Verslag VERON Velddag juni 2024

Algemeen

De velddag van juni 2024 kenmerkte zich door een andere opzet. Want dit jaar mocht men naast de mode CW ook met SSB verbindingen maken. Deze aanpassing markeert de start van aanpassingen in de juni-velddag, met als doel er een bredere opzet van te maken. Onze vernieuwde velddag zal jaarlijks plaatsvinden tijdens het officiële weekeinde van IARU Regio 1, dus altijd in het eerste volle weekeinde van juni. Met deze velddagopzet willen wij het mogelijk maken de vele aspecten van onze radiohobby in het vrije veld uit te proberen.

Voorts willen wij ook mogelijkheden creëren om de eigen afdeling te promoten en daarmee meteen de onderlinge band te versterken. Kennen jullie nu immers alle amateurs in jullie eigen afdeling? Deze opzet is ook een prima gelegenheid om onze hobby zichtbaar maken voor het publiek. Want zodra men een antenne heeft opgehangen zullen voorbijgangers interesse gaan tonen en nieuwsgierig zijn naar wat er aan de hand is. Een andere belangrijke reden voor deze veranderingen is dat deze vorm ook meer kansen biedt om een springplank te zijn voor het werven van nieuwe amateurs, en om radioamateurs kennis op te laten doen van de diverse aspecten van onze radiohobby.

Tot vorig jaar werden bij de junivelddag alleen de mode CW en bepaalde HF-banden toegestaan. Dit jaar werd de mode SSB al toegevoegd, en in de toekomst gaan wij proberen ook andere banden dan HF toe te voegen of de digitale modes. Natuurlijk blijft ook altijd de mogelijkheid de activiteiten te combineren met de velddagcontest. De andere opzet wil alleen activiteiten gaan toevoegen en de zendhobby gaan promoten. De velddag is bij uitstek ook een kans om amateurs ervaring op te laten doen met wat er komt kijken bij een contest. Het is vaak zo dat de basiszaken van het contesten en de operating practice niet voor alle zendamateurs gesneden koek zijn. Natuurlijk zullen er bij de wijzigingen wat hobbels kunnen optreden en is nog niet alles perfect, maar dat is bij experimenteren niet vreemd.

Controle van de logs

Dit jaar werd voor de eerste maal gebruikgemaakt van een logrobot. De robot is ontwikkeld door Rob PE1ITR. Natuurlijk was er ook hulp als het log niet door de robot kon worden geaccepteerd. Maar over het algemeen is alles goed verlopen. Ook kon nu een bredere logcontrole plaatsvinden, en door bepaalde fouten tijdens het loggen werden in sommige logs verbindingen afgekeurd. Bij de meeste internationale contesten worden bij het maken van logfouten ook strafpunten toegekend. Bij de velddaginzendingen dit jaar zijn geen strafpunten toegekend. Wel werd de verbinding na het constateren van een fout in het log afgekeurd. Vaak ging het om kleine onjuistheden, zoals het ontvangen volgnummer of de roepletters van het tegenstation. Nauwkeurigheid bij het loggen is dus belangrijk. Slordigheid kost altijd punten of een multiplier.

Deelnameoverzicht vanuit Nederland

Dit probleem zou mogelijk ondervangen kunnen worden door de velddag in mixed mode te laten plaatsvinden. Nu mag dit volgens de IARU-bepalingen al wel, maar veel IARU-verenigingen besloten in het verleden om de CW- en SSB-mode afzonderlijk plaats te laten vinden. Wellicht dat een mixed mode-opzet in deze tijd eens nader bekeken moet worden. Heeft men daar ook binnen de afdeling of als single operator ideeën over, laat het dan weten. Dat kan via het mailadres van de velddagmanager onderaan deze rubriek.

Als wij het overzicht bekijken, dan zien we dit jaar iets meer deelnemers dan de afgelopen jaren. Veel van de nieuwe aanwas dit jaar bestond uit stations die vanuit huis actief waren, of vanaf een locatie die niet aan de velddagcriteria voldeed, zoals door gebruik van permanente gebouwen of vaste elektriciteitsnetten, of waar gebruik werd gemaakt van steunpunten aan permanente gebouwen en structuren ten behoeve van antennes.
Een velddagstation mag wel bomen als bevestigingspunt benutten. Als de stroomvoorziening zal men een generator, zonnepaneel, batterij of dergelijke moeten gebruiken.

