Veerkracht via radioamateurs voor de nationale paraatheidsmaand

Veerkracht via radioamateurs voor de nationale paraatheidsmaandOnze Amerikaanse zusterorganisatie ARRL bericht over de noodcommunicatie die door radioamateurs kan worden geleverd. Amateurradio is namelijk een uitstekend hulpmiddel om de gemeenschap weerbaar te maken in tijden van crisis. De ARRL schrijft hier het volgende over:…

Het nut van de kritische communicatie die het biedt wordt vergroot door goed getrainde lokale Amateur Radio Emergency Service (ARES) groepen en andere teams. Maar om de waarde voor jezelf, je familie en je gemeenschap te maximaliseren, moet een operator wel voorbereid zijn.

September is de maand van de nationale paraatheid in Amerika

ARRL’s partners bij de Federal Emergency Management Agency (FEMA) delen tips om u te helpen voorbereid te zijn. Ze zijn gecentreerd rond het thema “Begin een gesprek”.

ARRL Emergency Management directeur Josh Johnston, KE5MHV, gaat het gesprek aan met radioamateurs. Dat doet hij om ervoor te zorgen dat jij, je station en je familie klaar zijn voor wat er ook op je pad komt. “Het is belangrijk dat we stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat we niet alleen klaar zijn om hulp te bieden aan onze bediende agentschappen, maar dat we ook een plan hebben voor onze gezinnen,” zei hij.

Tijdens de maand september zal de ARRL “best practices” delen om u, uw station, uw familie en uw lokale ARES-groep voor te bereiden op noodsituaties. “Er zijn momenten waarop zendamateurs geactiveerd kunnen worden om dienst te doen wanneer alle aspecten van je leven, je station en je omgeving onder stress staan. Dat is niet het moment om te gaan plannen of tekortkomingen te ontdekken,” zei Johnston.

Johnston moedigt elke radioamateur die geïnteresseerd is in deelname aan ARES aan om de flyer “Join ARES” te bekijken. En om vervolgens contact op te nemen met hun lokale ARRL Emergency Coordinator. Als je niet weet wie dat is, zoek dan je lokale ARRL Affiliated Club. Of neem contact op met je ARRL Section Manager of Section Emergency Coordinator. De contactgegevens kun je vinden op pagina 16 van QST of op www.arrl.org/sections.

Bronnen voor ARES vindt u op www.arrl.org/ares en hulpmiddelen om de veerkracht van uw gezin te plannen op www.ready.gov.

Hoe zit dat in Nederland?

DARESHet Nederlandse equivalent van het Amerikaanse ARES heet DARES. De afkorting DARES staat voor Dutch Amateur Radio Emergency Service. DARES bestaat uit een groep deelnemers (meestal zendamateurs) die inzetbaar zijn als er problemen zijn met de reguliere communicatievoorzieningen van de hulpdiensten voor Openbare Orde en Veiligheid.

DARES is erkend door de Nederlandse Overheid. Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken is aan de veiligheidsregio’s geadviseerd om de dienstverlening van DARES op te nemen in de rampenplannen. DARES heeft convenanten afgesloten met verschillende veiligheidsregio’s.

Voor meer informatie over DARES raden wij de DARES-website aan.