CQ World Wide DX-contest SSB 2024

Een veel gehoorde zinsnede die je deze week hoort onder verschillende radioamateurs is “Doe je het weekend mee met de CQ World Wide DX-contest?”.
En het gebruikelijke antwoord dat volgt op deze vraag is meestal “Natuurlijk. Ik zal proberen je te werken!”. Volgens vele radioamateurs is de CQ World Wide DX-contest de grootste amateurradiocontest ter wereld. En terecht.

Datum: 26 oktober 00:00Z tot 27 oktober 23:59Z

CQ World Wide DX-contest

De CQ Worldwide DX Contest SSB is inderdaad volgens vele radioamateurs de grootste amateur radio competitie ter wereld. Deze contest vindt elk jaar plaats in het laatste weekend van oktober en bijgevolg is de editie van 2024 gepland voor 26 en 27 oktober.
Meer dan 35.000 deelnemers van over de hele wereld nemen deel aan dit evenement met als doel zoveel mogelijk radiocontacten te leggen met verschillende DXCC-entiteiten en CQ-zones.

Deelnemers gebruiken de single-sideband (SSB)-mode om te communiceren met elkaar. Deze contest is een geweldige kans voor all radioamateurs om hun vaardigheden te testen, nieuwe contacten te leggen en te genieten van de opwinding van een wereldwijde uitdagende competitie.

DOELSTELLING

Amateurs over de hele wereld in contact brengen met zoveel mogelijk andere amateurs in zoveel mogelijk DXCC-entiteiten en CQ-zones.

BANDEN

Slechts zes banden: 1,8, 3,5, 7, 14, 21 en 28 MHz. Leef vastgestelde bandplannen na.

UITWISSELING

Het SSB RS-rapport plus CQ-zonenummer van de stationslocatie (bijv. 59 05).

SCORES

A. Score:

De eindscore is het resultaat van het totale aantal QSO-punten vermenigvuldigd met de som van zone- en landvermenigvuldigers.
Voorbeeld: 1000 QSO-punten * (30 zones + 70 landen) = 100.000 (eindscore).
B. QSO-punten:

Stations maar één keer per band werken. QSO-punten zijn gebaseerd op de locatie van het gewerkte station.
Contacten tussen stations op verschillende continenten tellen voor drie (3) punten.
Contacten tussen stations op hetzelfde continent maar in verschillende landen tellen één (1) punt. Uitzondering: Contacten tussen stations in verschillende landen binnen de Noord-Amerikaanse grenzen tellen twee (2) punten.
Contacten tussen stations in hetzelfde land hebben een QSO-puntwaarde van nul (0), maar tellen wel mee voor de zone- en landvermenigvuldigingscredit.

C. Multiplier:

Er zijn twee soorten multipliers.

  • Zone

Een multiplier van één (1) voor elke verschillende CQ-zone die op elke band wordt gecontacteerd. De CQ Worked All Zones-regels zijn de standaard.

  • Land

Een multiplier van één (1) voor elk verschillend land dat op elke band wordt gecontacteerd. De DXCC-entiteitenlijst, Worked All Europe (WAE) multiplierlijst plus IG9/IH9 en continentale grenzen zijn de standaarden voor het definiëren van landmultipliers. Maritieme mobiele stations tellen alleen mee voor een zonemultiplier.

CATEGORIEËN

A. Enkele operator:

Eén persoon (de operator) voert alle operationele en logfuncties uit. Er is geen limiet op operationele tijd of bandveranderingen. Er is slechts één verzonden signaal tegelijk toegestaan.
1. Eén operator: Het is verboden om met het maken van QSO’s te helpen met welke vorm van assistentie dan ook.
a. Hoog vermogen (alle banden of enkele band): Het totale uitgangsvermogen mag niet meer dan 1500 watt bedragen.
b. Laag vermogen (alle banden of één band): Het totale uitgangsvermogen mag niet meer dan 100 Watt bedragen.
c. QRP (All Band of Single Band): Het totale uitgangsvermogen mag niet meer dan 5 watt bedragen.
2. Assistentie door één operator: deelnemers in deze categorie mogen gebruikmaken van QSO-zoekhulp.
a. Hoog vermogen ondersteund (alle banden of enkele banden): Het totale uitgangsvermogen mag niet meer dan 1500 watt bedragen .
b. Laag vermogen ondersteund (alle banden of enkele banden): Het totale uitgangsvermogen mag niet meer dan 100 watt bedragen .
c. QRP-ondersteund (alle banden of enkele banden): Het totale uitgangsvermogen mag niet meer dan 5 watt bedragen .
B. Single Operator Overlay-categorieën:

Elke Single Operator-deelnemer die aan de vereisten voldoet, mag ook deelnemen aan een van de onderstaande categorieën door de juiste CATEGORY-OVERLAY-regel toe te voegen in de header van het Cabrillo-logbestand.