Binnen de VERON kennen wij momenteel 61 afdelingen en onze zustervereniging de VRZA heeft 16 afdelingen. De afgelopen jaren waren er enkele afdelingen actief, maar ook een aantal van de contestclubs binnen Nederland. Er is, gelet op het aantal afdelingen, nog veel meer deelname mogelijk om de velddagactiviteit te vergroten. Als wij eens kijken naar de deelname vanaf 2021 dan zijn de volgende afdelingen of clubs actief geweest:

Uitslag velddagstations

We hebben dit jaar door de aanpassingen in het reglement een aparte sectie voor Mixed mode en voor CW only. In beide secties werd om de eer gestreden. De resultaten van de diverse secties zijn als volgt:

De sectie Mixed Multi Operator Multi transmitter

De crew van PI4AMF schakelde meteen over naar de nieuwe mixed mode. PI4VPO zette de achtervolging in, maar PI4AMF wist door het maken van meer QSO’s de eerste plaats veilig te stellen. Ook in de mode SSB werden vele verbindingen gemaakt. Vaak met amateurs die nog niet veel ervaring hadden met contesten. Daarbij moest af en toe bij de verbinding wat uitleg plaatsvinden en werd er mede daardoor in de mode SSB vaak iets meer gesproken dan een rapport en een volgnummer. Hierdoor werd de velddag uitstekend gepromoot.

De sectie CW Multi Operator Multi transmitter

In de CW only Multi Multi sectie wist PI4GAZ belager PA3EZC voor te blijven en de eerste plaats te bemachtigen.

De sectie Mixed Multi Operator Single transmitter

Ook in de nieuwe sectie SO Mixed zagen wij de eerste deelnemers. PE6A nam al snel de leiding en liet de eerste plaats niet meer los. De crew van PI4RCA kon nog wel PI4D voor blijven en de tweede plaats veiligstellen, mede door het maken van meer multipliers. Wel stuurde PI4D een foutloos log in.

De sectie Mixed QRP Single Operator

Als vanouds was PA3AQU actief in de velddag met QRP-vermogen. Verderop in de rubriek gaf Aris PA3AQU aan dat het lastig was, ook doordat er nog onvoldoende amateurs actief waren in SSB. De QRP-sectie verdient meer deelname.
Het is voor de velddag geen vereiste om 24 uur mee te doen en honderden QSO’s te maken. Door ook met SSB te kunnen werken zijn er nu meer mogelijkheden om met eenvoudige middelen in het veld actief te zijn.

De sectie CW Single Operator

Verscholen achter de roepletters PA6T was PA3DZM actief, met dit jaar weinig concurrentie in de CW SO-sectie. Ook hier moet het mogelijk zijn wat meer activiteit te laten ontstaan. Wie maakt het volgend jaar PA3DZM lastig?

Deelnemers overzicht velddagstation

Uit de inzending komen bij de betreffende velddagactiviteit de volgende deelnemers naar voren:

Uitslag Fixed / Thuisstations

In deze nieuwe sectie strijden om de eer stations die vanaf hun eigen shack of in de velddag actief waren en niet aan de voorwaarden van het reglement voldeden. De fixed mixed mode is een open sectie, dus ook stations buiten Nederland mogen meedoen. Dit jaar zagen wij dat ON5WL niet onverdienstelijk meedeed en de derde plaats wist te verschalken. Met wat meer QSO’s en multipliers wist PA2W de eerste plaats zeker te stellen.

Logrobot-controle en foutpercentage

Nu de loginzendingen door de robot gecontroleerd worden zien wij dat er soms verbindingen werden afgekeurd. In de lijst is een overzicht gemaakt van het foutpercentage bij de inzendingen.

Checklogs

Een checklog werd ingezonden door PA1DI, PD5ISW, PG1R, PI4MM en PI4THT. Met dank voor de toezending, want deze konden voor de logcontrole worden gebruikt.

Inzicht uitslag Europa velddag stations

Als wij de robot een overzicht laten maken van de ‘ruwe’ score (dus zonder de logcontrole) van de logs die wij van het buitenland ontvingen, dan zou de top 20 er als volgt uitzien. Ook in dit overzicht kunnen we zien dat PI4AMF goed meedoet.

