Android 15 voegt ondersteuning toe voor satellietconnectiviteit
Het besturingssysteem Android 15 zal heel wat nieuwe functies bezitten. Zo is er ook platformondersteuning voor satellietconnectiviteit. Op plaatsen waar geen gsm-masten staan, is er geen bereik. Logischerwijs kan je dan ook geen oproepen maken of geen berichtjes sturen. Het meest opvallende echter aan de nieuwe ondersteuning voor satellietconnectiviteit is dat je iedereen, inclusief de hulpdiensten, berichten kan sturen. Daarbij gaat Google heel wat verder dan Apple. Daar dient de satellietondersteuning namelijk enkel voor noodgevallen. Android 15 is de nieuwste preview-build van het Android-besturingssysteem en biedt ontwikkelaars een voorproefje van wat er in de volgende officiële Android-versie gaat komen.
Satellietconnectiviteit
Smartphones die met satellieten kunnen communiceren, gaan op zoek naar een satelliet op plaatsen waar geen gsm-masten staan. De smartphone maakt verbinding met een satelliet, die op zijn beurt met een gsm-mast zal connecteren. Met andere woorden: de satelliet is een extra schakel in het communicatienetwerk, die ingezet kan worden wanneer de gsm-mast niet direct bereikt kan worden. Dit gaat verder dan alleen noodberichten en opent nieuwe mogelijkheden voor wereldwijde communicatie via satellieten. Ook voor hulpverlening georganiseerd door radioamateurs kan dit belangrijk zijn.
Het besturingssysteem Android 15 voegt aldus ondersteuning toe voor satellietconnectiviteit. Dit is een belangrijke stap om satellietcommunicatie wijdverbreid te maken. Vergelijkbaar met de iPhone 14 Pro, die al satellietondersteuning biedt, kunnen Android-gebruikers nu ook deze functionaliteit verwachten. Het Android 15 Preview-programma loopt van februari 2024 tot de definitieve publieke release voor AOSP (Android Open Source Project) en OEM’s (Original Equipment Manufacturers), die later dit jaar gepland staat.
SOS-satellietfunctie
Toen Apple vorig jaar de iPhone 14 en de iPhone 14 Pro aankondigde, raakte bekend dat de fabrikant een SOS-satellietfunctie voor noodgevallen aan zijn soft- en hardware had toegevoegd. Voor gebruikers in de Benelux bleven die functies in eerste instantie wel buiten bereik. Apple beperkte het gebruik van de SOS-functionaliteit tot de toestellen in Canada, Duitsland, Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten. Bezitters van de iPhone 14 Pro in België en Nederland konden later eveneens gebruik maken van de SOS-noodsatellietfunctie. Apple was aldus de eerste met zo’n satellietfunctie in de Benelux. Ook gebruikers in Italië, Oostenrijk en Portugal kregen vanaf dat moment toegang tot de noodsatellietfunctie van de iPhone 14 Pro.
Met de SOS-noodsatellietfunctie kun je via satellieten communiceren met hulpdiensten als je geen mobiel bereik of toegang tot een wifi-netwerk hebt. Via de ‘Zoek mijn’-app op de iPhone 14 kun je bovendien vrienden en familie geruststellen door je locatie door te sturen als je offline bent. Iedere 15 minuten kun je een geüpdatete locatie doorsturen via de satellietverbinding.
Mobile World Congress
Satellietintegraties winnen dus terrein . Apple was vooralsnog de eerste fabrikant met een satellietintegratie voor smartphones. Tegelijk zien we dus op het vlak van Android-toestellen ook de eerste aankondigingen verschijnen. Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona lanceerde zowel MediaTek als Samsung hun eerste toestellen met satellietondersteuning. De MWC-tentoonstelling (Mobile World Congress), ook wel bekend als MWC Barcelona, is een jaarlijks evenement dat zich richt op de mobiele communicatie-industrie. Het is één van de grootste en meest invloedrijke beurzen in deze sector.
Ook Motorola, in samenwerking met de Bullit Group, introduceerde tegelijk al zijn eerste smartphone met een satelliet-integratie.
Satellietverbindingen kunnen bijzonder handig zijn op plekken waar het gsm-bereik te wensen overlaat of zelfs niet aanwezig is. Daardoor maakt de toekomstige Android-update het mogelijk om van overal berichtjes te sturen, ook als er geen gsm-mast in de buurt is.
Dit wil zeggen dat Android 15 opmerkelijke verbeteringen brengt op het gebied van satellietcommunicatie. Op die manier kan iemand overal ter wereld berichten sturen, ook als er geen bereik is. Met deze verbeteringen kunnen Android-gebruikers binnenkort mogelijk satellietconnectiviteit ervaren, vergelijkbaar met de iPhone 14 Pro. Dit opent interessante mogelijkheden voor berichten en communicatie, vooral in afgelegen gebieden.
