De RadioOlympische Spelen 2024 beginnen vandaag

RadioOlympische Spelen 2024

De Olympische Spelen in Parijs vinden plaats van 26 juli tot en met 11 augustus 2024

De Olympische Spelen van 2024 vinden plaats van 26 juli tot en met 11 augustus in Frankrijk. Ter gelegenheid hiervan organiseert radioclub ARV84 de RadioOlympische Spelen 2024 .
Een award van deze RadioOlympische Spelen 2024 is beschikbaar voor alle erkende radioamateurs en SWL’s. Elk QSO met één van de Special Event Stations (SES) die van toepassing zijn op deRadioOlympische Spelen 2024 telt één keer per band per mode.
Voor een award moeten een bepaald aantal QSO-punten zijn behaald of voor SWL’s moeten overeenkomstige luisterrapporten worden aangeleverd.

Olympische Spelen 2024

De Olympische Spelen van 2024 vinden plaats in Parijs van 26 juli tot 11 augustus 2024 en dit is de derde keer dat Parijs de Olympische Spelen organiseert, na eerdere edities in 1900 en 1924. Precies 100 jaar nadat de Olympische Spelen in Parijs gehouden werden, keren ze weer terug in de stad van de Eiffeltoren.
Ongeveer 80% van de wedstrijdlocaties bevinden zich binnen een straal van 10 km rond het Olympisch en Paralympisch dorp. Iconische locaties zoals de Eiffeltoren en het Grand Palais worden gebruikt en er worden 32 sporten beoefend. De openingsceremonie vindt plaats op 26 juli 2024.

Parijs zal vooral gebruik maken van bestaande huidige iconische locaties midden in de stad en er is amper nieuwbouw bijgekomen. Zo zal de rivier de Seine toneel zijn van onder andere de triatlon. Voor het tennissen, boksen, rolstoel-basketball, rolstoel-tennis en rolstoel-rugby zal gebruikt gemaakt worden van de Roland-Garros stadions. Voor het voetbal wordt het Parc des Princes voetbalstadion gebruikt, dat trouwens ook het toneel was van enkele wedstrijden tijdens het EK voetbal in 2016. Het Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines wordt gebruikt voor het baanwielrennen. Van de 38 geselecteerde wedstrijdlocaties werden er slechts twee geheel nieuw gebouwd. Deze nieuwe locaties zullen na de Olympische Spelen van 2024 een publieke functie krijgen.

Oorsprong

De Olympische Spelen ontstonden in de Griekse oudheid, ter ere van de oppergod Zeus. Omdat het sportevenement destijds een zeer religieuze aangelegenheid was, kwamen er allerlei ceremonies bij kijken. Atleten moesten vooraf een eed zweren waarin ze verklaarden dat ze minstens tien maanden hadden getraind.
In de 19e eeuw kwam de Fransman Baron Pierre de Coubertin op het idee om de Olympische Spelen opnieuw te organiseren. Hij wilde daarbij zo dicht mogelijk bij de oude Griekse Spelen blijven. Zijn doel was om landen te verbroederen door middel van dit sportevenement. In 1896 organiseerde hij de eerste Olympische Spelen, waarna het evenement iedere vier jaar zou plaatsvinden. Bij de editie van 1908 werd voor het eerst een openingsceremonie gehouden. Om de Olympische Spelen in te luiden begon de ceremonie met een parade van alle atleten, waarbij het Griekse team voorop liep en het team van het organiserende land als tweede. Dit was de traditie.

Franse radioclub ARV84

Gelijktijdig met dit grote evenement organiseert de Franse radioclub ARV84 (Afdeling 84) de RadioOlympische Spelen 2024. Yves Brocherriaux F5LZN is de verantwoordelijke. De RadioOlympische Spelen 2024 is een online award programma voor alle radioamateurs en SWL’s.
De bronzen, zilveren en gouden awards in de modes MIX, CW, Phone en Digital zijn allemaal gratis. De vereisten voor een award  zijn gedifferentieerd voor de drie deelnemersgroepen (Franse, Europese en niet-Europese stations).

Een lijst met de toepasselijke speciale stations (SES), de diplomavoorwaarden, toegang tot het opvragen van de punten, het download

en van de diploma’s en de dQSL’s zijn te vinden op de evenementwebsite.

Franse radioamateurs en SWL

Brons: Er zijn 15 QSO’s nodig met minimaal 5 verschillende stations.
Zilver: Er zijn 30 QSO’s nodig met minimaal 10 verschillende stations.
Goud: Er zijn 45 QSO’s nodig met minimaal 15 verschillende stations.

Europese radioamateurs en SWL

Brons: Er zijn 10 QSO’s nodig met minimaal 4 verschillende stations.
Zilver: er zijn 20 QSO’s nodig met minimaal 8 verschillende stations.
Goud: Er zijn 30 QSO’s nodig met minimaal 12 verschillende stations.

niet-Europese radioamateurs en SWL

Brons: Er zijn 5 QSO’s nodig met minimaal 3 verschillende stations.
Zilver: Er zijn 15 QSO’s nodig met minimaal 6 verschillende stations.
Goud: Er zijn 20 QSO’s nodig met minimaal 9 verschillende stations.

De awards zijn beschikbaar in de modes MIX, CW, Phone en Digital.

Alle awards zijn gratis en zijn tot 31 december 2024 uitsluitend via de website oly24.fr  aan te vragen en te downloaden.

Lees ook: TM00JO

DL1RUN

RadioOlympische Spelen 2024

De computertechnische achtergrond voor de RadioOlympische Spelen 2024 komt van Karsten DL1RUN. Zoals ook het geval was bij het zeer succesvolle 100FK-project voor het Duitse Radiokartel. Karsten is nu ook verantwoordelijk voor de award-server en de programmering van de RadioOlympische Spelen 2024. De 100FK-awardjagers zullen hier blij mee zijn, want zij zullen snel hun weg vinden op de website. De dQSL (downloadbare QSL) die voor het eerst is geïntroduceerd tijdens het evenement van het Duitse Radiokartel. Is uiteraard ook beschikbaar op de RadioOlympische Spelen 2024 voor elk QSO dat automatisch wordt geverifieerd door de award-server.

RadioOlympische Spelen 2024

BELANGRIJK: Alleen contacten van 26 juli (00:00 UTC) tot 11 augustus (23:59 UTC) 2024 komen in aanmerking voor de RadioOlympische Spelen 2024!
Voor het RadioOlympische programma zijn alleen de stations uit deze tabel van toepassing!

Zie ook:

(1) Olympische Spelen 2024 in Parijs | Alles over de OS 2024
(2) Olympische Zomerspelen 2024 – Wikipedia
(3) NOS.nl – Programma Olympische Zomerspelen Parijs 2024
(4) Olympische Spelen 2024 in Parijs | TeamNL
(5) Paris 2024 Olympics – Latest News, Schedules & Results

bron: evenementwebsite op oly24.fr

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