Ervaringen van de deelnemers

PI4AMF/P ‘Opzet gewijzigd, inzet ongewijzigd’

Waar sommige afdelingen hun deelname aan de velddag ‘last minute’ hebben moeten afblazen door de overvloedige regenval, heeft de afdeling Amersfoort gewoon de stoute schoenen (al waren dat in dit geval laarzen) aangetrokken om een mooie activiteit neer te zetten.

Ook op onze velddaglocatie was dat niet eenvoudig: het veld in de Arkemheense polder was te nat om het gras fatsoenlijk te kunnen maaien, en alleen met grof geschut en een paar flinke laarzen was het mogelijk de antenneopstelling in het zompige veld op te zetten. Dat daarbij flinke sporen in het weiland zijn achtergelaten mag de pret niet drukken.

De organisatie heeft de opzet van de velddag dit jaar gewijzigd naar Multi-mode. Onze velddagcrew besloot mee te doen in de koningsklasse: categorie A: Multi operator, Multi transmitter Mixed (MOMT). In de praktijk betekent dat dat er tijdens de velddag twee stations beschikbaar zijn: een volledig ingericht voor CW, en een voor contacten op SSB. De uitdaging voor onze afdeling is vooral: voldoende operators beschikbaar te hebben om beide stations 24 uur te bemannen. Waar we in het verleden nog wel eens om CW-operators verlegen zaten, zien wij tegenwoordig een tekort aan SSB-operators ontstaan.

De opbouw: Op zaterdagochtend waren Tijmen PA3GRM en Maarten PA3EYC al vroeg uit de veren om de beam voor 10, 15 en 20m in elkaar te zetten. Niet veel later meldden Gert PA2LO, Rick PA5NN, Peter PC3M, Koos PA3BJV en Hilde PA3EKW zich voor de opbouw. Klaas PC2K kwam ook even langs en verraste de noeste werkers met een tas gevuld met versnaperingen.

Klokslag 17.00 uur was de hele set-up gereed en getest en konden meteen de eerste verbindingen worden gemaakt. Op CW liep het aanbod het hele weekend lekker door. Logisch omdat de omliggende landen dit weekend óók allemaal hun CW-velddag houden. Op SSB was het moeizaam om deelnemers te vinden die meededen aan de velddag. In het SSB-log zijn dan ook veel rapporten met 59 001 terug te vinden.
Door het gebrek aan aanbod vonden de SSB-operators van PI4AMF de nieuwe opzet van de velddag nog niet zo geslaagd. Aan de andere kant gaf de rust op SSB wel de mogelijkheid om een aantal andere dingen uit te proberen. Een deel van de bij de velddag aanwezige amateurs is bezig met de voorbereidingen voor een activiteit in Frankrijk (TM80LM).

Omdat het SSB-aanbod tegenviel, werd de tijd maar gebruikt om nog even een 2m- en 6m-station op te bouwen. Frans PC2F heeft deze stations bemenst. De rust gaf Tijmen de gelegenheid om de aanwezigen een demonstratie te geven van hoe over satellieten gewerkt kan worden. Met een eenvoudige portofoon en de antenne op het bemande ruimtestation gericht, waren de QSO’s op de ISS-repeater perfect te volgen.
Als kers op de taart wisten enkele aanwezigen met de velddagopstelling ‘de-heetste-DX-op-de-band’ te werken: FT4GL. Het station op Glorioso Eiland (een DXCC die op plek 7 van de ‘most wanted’-lijst staat) werd op 10m SSB in het log gezet.

Naast de radioactiviteiten was er weer voldoende ruimte voor een gezellige barbecue (mede mogelijk gemaakt door onze afdelingsvoorzitter en zijn XYL) en onderling contact. Ook mochten we verschillende afdelingsleden en hun familieleden als bezoeker ontvangen. Aan het eind van de velddag keken wij terug op een geslaagde activiteit. De opzet was dan wel veranderd, maar de inzet op onze velddag was onveranderd groot.

Aris PA3AQU/P ‘QRP’

l dagen tevoren bezig geweest met het bijeenzoeken van de spullen voor de velddag. Nieuwe omvormer aangeschaft wegens aansluitfoutje van de vorige. Terrein gecheckt en afgekeurd vanwege de nattigheid. Gelukkig bood Paul PE2FED mij een veldje bij zijn huis bij Kolhorn aan om op te staan. Dat was goed toegankelijk en gemaaid! (Dank je wel Paul, ook voor de koffie).

