Vandaag 100 jaar geleden eerste wereldwijde contact

Vandaag 100 jaar geledenVandaag is het 100 jaar geleden dat het eerste wereldwijde contact tussen ZL en G is geweest. Op 18 oktober 1924 veranderden de radioamateurs Frank Bell 4AA uit Nieuw-Zeeland en Cecil Goyder 2SZ uit Londen de manier waarop we konden communiceren. Dit door een wereldwijd radiocontact te maken.

Om dit historische radiocontact te herdenken, zijn speciale roepnamen actief.

GB2NZ en ZM100DX

Ook zijn er awards en QSL-kaarten beschikbaar zijn voor degenen die radiocontact maken met deze speciale stations. De stations GB2NZ en ZM100DX zijn al sinds het begin van de maand actief.
Vanaf maandag 14 oktober 2024 tot en met 20 oktober 2024 zijn stations die de roepnaam van Goyder G2SZ en die van Bell ZL4AA weerspiegelen geactiveerd. Dit omvat activiteiten in het Verenigd Koninkrijk vanuit de Mill Hill School in het noorden van Londen, de oorspronkelijke locatie van waaruit Goyder zijn radiocontact maakte.

Ga voor meer informatie over dit unieke feest naar de GB2NZ-webpagina.

Oktober 2024 markeert een bijzondere gebeurtenis in de radiocommunicatie – namelijk de eerste wereldwijde tweerichtingsradiocommunicatie. Op de pagina’s GB2NZ – The G2SZ station at Mill Hill – 2024 kunt u meer lezen over dit historisch evenement. Hoe alles is gebeurd en wie er bij betrokken was. U kunt ook meer te weten komen over de viering van het eeuwfeest dat plaats vindt om het evenement te eren en te herdenken.

De beginjaren

Aan het begin van de vorige eeuw stond radiocommunicatie nog in de kinderschoenen. De eigenschappen van ‘Hertz-golven’ – wat we nu radiogolven noemen – begonnen nog maar net begrepen te worden.

In dit tijdperk van technische ontdekkingen experimenteerden veel alledaagse en gewone mensen met radio. Deze mensen ofwel ‘draadloze experimentatoren’ waren de allereerste ‘radioamateurs’ en hun werk was in het begin grotendeels ongereguleerd. Toen duidelijk werd dat deze ‘radioamateurs’ interferentie konden veroorzaken met de opkomende commerciële radiocircuits, werd al gauw besloten hun experimenten te beperken tot golflengten korter dan 200 m – overeenkomend met een frequentie van 1,5 MHz en hoger. Dit voornamelijk omdat deze opkomende commerciële radiocircuits van mening waren dat dergelijke frequenties waardeloos waren voor langeafstandscommunicatie.

Vele ‘radioamateurs’ begonnen aldus te experimenteren met deze korte golven en het duurde niet lang voordat ze zich begonnen te realiseren dat deze frequenties verre van waardeloos zijn. Velen zagen al spoedig in dat ze in feite een belangrijke sleutel in handen hadden tot communicatie over lange afstanden en dit met een laag vermogen.

Verbinding tussen Nieuw-Zeeland en het VK

In 1923 werden verschillende tests uitgevoerd om de Atlantische Oceaan met radiosignalen te overbruggen. In het jaar 1924, toen zowel het zendvermogen alsook de gevoeligheid van de ontvangers verbeterden, was het de droom van velen om de wereld via de radio te overspannen. Na enkele valse starts werd op 18 oktober 1924 eindelijk een tweerichtingscommunicatie tot stand gebracht tussen Frank Bell met als roepnaam Z4AA (een schapenboer op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland) en Cecil Goyder met als roepnaam G2SZ (een student die opereerde vanuit de Mill Hill School in het noorden van Londen).

De wereld was gekrompen en de dingen zouden nooit meer hetzelfde zijn.

Voor meer informatie over de apparatuur die in 1924 werd gebruikt en de mensen die erbij betrokken waren, zie het twee pagina’s tellende artikel van John Heys G3BDQ. Extracten van Frank Bell’s en Cecil Goyder’s logs zijn hier te zien. De Americal Radio Relay League publiceerde haar beoordeling van het eerste trans-wereldwijde contact in haar tijdschrift QST. GB2NZ – What QST said about it
Goyder’s eigen verslag van het evenement is hier te vinden. En van Cecil William Goyder: First Two-way Communication – Mill Hill Schools

Mill Hill School

Om de honderdste verjaardag van dit historische contact van Goyder en Bell te herdenken, zullen in de Mill Hill School van 14 tot 20 oktober 2024 amateurradiostations actief zijn.
De amateurradiostations in de Mill Hill School, die de oorspronkelijke roepnaam G2SZ gebruiken, zullen in de loop van deze week contact opnemen met veel van de in totaal 3,5 miljoen andere radioamateurs over de hele wereld. Nieuw-Zeelandse radioamateurs zullen eveneens deelnemen aan de herdenkingen. Dit met behulp van de roepnaam ZL4AA van de oorspronkelijke schapenboerderij in Shag Valley en dit van 12 tot 18 oktober 2024.

