RB-TV Experiment: resultaten van testuitzendingen

Op 22 augustus organiseert VERON een DATV reduced bandwidth experiment. Maar radiozendamateurs zijn nu al druk bezig met experimenteren om meer DATV ervaring op te doen met RB-TV op de 2 meterband. In dit artikel de ervaringen die tot nu toe zijn opgedaan tijdens testuitzendingen. Heeft u nog nooit iets gedaan met DATV? Lees in dit artikel hoe u ook kunt beginnen met experimenteren met deze uitdagende mode. Maar ook de ervaren DATV-er kan hier zijn voordeel mee doen.

Not more of the same.

DATV ervaring opgedaan tijdens testen met RB-TV

DVB-S of juist DVB-S2

Hoewel in theorie de mode DVB-S2 juist betere resultaten zou moeten geven blijkt dit tegen alle gevoel in niet zo te zijn. Indien u SDRAngel gebruikt om de DATV signalen te decoderen blijkt uit de test dit juist met DVB-S beter te gaan. Het advis is dus aan de zendamateurs die ook RB-TV uitzenden om vooral met DVB-S te beginnen. Het is natuurlijk een experiment en VERON nodigt u ook uit om ook andere modes te proberen. Maar te beginnen waar de meeste succes valt te behalen.

DATV ervaring SDRAngel

Ook Johan PA3JEM is bezig geweest met het ontvangen van DATV RB-TV signalen op 2 meter. In de afbeelding is de constellation diagram te zien van het ontvangen DATV signaal. Instellingen zijn hier DVB-S2, QPSK, FEC 3/4, bandbreedte 170 kHz, frequentie 144.600 MHz. Voor een goede ontvangst is een signaal nodig waarbij de 4 fasen beter gecentreerd zijn. Maar zelfs dit signaal bleek een herkenbaar beeld op te leveren. Voor het DATV experiment op 22 augustus adviseert de organisatie om te beginnen met DVB-S, QPSK, FEC 1/2. Een beetje spelen met de instellingen kan enorme verbetering geven. Heb wel even geduld als u de instellingen aanpast SDRAngel heeft even tijd nodig om de aanpassingen te verwerken.

PE1IRT merkt nog op:

QSB is een probleem voor SDRAngel. Geduld is nodig en wacht op bijvoorbeeld een vliegtuigreflectie, die zijn er genoeg.

Beginnen met DATV Reduced bandwith, ontvangst

Met een nieuwe mode beginnen start elke keer weer met ontvangen en dat is hier niet anders. Beginnen hoeft niet zoveel te kosten. Een RTL-SDRDongel een computer en een antenne is voldoende. Let wel ook het ontvangen van DATV RB-TV signalen is een echte uitdaging. Op deze website is het artikel Ontvang DATV met SDRDongel en SDRAngel te vinden. Dit is een mooi startpunt. Speel eens met de software en instellingen. Mogelijk is iets af te spreken met een zendamateur bij u in de buurt. Van belang is dat de instellingen zo staan zodat deze overeenkomt met het uitgezonden signaal. Daarom adviseert de organisatie om te beginnen met DVB-S, QPSK, 125 kSamples, FEC 1/2. Denk er ook om de bandbreedte terug te zetten naar zo’n 170 kHz.

Begin te controleren of de constellation diagram vier dikke stippen laat zien. Maak gebruik van het afgesproken talkback kanaal zodat u de instellingen van de zender kunt achterhalen.

Heeft u wat meer ervaring en wilt u beginnen met zenden. Dan verwijzen wij naar een eerder geplaatst artikel, RB-TV experimenten met reduced bandwidth DATV en kijk eens naar de PortsDown Transmitter. Zelfbouwen zonder soldeerbout. Maar natuurlijk zijn er meer mogelijkheden.

U vindt het toch ook belangrijk dat VERON experimenten blijft organiseren? Word lid van de VERON

VERON stimuleert experimenteel radio onderzoek

Radiozendamateurs hebben de beschikken over tal van amateurbanden voor het doen van experimenteel radio onderzoek. Maar de amateurbanden staan onder constante druk van commerciële partijen die graag van onze amateurbanden gebruik zouden willen maken. Vorig jaar nog stond de 2 meterband ter discussie en is er een propagatie-experiment gehouden om gebruik van de 2 meterband te stimuleren.

Not more of the same.

Ook met het DATV RB-TV experiment wil VERON radiozendamateurs uitdagen om eens buiten de gebruikelijke paden te denken. Laat zien dat radiozendamateurs deze amateurbanden nodig hebben voor het doen van experimenteel radio onderzoek. VERON stimuleert experimenteel radio onderzoek ook via het Techniekforum. Op dit Techniekforum is plaats voor het delen van informatie dat betrekking heeft op experimenteel radio onderzoek. Ook is hier plek voor het uitwisselen van onderdelen, apparatuur en documentatie. Dit Techniekforum is exclusief toegankelijk voor leden van VERON.

Wilt u ook toegang tot het Techniekforum? Word lid van VERON.

Meer informatie DATV RB-TV experiment

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?