Bij het luisteren naar enkele CW-contesten heb ik gemerkt dat ca. 28 wpm zo ongeveer de norm is. Ook viel op dat sommige stations de cijfers verkorten, en soms ook spaties tussen de letters inkorten, wat mijn decoder niet leuk vond. Overigens is de app MORSE EXPERT van Alex VE3NEA voor Android een enorme hulp geweest!
In de weken voorafgaand enorm veel moeite gedaan om de CAT-verbinding met de Xiegu X6100 voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk bleek het probleem niet aan mijn onkunde te liggen maar aan de firmware van R1CBU. Deze goede man was van mening dat QRP en pc’s niet bij elkaar horen, en had dat al in een eerdere update vermeld! Nadat de fabrieksfirmware weer was geladen liep alles weer. Daarna de nodige worstelingen met N1MM en Fldigi en het onder de knie krijgen van deze programma’s.

Na elf jaar ontdekte ik dat de passagiersstoel van de Berlingo na verwijderen van de armsteun helemaal plat kan en zo als tafeltje kan dienen. Om in de auto het spul te kunnen bedienen een bedtafeltje bij de Action aangeschaft, zodat de pc boven de set kan staan. De ergonomie van de opstelling was ronduit pet, wat me na een poosje behoorlijk wat nek- en rugpijn opleverde. Het op het puntje van de achterbank zitten maakte de zaak er niet beter op.

De velddag zelf begon met een stevige wind, 6+, en ca 15 °C. Dat maakte het opzetten van de antennes er niet prettiger op. Ook had ik last van duizelingen als ik knielend bij de haringen opkeek om te zien of de mast rechtstond. Toen ik de haringen nodig had bleken die nog thuis te liggen, een ritje Schagen-Kolhorn dus. Opgezet had ik een groundplane voor 10-20m, een endfed voor 10-80m en een geschakelde dipool voor 10-80m. Alles ruim op tijd gereed voor het echte werk!
Dat viel tegen: volgens mij was de ether erg onrustig, wat bleek uit het feit dat CW-blokgolven meer weg hadden van pompoentjes dan van blokken. Bovendien zaten de CW’ers allemaal op een kluitje en hoorden ze mij nauwelijks of niet. Wat de mixed mode betreft was er bijna geen Nederlander te horen: twee stuks, waarvan één gewerkt. Zoals te verwachten al zeker geen buitenlandse SSB/P stations, zodat CW een verplicht nummer was. Ik heb meer dan veertig jaar geleden na vier jaar studie CW-examen gedaan en met hangen en wurgen gehaald, maar om nu nog te verwachten dat ik dat nog even ophaal naar ruim 20 wpm kun je vergeten.
Kortom, toen ik op zondagochtend weer achter de set plaatsnam rees bij mij de vraag: Vind ik dit nog leuk? En het antwoord was:nee. Dus met negen QSO’s in het log de boel ingepakt en op tijd thuis voor onze KNH-ronde op 2m. Ook had ik nog even het plan het seizoensafsluitfeestje van mijn fotoclub te bezoeken, maar daar had ik de puf niet meer voor. De volgend dag zou ik 83 worden, misschien is dat ook een factor die meespeelt…!

Conclusie: De keuze voor een velddag met mixed mode zonder dat de ons omringende landen meedoen is geen gelukkige. Ik heb de laatste maanden bij zo’n tien Noord-Hollandse afdelingen een lezing gegeven met als titel: ‘QRP en de SSB-velddag’ en gemerkt dat vrijwel geen enkele afdeling haar velddag houdt op een van de officiële datums. Wel houdt een aantal een sóórt velddag, maar dan is de barbecue vaak het belangrijkste onderdeel!

PI4GAZ/P ‘Steeds een beetje beter’

Contest-team A17 Gouda
Op onze vaste stek in De Vlist heeft de VERON afdeling Gouda haar seizoen afgesloten met op vrijdag een barbecue en aansluitend op zaterdag en zondag deelname aan de velddag. Ondanks dat er dit jaar de mogelijkheid was om ook in SSB mee te doen aan de velddag waren alle operators het erover eens bij de CW-only categorie te blijven. Met vijf CW-operators en twee sets kwamen wij uit in de categorie: B (MOMT) Multi operator, Multi transmitter, CW.

