Coaxkabel is al 144 jaar in gebruik bij signaaltransmissies

Coaxkabel is al 144 jaar in gebruik bij signaaltransmissiesOp de shack van enkele HF-puristen na die waarschijnlijk alles met de zogenaamde kippenladders proberen aan te sluiten zal je bij vrijwel alle radioamateurs wel flink wat coaxkabels kunnen vinden. Maar wie heeft die o zo handige coaxkabel eigenlijk bedacht?

Welnu, coaxkabel (coaxiale kabel) werd uitgevonden door de Britse ingenieur en wetenschapper Oliver Heaviside in 1880. Heaviside was een zelfbenoemde autodidact die grote bijdragen leverde aan de elektrotechniek en wiskunde. En hij staat bekend om zijn werk aan de theorie van de telegrafie en elektrische transmissie. Zijn uitvinding van de coaxkabel was een belangrijk resultaat van zijn onderzoek naar manieren om de kwaliteit van signaaltransmissie te verbeteren.

Hoe werkt een Coaxkabel?

Een coaxkabel bestaat uit een centrale koperen geleider omringd door een isolerende laag, die weer wordt omgeven door een geleidende afscherming (zoals gevlochten koper of aluminiumfolie) en een buitenste isolerende mantel. Het coaxiale ontwerp minimaliseert elektromagnetische interferentie (EMI) en zorgt ervoor dat signalen effectief en met minimale signaalverlies over lange afstanden kunnen worden verzonden.

Waar wordt Coaxkabel voor gebruikt?

Coaxkabel is gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder:

  • Televisie en kabeltelevisie: Het verzenden van televisie- en radiosignalen.
  • Internet: Voor breedband- en kabelinternetverbindingen.
  • Telecommunicatie: Voor telefonie en andere communicatiekanalen.
  • Radio en RF-toepassingen: Bij antennes en transmissiesystemen voor radiofrequenties.

De uitvinding van de coaxkabel speelde een grote rol in de ontwikkeling van communicatietechnologie. En het wordt nog steeds veel gebruikt vanwege de uitstekende prestaties op het gebied van signaaloverdracht en afscherming tegen interferentie.

De RG58 variant van coaxkabel

Een stukje RG58

Oliver Heaviside ontwierp dus de allereerste coaxkabel. Maar de later ontwikkelde RG58-coaxkabel werd niet door één enkele persoon uitgevonden. Deze werd eerder ontworpen als onderdeel van een gestandaardiseerde reeks coaxkabels onder de “Radio Guide” (RG) specificaties van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De RG-specificaties waren bedoeld om standaarden te bieden voor militaire toepassingen, zoals radio- en communicatiesystemen, waarbij verschillende soorten coaxkabels werden gebruikt.

Wat is RG58?

De RG58-kabel is een type coaxkabel dat voornamelijk wordt gebruikt voor radiosignalen, ethernet (in oudere 10BASE2 netwerken), en communicatieapparatuur. Het is een dunne, flexibele kabel met een impedantie van 50 ohm, wat het geschikt maakt voor toepassingen zoals zend- en ontvangapparatuur, en sommige antennesystemen. RG58 is een populaire kabel onder radioamateurs.

Belangrijkste eigenschappen van RG58

  • Impedantie: 50 ohm
  • Frequentiebereik: Geschikt voor frequenties tot ongeveer 1 GHz
  • Diameter: ongeveer 5 mm
  • Gebruik: Meestal gebruikt voor radiofrequentie (RF) signalen en communicatieverbindingen. Veel gebruikt in HF- en VHF-toepassingen voor kortere kabels, vooral bij draagbare radio’s en installaties binnenshuis.
  • Gebruikt in: Radioamateurs, testapparatuur, oudere computernetwerken (zoals 10BASE2), en CCTV-systemen. Handige, flexibele kabel voor lagere vermogens (zoals tussen een zendontvanger en een tuner of antenneswitch).

Hoewel de RG58 oorspronkelijk voor militaire toepassingen werd gestandaardiseerd, is het type kabel in de decennia daarna wijdverspreid gebruikt in zowel commerciële als particuliere toepassingen vanwege zijn veelzijdigheid en beschikbaarheid. Er is trouwens ook een 75 ohm variant van deze kabel en die heet RG59.

De RG213 variant van coaxkabel

Een stukje RG213

Net als bij de RG58-kabel werd de RG213-kabel niet door één enkele persoon uitgevonden. De RG213-kabel is ook onderdeel van de eerder genoemde Radio Guide standaarden

Wat is RG213?

De RG213-kabel is een type coaxkabel dat voornamelijk wordt gebruikt voor radiofrequentie (RF) toepassingen, zendapparatuur, antennesystemen, en andere hoogvermogen-toepassingen. Het is dikker en robuuster dan de RG58-kabel, met een betere signaaloverdracht over langere afstanden en een hogere belastbaarheid.

Belangrijkste eigenschappen van RG213:

  • Impedantie: 50 ohm (net als de RG58, maar geschikt voor hogere vermogens).
  • Frequentiebereik: Geschikt voor frequenties tot ongeveer 1 GHz.
  • Diameter: Ongeveer 10,3 mm, wat dikker is dan de RG58.
  • Gebruik: Veel gebruikt in radioamateurtoepassingen (ham-radio), HF (hoge frequentie)-communicatie, maritieme communicatie, en soms in testopstellingen en militaire communicatie.
  • Vermogen: RG213 kan hogere vermogens aan dan RG58, waardoor het beter geschikt is voor transmissie op grotere vermogens en langere afstanden.

Waarom RG213?

RG213 is ontworpen voor toepassingen waar minder signaalverlies over grotere afstanden vereist is, en waar hogere vermogenstransmissies nodig zijn. In vergelijking met de RG58-kabel, die populair is vanwege zijn flexibiliteit en lagere kosten, biedt RG213 betere prestaties in toepassingen met hogere eisen, zoals zendstations en militaire communicatieapparatuur. Ook RG213 is populair onder radioamateurs, vooral om de vaste koppelingen tussen de antennes buiten en de apparatuur in de shack te maken.

Conclusie:

De RG213-kabel, net als andere RG-coaxkabels, is voortgekomen uit de militaire behoefte aan betrouwbare en gestandaardiseerde kabels voor communicatie. Het werd ontwikkeld als onderdeel van de bredere “Radio Guide”-reeks en wordt nog steeds veel gebruikt in professionele en amateurradio-omgevingen.

 

Is amateur radio wel een draadloze hobby?