NFC en PDF verbeteringen
Naast satellietondersteuning zijn er nog andere toevoegingen in Android 15, zoals verbeteringen in NFC (contactloze betalingen) en PDF-bestandslezing.
Hoewel veel wijzigingen vooral belangrijk zijn voor ontwikkelaars, voegt Google langzaam maar gestaag steeds meer klantgerichte functies toe aan Android 15.
Satellietcommunicatie in Android 15 is dus een opwindende ontwikkeling die de mogelijkheid biedt om via satellieten te communiceren, zelfs in afgelegen gebieden. Verwacht wordt dat, vanaf de lancering van Android 15, meer smartphones met satellieten zullen kunnen verbinden. In Android 14 wordt daar nu al aan gewerkt, maar de beschikbaarheid zou in de toekomst verder uitgerold worden.
Satellietcommunicatie biedt tal van voordelen in afgelegen gebieden, waar traditionele communicatie-infrastructuur vaak beperkt is.
Enkele voordelen
- Globale Bereikbaarheid:
– Satellieten dekken de hele aarde, inclusief afgelegen en ontoegankelijke gebieden zoals bergen, woestijnen en oceanen.
– Dit maakt het mogelijk om zelfs in de meest afgelegen uithoeken van de wereld te communiceren. - Noodcommunicatie:
– In noodsituaties, zoals natuurrampen of ongevallen, biedt satellietcommunicatie een betrouwbare manier om hulpdiensten te bereiken.
– Het kan levens redden door snelle coördinatie en respons mogelijk te maken. - Onafhankelijkheid van Infrastructuur:
– Satellietcommunicatie heeft geen bekabelde infrastructuur nodig. Dit is vooral handig in gebieden waar het aanleggen van telefoonlijnen of glasvezelkabels kostbaar en tijdrovend is.
– Het elimineert de afhankelijkheid van bestaande netwerken. - Maritieme Communicatie:
– Voor schepen op open zee biedt satellietcommunicatie een essentiële verbinding met het vasteland.
– Het stelt bemanningen in staat om te communiceren, weersinformatie te ontvangen en veiligheidsprotocollen te volgen. - Landbouw en Milieutoepassingen:
– Satellietcommunicatie ondersteunt landbouwactiviteiten, zoals het monitoren van gewassen.
– Het helpt ook bij milieutoezicht, zoals het volgen van ontbossing, klimaatverandering en natuurbescherming. - Onderzoek en Wetenschap:
– Wetenschappers en onderzoekers gebruiken satellietcommunicatie voor gegevensverzameling, weerwaarnemingen, aardobservatie en ruimteonderzoek.
– Het vergemakkelijkt internationale samenwerking en gegevensuitwisseling. - Communicatie in Afgelegen Gebieden:
– Voor gemeenschappen in afgelegen gebieden biedt satellietinternet toegang tot educatieve bronnen, gezondheidszorginformatie en economische kansen.
– Het vermindert digitale ongelijkheid.
Kortom, satellietcommunicatie is een krachtig hulpmiddel om de wereld met elkaar te verbinden, ongeacht de geografische beperkingen. Met andere woorden: de satelliet is een extra schakel in het communicatienetwerk, die ingezet kan worden wanneer de gsm-mast niet direct bereikt kan worden.
Ook voor hulpverlening georganiseerd door radioamateurs kan dit een interessante ontwikkeling zijn. Met satellietcomunicatie kan je overal berichten sturen, ook als je geen bereik hebt.
DARES
De Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES) bestaat uit een groep deelnemers (meestal radioamateurs) die inzetbaar zijn als er problemen zijn met de reguliere communicatievoorzieningen van de hulpdiensten voor Openbare Orde en Veiligheid. De doelstelling van DARES is
“De kennis en kunde van radio zendamateurs ter beschikking te stellen aan de overheid ten tijde van rampen en crisis situaties.”
Wanneer komt DARES in actie? Als reguliere communicatiemiddelen zijn uitgevallen kan DARES door de overheid worden gealarmeerd. De DARES regiocoördinator zal dan via een vaste procedure inventariseren welke deelnemers op dat moment inzetbaar zijn en welke apparatuur zij tot hun beschikking hebben. Aldus is satellietcommunicatie zeker een alternatief.
Zie ook
(1) The Second Developer Preview of Android 15
(2) Android 15 Developer Preview 2 brings better satellite connectivity
(3) Android 15 Will Suport Satellite Connectivity – How-To Geek
(4) Android 15’s satellite connectivity could help you text your friends
(5) Google Messages beta reveals how Android 15 could let
Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