In voorafgaande bijeenkomsten hebben we de setup van het velddagstation besproken. Voor de energievoorziening van station, laptops en overige apparatuur is gebruik gemaakt van een Honda EU30i 3kW-aggregaat. De succesvolle 4-square voor de 40m-band was uiteraard van de partij. Nieuw was een fullsize vertical voor de 80m-band. Aangevuld met een Fritzel FB-23 en een fullsize dipool voor de 160m-band waren wij compleet. Ook de aanhanger met 3×6m-schuifmast konden we weer gebruiken. Een afdelingslid had als experiment nog een vier-elements beam voor de 10m-band gemaakt die we apart op een aluminium schuifmastje hebben gezet. De resultaten ermee waren goed, en de 10m-beam is ook tijdens de contest gebruikt.

Gedurende de contest bleek dat de condities niet uitgesproken goed waren. Ook zorgden onweersbuien in de buurt ervoor dat sommige banden tijdelijk niet bruikbaar waren vanwege de storing. Toch hebben we gedurende de contest lekker door kunnen werken, waardoor wij ons QSO- en puntenrecord van vorig jaar weer met ruime cijfers hebben kunnen verbeteren! Dat geeft uiteraard niet alleen een boost, maar ook weer een uitdaging voor volgend jaar.

PA3EZC/P

Wederom vanuit Enschede/Het Rutbeek gedraaid. Gelukkig dit keer geen Freshtival, maar eigen vertrouwde line-up! Lekker relaxed gedraaid en genoten van de BBQ. Setup: 2× FTDX-10, Butternut HF-9V, FD-4, 160m-dipool. Powersupply: Hyundai 3 kVA

Van de webpagina VERON afdeling A42 Voorne Putten PI4VPO/P
Dit weekeinde hadden wij de veldagen op 1 en 2 juni. De VERON heeft besloten de CW en de SSB gezamenlijk te doen omdat er te weinig amateurs zijn die de CW machtig zijn. En degenen die dat wel zijn, hebben geen zin om mee te doen aan zo’n velddag. Ook in SSB is het lastig om het weekend vol te krijgen met deelnemers. Jammer! De generatie veroudert en de jonge aanwas doet liever iets anders.

Erg leuk dat ze bij onze vereniging PI4VPO toch weer hebben besloten om mee te gaan doen met de velddagen. Ook al was het best wel fris voor de tijd van het jaar. De plek waar we geregeld staan konden wij helaas niet gebruiken, maar gelukkig hebben we een andere plek gevonden in Rockanje, waar wij weer het station konden neerzetten. Gelukkig was er een enthousiaste groep die zin had om het vele werk uit te voeren. Het was natuurlijk wel een beetje spannend, omdat er zo enorm veel water was gevallen en we ons afvroegen of wij wel droge voeten zouden houden. Het was een prima veldje daar dicht bij het Quackjeswater en er stond geen water op het veld. Wel jammer was dat er veel wind stond en het erg bewolkt was. Zondag werd het gelukkig iets beter.

Ik had aangegeven niet mee te doen met de uitzendingen, maar wilde er wel bij zijn. Ik heb veel foto’s gemaakt. Er was een mooi station opgezet en zeker de beam werkte goed op de hoge banden. Het viel wel op dat er bijzonder weinig portable stations QRV waren. Zelfs de tegenstations waren verbaasd dat er een veldweekend was. Er zijn weer veel leuke verbindingen gemaakt, maar vaak met een heel laag volgnummer.

We hadden nog wel een beetje pech dat de draad-dipool voor de lage banden niet goed werkte. Gelukkig hebben we met vele handen het probleem opgelost. In de nacht zijn we niet gebleven. Ik begreep dat het best wel fris werd. Ook komende week krijgen we nog nachtvorst, begreep ik. Bedankt voor de aandacht en graag tot een andere keer.

De velddag van 2025 is weer in juni

Probeer binnen jullie afdeling een aantal medeamateurs te activeren om deel te nemen. Het moet mogelijk zijn dat er meer afdelings- of conteststations actief worden in de contest. Ook is het weekend een gelegenheid om een afdelingscertificaat te promoten of een locatie te zoeken die belangstelling opwekt bij het publiek. Hoewel de velddag 24 uur duurt is het ook mogelijk gewoon een deel van de velddag mee te doen.

Jan Visser PG2AA, VERON velddagmanager, pg2aa@veron.nl