Overlay-categorie

Overlay-categorie-invoeren worden apart vermeld in de resultaten; gescoord als All Bands; en gegroepeerd op High Power en Low Power (inclusief QRP).
1. Classic Operator (CLASSIC): De deelnemer gebruikt slechts één radio, geen QSO-vindhulp en mag maximaal 24 van de 48 uur werken. De off-times zijn minimaal 60 minuten waarin geen QSO wordt geregistreerd. Als het logboek meer dan 24 uur werking aangeeft, worden alleen de eerste 24 uur meegeteld voor de overlay-score. Ontvangen tijdens het verzenden is verboden. Inzendingen met ondersteuning van één operator komen niet in aanmerking voor deze categorie.
2. Rookie (ROOKIE): De operator had voor het eerst een licentie als radioamateur minder dan drie (3) jaar voor de datum van de contest. Geef de datum van de eerste licentie aan in het SOAPBOX-veld. Eerdere Rookie-winnaars komen niet in aanmerking voor plaquettes in deze categorie.
3. Jeugd (YOUTH): De operator is 25 jaar of jonger bij aanvang van de contest. Geef het geboortejaar aan in het SOAPBOX-veld.
C. Multi-Operator Categorieën (alleen all-band operatie): Elk aantal operators is toegestaan. QSO-vindhulp is toegestaan. Er is slechts één verzonden signaal per band toegestaan op elk moment.

1. Multi-Single:

Slechts één uitgezonden signaal op één band is toegestaan gedurende een periode van 10 minuten (run station/signaal). Uitzondering: Eén — en slechts één — ander uitgezonden signaal (multiplier station/signaal) mag worden gebruikt gedurende een periode van 10 minuten. Als — en alleen als — het zich op een andere band bevindt dan de run transmitter en het station dat wordt gewerkt een nieuwe multiplier is.

10-minuten regels

De run en multiplier transmitters worden bestuurd door onafhankelijke 10-minuten regels. Perioden van tien minuten beginnen met het eerste QSO op een band.
De log moet aangeven welk station/signaal (run of multiplier) elke QSO heeft gemaakt. Het multiplier station/signaal mag geen CQ roepen (contacten werven). Lees zeker de Multi-Single FAQ sectie op < cqww.com/rules_faq.htm >.
a. Hoog vermogen: Het totale uitgangsvermogen mag op geen enkel moment meer dan 1500 watt bedragen, op geen enkele band.
b. Laag vermogen: Het totale uitgangsvermogen mag op geen enkel moment meer dan 100 watt bedragen, op geen enkele band .
2. Multi-Two:

Maximaal twee verzonden signalen mogen op elk moment worden gebruikt, maar wel op twee verschillende banden. Het log moet aangeven welk station/signaal elke QSO heeft gemaakt. Elk station/signaal mag maximaal 8 bandwisselingen maken in elk klokuur (00 tot en met 59 minuten). Het totale uitgangsvermogen mag op geen enkel moment meer dan 1500 watt bedragen op een band.
3. Multi-Multi:

De zes contestbanden kunnen gelijktijdig worden geactiveerd. Er is slechts één verzonden signaal per band toegestaan op elk moment. Het totale uitgangsvermogen mag niet meer dan 1500 watt bedragen op een band op elk moment.
D. Explorer:

De Explorer-categorie stelt amateurs in staat om deel te nemen aan de CQ WW-contest. Terwijl innovatie in operationele strategieën, stationontwerp en technologische aanpassing wordt aangemoedigd. Ga voor de volledige Explorer-regels naar < cqww.com/explorer.htm >.

E. Checklog:

Entry ingediend om te helpen met de logcontrole. De entry heeft geen score in de resultaten en het log is niet openbaar.

Lees ook de reglementen op cqww.com

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