Kort radioamateurnieuws – week 40, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RSGB over gedeeld gebruik 2,3 GHz;
  2. Digitale MARAC award verkrijgbaar;
  3. Zendamateur worden, wat beweegt je?;
  4. Workshop antennebouw bij afd. Dordrecht;
  5. Scouting Steyn neemt deel aan de JOTA;
  6. Deventer helpt Scouting van Maasdijk bij JOTA;

Kort radioamateurnieuws

 

1. RSGB reageert op gedeeld spectrum gebruik binnen de 2,3 GHz amateurband

RSGBDe RSGB heeft gereageerd op een recente consultatie van het Britse Ofcom waarbij nieuwe gebruikers spectrum zouden delen binnen de 2,3 GHz amateurband. Hoewel de nieuwe apparaten beperkt kunnen worden tot gebruik binnenshuis, heeft de RSGB van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar bezorgdheid te uiten over het zwakke signaal in het 2320 MHz-segment.

Daarnaast heeft de RSGB ook aangegeven dat ze de huidige beperkingen die van toepassing zijn op deze band en die dateren uit 2013, toen deze onderhevig was aan Public Sector Spectrum Release, wil herzien.

De reactie en achtergrondinformatie zijn te vinden op de Spectrum Forum webpagina’s.

Met dank aan Tom PC5D

 

2. Nu ook digitale MARAC award verkrijgbaar

De Marine Radio Amateur Club is een actieve vereniging van zendamateurs met een maritieme achtergrond, heeft een eigen clubstation (PI4MRC), een CW zondagmorgen ronde, staat op radio-beurzen en organiseert met overige nautische (navy)clubs diverse contesten.

Naast de papieren versie heeft de MARAC nu ook een digitale versie van het MARAC Award. In tegenstelling tot de genoemde papieren versie is deze kosteloos en wordt, na toetsing door de award-manager, digitaal toegezonden. De voorwaarden staan aangegeven op de website van de MARAC.

Met dank aan Willem PA3CNI, Award manager MARAC

 

3. Zendamateur worden, wat beweegt je?

50 jaar geleden zat ik met mijn neus regelmatig in het cursusboek van de VRZA. Mijn ouders waren de piraterij van mij zat. In plaats van verbieden, zochten ze naar een legale manier. Dankzij een oude buurman, die amateur was, kwamen ze op deze weg. De aanschaf van een communicatie ontvanger versnelde het proces. De aanwezigheid van een SSB knop opende de weg naar amateur luisteren.

In december 1974 legde ik met succes het C-examen af. Het begin van mijn amateur loopbaan. De vrienden volgden snel, bij hun bezoek werden ze overtuigd na een geslaagde verbinding met Rotterdam vanuit Den Haag. Dat klonk op 11 meter wel heel wat minder.

Lees dit leuke artikel verder in de Telex Muurkrant van september 2024. En er is meer leuks te lezen in deze editie. Dus lees ‘m gerust eens helemaal door.

Met dank aan Wim PA2WJZ en Niek PA0ONH

 

4. Workshop antennebouw bij VERON afdeling Dordrecht

Na een eerdere lezing is het dan zover; Bij VERON afdeling Dordrecht gaan ze een workshop antennebouw geven op vrijdagavond 11 oktober. Maak samen met Ruud PD5GWR een kwalitatief erg goede antenne voor een mooie amateurprijs!

Ruud heeft tijdens een eerdere lezing uitgelegd dat er met de GWR klemmen heel eenvoudig mooie strakke Yagi antennes zijn te realiseren:

Antenne element op de juiste maat afzagen of snijden, midden aftekenen, reduceerbus(sen) aanbrengen en vervolgens het klemstuk monteren. Dit schuif je op de juiste plek op de boom en de yagi is gereed!

Misschien is er ten onrechte de indruk gewekt dat er alleen 2 meter en 70 cm Yagi’s gemaakt kunnen worden maar dat is dus zeker niet zo verduidelijkt Ruud:

Ook Yagi’s voor andere banden kunnen op deze manier worden gemaakt!

Wil je deelnemen, meld je dan aan en schrijf je zo snel mogelijk bij Ruud in!! Compleet met adres, call, telefoonnummer en emailadres. Dat kan zowel telefonisch op 06-14436793 als via email: pd5gwr@veron.nl

Met dank aan Arie PD0ARI

 

5. Scouting Steyn neemt voor de 50e keer deel aan de JOTA

Ook dit jaar neemt Scouting Steyn in het Kolkbos weer deel aan de JOTA. Dit jaar voor de vijftigste keer. Onder de call PI50JOTA/J worden er gedurende het weekend van 19 en 20 oktober 2024 allerlei activiteiten georganiseerd.

Er zijn plannen voor een hoge toren in het weiland tussen het Kolkbos en de Boxbergerweg. En zondagmorgen de 20e is het open dag. Houd er wel rekening mee dat tegen 14:00 alles wordt afgebroken.

Adres: Averlose Houtweg 14a, 7431 PK Diepenveen

Met dank aan Scouting Nederland

 

6. VERON Deventer gaat Scouting van Maasdijk ondersteunen bij de JOTA

Het is gelukt! VERON afdeling Deventer (A10) gaat Scouting van Maasdijk in Heerenveen (Oranjewoud) op 19 en 20 oktober 2024 ondersteunen voor een fantastische JOTA beleving. Het team van zendamateurs is meer dan compleet, assistentie is niet nodig.

Het team bestaat uit PE1LMD (Menno), PB3MAR (Egbert), PA3NIK (Aart), PE1SBR (Wouter), PD1FN (Fokke).

’73 Team PA6JOTA

Met dank aan Menno PE1LMD

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.