Daarnaast zullen er twee speciale evenementenstations actief zijn in het Verenigd Koninkrijk en in Nieuw-Zeeland. Namelijk GB2NZ van 29 september 2024 tot 26 oktober en ZM100DX van 29 september tot 26 december 2024.

In de Mill Hill School kunnen leerlingen de radiostations bezoeken en met de operatoren praten. Er zullen displays rond de school worden geplaatst die meer over het eeuwfeest, deze geschiedenis en de technologieën vertellen, zodat het hele evenement kan worden omgezet in een echte leerervaring voor de leerlingen van deze school. Ter gelegenheid van het eeuwfeest zijn er nog andere evenementen op de school gepland die leerlingen een breder inzicht zullen geven in de rol die radiocommunicatie speelt in de wereld van vandaag.

Het radiostation in de Mill Hill School zal in het algemeen niet open zijn voor het publiek, gezien de veiligheidsbeperkingen op de school.

Radioamateurs over de hele wereld worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vieringen door contact op te nemen met de verschillende speciale evenementenstations in het Verenigd Koninkrijk en in Nieuw-Zeeland. Er zijn awards voor diegene die contact maken met deze speciale stations.

QSL via OQRS

Alle QSL-aanvragen gebeuren via OQRS naar MØOXO .

De Radio Society of Great Britain, de nationale vereniging voor amateurradio in het Verenigd Koninkrijk, zal de radiostations en een groot deel van de ondersteunende documentatie leveren . De Mill Hill School, één van de toonaangevende en gezaghebbende openbare scholen in het Verenigd Koninkrijk, zal het eeuwfeest gebruiken om een workbench voor de leerlingen te ondersteunen.

Er zullen vier stations actief zijn om de honderdste verjaardag van het evenement van 1924 te vieren.

G2SZ

Het station G2SZ dat vanuit de Mill Hill School wordt geëxploiteerd, zal proberen zoveel mogelijk contacten te leggen met amateurstations over de hele wereld. Tegelijkertijd wil het station G2SZ de leerlingen de mogelijkheid geven om de microfoon te nemen en begroetingsberichten door te geven. Daarnaast is CW vaak een grote fascinatie voor bezoekers op een evenement als dit en voor jongeren in het bijzonder.

ZL4AA

Het station ZL4AA zal van 12 tot en met 20 oktober 2024 actief zijn vanuit de operationele locatie in Shag Valley, Nieuw-Zeeland.

GB2NZ

Het station GB2NZ zal van 29 september tot 26 oktober 2024 actief zijn vanuit een aantal locaties in het Verenigd Koninkrijk.

ZM100DX

Ook is het station ZM100DX van 29 september tot 26 december actief vanaf verschillende locaties in Nieuw-Zeeland.

De Goyder-Bell Award is beschikbaar voor stations die contacten leggen met de stations die het eeuwfeest vieren.

The Goyder-Bell award

Klik hier voor meer informatie.

Verdien award punten als volgt:

Groep 1:

G2SZ (14-20 oktober): zes punten per band QSO (elke modus) .

GB2NZ (29 september t/m 26 oktober) twee punten per band QSO (elke modus) .

Groep 2:

ZL4AA (12-20 oktober): zes punten per band QSO (elke modus).

ZM100DX (29 september t/m 26 december) twee punten per band QSO (elke modus) .

De Goyder-Bell Award zal die radioamateurs erkennen die contact maken met de bovengenoemde deelnemende stations en punten alsook QSO’s behalen als volgt:

Bronzen certificaat: minimaal 10 punten .

Zilveren certificaat: minimaal 16 punten waarvan minimaal één QSO met een groep 1 station en één QSO met een groep 2 station .

Gouden certificaat: minimaal 24 punten inclusief minimaal één QSO met alle vier de stations .

Platinum certificaat: minimaal 24 punten inclusief minstens één contact op 80m met zowel G2SZ als ZL4AA .

Info

Stuur een lijst met kwalificerende QSO’s en data/tijden naar g3bj.don@gmail.com
QSL’s zijn niet nodig. De Awards in pdf-formaat via e-mail beschikbaar voor in aanmerking komende aanvragers.

Lees ook: GB2NZ – What Goyder said about it en 1924-as-it-happened

bron: GB2NZ – The ultimate DX

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