QSL CREATOR een applicatie gemaakt door EA7IXM

Het programma QSL CREATOR is een applicatie die door Paco EA7IXM is gemaakt en waarmee je QSO’s online kan bevestigen.

QSL CREATOR is een waardevol hulpmiddel voor radioamateurs die hun QSO’s digitaal willen bevestigen en hun hobby op een moderne manier willen beoefenen.

Met het programma QSL CREATOR kunnen gebruikers digitale QSL-kaarten maken en verzenden naar andere radioamateurs. Het programma ondersteunt het laden van logbestanden in .adif-formaat, waardoor het mogelijk is om bevestigingen te sturen naar meerdere contacten tegelijk. Dit maakt het proces van QSL-verzending efficiënter en minder tijdrovend.

Het programma is compatibel met Windows en biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee gebruikers eenvoudig hun QSL-kaarten kunnen ontwerpen en personaliseren. Dit omvat het toevoegen van achtergrondafbeeldingen, tekst en andere relevante informatie die op de kaart moet worden weergegeven.

QSL-kaart

Een QSL-kaart is een speciale kaart die door radioamateurs wordt gebruikt als schriftelijk bewijs dat een bepaalde radiocommunicatie heeft plaatsgevonden tussen twee stations. Papieren kaarten zijn in het formaat (14 cm x 9 cm) en bevatten details zoals de datum, tijd, frequentie en signaalsterkte van de verbinding.

Digitale QSL-kaart

Het programma QSL CREATOR is een applicatie ontwikkeld door de Spaanse radioamateur Paco, met als roepnaam EA7IXM. Het is een handige tool die gemaakt is voor Windows en waarmee je al je QSO’s online kunt bevestigen door middel van een digitale QSL-kaart.
Met het programma QSL CREATOR kun je digitale QSL’s bevestigen aan één enkel station, ofwel een log in .adif-formaat opladen om bevestigingen te sturen naar alle contacten die daarin zijn opgenomen.

Als je de bevestiging via een .adif-log doet, worden alle contacten die hun e-mail correct hebben ingesteld op QRZ.com automatisch bevestigd. Het programma geeft tijdens het laadproces aan welke contacten bevestigd zijn en welke niet. Als een contact niet bevestigd is, is dit omdat er in QRZ.com geen geldige e-mail is gevonden.
Je kunt voor de digitale QSL-kaart enerzijds je eigen afbeelding kiezen ofwel anderzijds één van de vele standaardafbeeldingen in QSL CREATOR gebruiken. Handig is natuurlijk om een foto te gebruiken van je QTH ofwel van de stad of de streek waar je woont. Of ook nog van je antennes. Net zoals je dit kan doen voor een papieren QSL. Het programma QSL CREATOR maakt het makkelijker dan ooit om al je contacten te bevestigen met een digitale QSL-kaart. Het programma QSL CREATOR stelt aldus radioamateurs in staat om hun eigen QSL te personaliseren met afbeeldingen en informatie.

100.000 QSL’s per maand

Elke maand worden zowat 100.000 kaarten verstuurd via dit handige programma.
Zie deze webpagina voor het programma van de QSL-generator.

Stel eerst de taal in het Engels.

Je kunt met het programma een digitale QSL-kaart online bevestigen naar één enkel station, of je kunt QSL CREATOR ook gebruiken om een logboek in .adif-formaat te uploaden om zo een bevestiging online te sturen naar alle contacten aanwezig in dit logboek.

Op het linker scherm van de QSL-generator kun je jouw persoonlijke gegevens invullen. Er is ook plaats voor een vrije tekst (bijvoorbeeld: TNX QSO PSE QSL via LoTW best 73 cuagn).
Op het rechter scherm van de QSL-generator kun je de log opladen in .adif-formaat alsook een foto toevoegen als achtergrondafbeelding.

Onderaan zie je een overzicht van de top vijf landen die het programma QSL CREATOR de afgelopen maand het meest hebben gebruikt , alsook de radioamateurs die QSLCREATOR de afgelopen maand het meest hebben gebruikt. Zo zie je bijvoorbeeld dat het station BH7MML deze maand niet minder dan 9362 QSL-kaarten heeft verstuurd d.m.v. dit programma.

Verwerkingstijd

Om zo’n 1000 bevestigingen te sturen naar alle contacten opgenomen in een logboek in .adif-formaat heeft het programma ongeveer twee uur nodig.

Dit programma en ook ook nog vele andere handige mogelijkheden, zijn wellicht de definitieve aanzet naar het versturen van enkel en alleen nog maar digitale QSL-kaarten in de toekomst. Volgens de Spaanse radioamateur EA7IXM was het nog nooit zo eenvoudig om de contacten online te bevestigen door middel van een digitale QSL-kaart.
Wellicht zullen in de toekomst meer en meer radioamateurs gebruik maken van de digitale QSL-kaart en is dit op lange termijn het definitieve einde van de papieren QSL-kaart.

Opmerking: Voor het DX Century Club (DXCC) awardprogramma van de ARRL is de digitale QSL-kaart niet geldig.

Papieren QSL-kaart

Radioamateurs sturen deze kaarten naar elkaar om succesvolle radioverbindingen te bevestigen. Vaak worden ze met veel enthousiasme verzameld en niet zonder enige trots aan de muur gehangen in de ‘shack’ (radiostation). Het is een mooie manier om contact te leggen en te bevestigen met andere radioamateurs over de hele wereld. Een QSL-kaart is aldus een schriftelijke bevestiging van een tweerichtingscommunicatie tussen twee radioamateurs.

Hulpmiddelen

Een QSL-kaartmaker is een tool of service die radioamateurs helpt bij het ontwerpen van papieren of digitale QSL-kaarten. Deze QSL-kaarten worden vervolgens verzonden naar hun correspondenten om het radiocontact te bevestigen.
Aan de voorzijde van een QSL-kaart staat meestal een foto die betrekking heeft op de afzender (een foto van het land, de omgeving, de persoon zelf).
Aan de achterzijde staan de gegevens over de gemaakte radioverbinding. Deze gegevens bestaan meestal uit datum, tijd en de frequentie waarop de verbinding is gemaakt. Ook zaken als het type zendontvanger, antenne, zendvermogen en mode (SSB, CW, FM) staan hier soms vermeld.
Veel landen reiken certificaten uit indien men een bepaald aantal QSL-kaarten ontvangen heeft, bijvoorbeeld als men met elke provincie van het land radiocontact heeft gehad. De benaming van de kaart komt van het woord QSL uit de Q-code wat wil zeggen “Ik bevestig de ontvangst”.

De volgende gegevens vindt men aldus terug op een QSL-kaart:
de roepnaam van beide stations ;
een rapport over de kwaliteit van de verbinding (RST) ;
de gebruikte frequentieband en frequentie ;
de gebruikte modulatie ;
de tijd (altijd in UTC) .

Luisteramateurs kunnen ook QSL-kaarten versturen, hiermee bevestigen ze dan dat ze het QSO van de twee tegenstations ontvangen en gehoord hebben.
Voor meer informatie of om het programma te downloaden, kun je natuurlijk de officiële website van Paco EA7IXM bezoeken.

Indien je een digitale QSL-kaart ontvangt, druk dan onderaan op RESPOND QSL om deze QSO te beantwoorden.

Lees ook:

RadioQTH – QSL Card Creator
QSL Card Creator – Version 10.4 – Robert Simoneau’s Website.
QSL Card creator – The DXZone.com
Design & print QSL cards online at QSL.design.

QSL CREATOR v1.0 By EA7IXM – QRZ Forums
HamQSLer : Resource Detail – The DXZone
digiQSL – Create Your QSL Confirmation Card Online
QSL Maker – IW5EDI Simone – Ham-Radio
nl.wikipedia.org

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