Kort radioamateurnieuws – week 37, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. DARES oefening Last Mile op 5 oktober;
  2. Debug interface voor zelfbouw projecten;
  3. PZ5JT actief uit Suriname vanaf oktober;
  4. NASA volgt radiogolven van zonnevlammen;
  5. Nieuwe soorten en ongebruikelijke transmissies;
  6. Dit weekend: Worked All Europe DX Contest in SSB;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Tweede editie DARES oefening Last Mile op zaterdag 5 oktober 2024

Kort radioamateurnieuws - week 37, 2024De tweede editie van Last Mile, de landelijke raamwerkoefening voor noodcommunicatie van DARES, is gepland. Deze zal worden gehouden op zaterdag 5 oktober.

Een terugkerend hoofddoel van Last Mile is altijd het vaststellen wat de landelijke ‘dekking’ is in geval van een algehele ‘mobilisatie’ van DARES posten in alle regio’s. DARES regio’s wordt gevraagd lokale netwerken op te zetten voor verbindingen via phone op 2m, 70cm en HF conform het DARES frequentieplan.

Specifiek voor deze editie van Last Mile wordt de focus gelegd op ‘moeilijke’ lokaties qua radiotechnische bereikbaarheid (bv. in druk stedelijk gebied, lager gelegen gebieden, dalen), kortom radiopaden met (natuurlijke) obstakels) en hoe deze locaties het beste te ontsluiten.

Het scenario zal worden verspreid onder alle regiocoördinatoren waarna deze per regio de oefening verder zullen voorbereiden.

Met dank aan Jan PE2MOL

 

2. Ruimtebesparende software debugging interface voor zelfbouw projecten

Met een microcontroller voeg je gemakkelijk wat intelligentie toe aan een zelfbouw project. Maar soms is er gewoon niet genoeg ruimte voor een programmeerconnector op een printplaat. Of je voelt je een beetje dom om iets op je print te solderen dat slechts éénmalig zal worden gebruikt om software te flashen en vervolgens weg zal kwijnen in je bouwwerk.

Onze vrienden van Hackaday vertellen over een YouTuber die zijn printjes gemakkelijker wilde kunnen flashen. Hij ontwikkelde een PCB footprint- en flashtoolpaar dat slim gebruik maakt van de toch al aanwezige montagegaten van zijn printjes.

Hoewel hij nu een STM32 microcontroller gebruikt, zou dit ontwerp toepasbaar moeten zijn op elke andere microcontroller die een vijfdraads debugging systeem gebruikt. Een gouden tip voor de vele zelfbouwers onder onze lezers.

Met dank aan Tom PC5D

 

3. PZ5JT terug in de lucht vanaf oktober 2024 vanuit Suriname

Kort radioamateurnieuws - week 37, 2024Vanaf begin oktober tot zeker eind november 2024 zal PZ5JT weer in de lucht komen vanuit Suriname. We zullen wederom met militaire apparatuur uitzenden. We hebben mogelijkheden op 40, 20, 17, 15 en 10 meter met diverse antennes. Uiteraard met extra aandacht voor Nederlandstalige stations.

Het station zal vrijwillig in de vrije uurtjes bemand worden door personeel van het regiment verbindingstroepen (PI4VBD) dat daar de jaarlijkse jungetraining ondersteund. Deze training is een samenwerking tussen 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers.

Wellicht zal er ook tijd zijn voor een /M of /P vanaf een uitdagende locatie. Via Instagram zullen we regelmatig foto’s en updates plaatsen. En voor vragen over het station kunt een daar een bericht sturen of mailen naar pz5jt@mail.com. We zullen loggen via QRZ.com en de pagina is bijgewerkt.

Ons station zal zich altijd aan de gebruikersbepalingen en regelingen voor radiozendamateurs houden en heeft geen militaire functie.

Met dank aan PI4VBD (Royal Netherlands Army Signal Regiment on air)

 

4. NASA volgt door zonneuitbarstingen uitgezonden radiogolven

Coronale massa-ejectie

Op PI4RAZ lezen we dat voor het onderzoek naar de effecten van coronale massa-ejecties op radiogolven door NASA ook gebruik wordt gemaakt van een onderzoeksinstrument in de ruimte dat bekend staat als laagfrequente radio-interferometrie. De missie heet CURIE, een acroniem voor CubeSat Radio Interferometry Experiment.

Ontworpen door wetenschappers van de Universiteit van Californië, Berkeley, werden de twee kleine ruimtevaartuigen van CURIE vanuit Frans-Guyana gelanceerd aan boord van een Ariane 6-raket van de European Space Agency die zijn eerste vlucht maakte. Dit is de eerste ruimtemissie die specifiek kijkt naar de oorsprong van deze radiosignalen die vaak worden gedetecteerd tijdens zonnevlammen, CME’s en zonnestormen. De twee CubeSats van CURIE zijn ontworpen om de radiogolven op te vangen en deze te trianguleren om hun punt van oorsprong te bepalen. Wetenschappers hopen dat hun bevindingen verstoringen in de communicatie als gevolg van ruw zonneweer beter kunnen voorspellen.

Met dank aan Frank PA3CNO

 

5. IARUMS-R1 bericht over nieuwe soorten en ongebruikelijke transmissies

Kort radioamateurnieuws - week 37, 2024In augustus konden de radioamateurs, die de zomervakantie vaak gebruiken om van de HAM-hobby te genieten, de HF-banden weer niet ten volle gebruiken door het niet-amateurverkeer dat erop uitzond. Ondanks het feit dat er in augustus minder uitzendingen in MIL-modi werden ontvangen dan gewoonlijk (zoals gebruikelijk voor deze maand), verminderden deze uitzendingen, samen met de storende uitzendingen van verschillende Over-The-Horizon-radars en ander niet-amateurverkeer, het bruikbare spectrum van de amateurradiobanden op HF opnieuw drastisch.

Veel van deze niet-amateurtransmissies werden ontvangen in de hele IARU-regio 1 en daarbuiten. En hoewel augustus traditioneel een (relatief) “rustige” maand is wat betreft het niet-amateurverkeer op onze banden, hadden we de gelegenheid om verschillende nieuwe soorten transmissies waar te nemen en enkele andere die ongebruikelijk zijn op onze banden.

Vorige maand verraste de Iraanse Over The Horizon radar die op de 10-meter band opereerde ons met het gebruik van een nieuwe pulsherhalingsfrequentie die we nog niet eerder hadden gezien (695 pps). Deze maand werd dezelfde radar, die gewoonlijk bursts uitzendt op dezelfde frequentie door af te wisselen tussen twee verschillende PRF’s, één per burst (meestal 150 pps en 313 pps), voor het eerst ontvangen door elke burst af te wisselen tussen twee verschillende frequenties, zoals te zien is in de video van de augustus 2024 editie van de IARU Monitoring System Region 1 nieuwsbrief.

Met dank aan Ruud PG1R (VERON Coördinator IARU Monitoring System)

 

6. Dit weekend is de Worked All Europe DX Contest in SSB

De Duitse Amateur Radio Club (DARC e.V.) nodigt radioamateurs wereldwijd uit om deel te nemen aan de jaarlijkse WAE DX Contest. Dit weekend, vanaf zaterdag 14 september 2024 van 00:00 UTC tot en met zondag 15 september 2024 23:59 UTC wordt de wedstrijd in SSB gehouden.

Maar als je meer een RTTY liefhebber bent, dan moet je even tot het tweede volledige weekend van november wachten. Want vanaf zaterdag 9 november 2024 van 00:00 UTC tot en met zondag 10 november 2024 23:59 UTC is dan de WAE DX in RTTY.

Je leest er alles over in dit Nederlandstalige WAE DX Contest 2024 document. Maar lees je het liever in het Engels, dan kan dat op https://www.darc.de/der-club/referate/conteste/wae-dx-contest/en/wae-rules/

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.