arnhem de eervolle opdracht.

In 1960 nam de Olympische beweging het voorbeeld van de Stoke Mandeville Games over en werden er tijdens de Spelen van Rome in 1960 voor het eerst ook Paralympische Spelen georganiseerd. Er namen ruim 400 atleten deel aan het evenement en werd het een groot succes.

Vier jaar later, met de Spelen van Tokyo in 1964, werden de Paralympische Spelen daarom opnieuw opgenomen in het programma. Deze tweede editie zag een groei van het aantal deelnemers en de introductie van een aantal nieuwe onderdelen, waaronder de rolstoelrace. In de loop der tijd werden de Paralympische Spelen bovendien ook opengesteld voor steeds meer soorten handicaps. Zo mochten mensen met geamputeerde ledematen, visueel gehandicapten en mensen met gemengde beperkingen vanaf de Spelen van 1976 in Toronto ook deelnemen aan de Paralympics.

Via het YouTube-kanaal van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) kunt u alle wedstrijden live bekijken en de mooiste momenten terugzien.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