Eigentijds vossenjacht concept met 433 MHz modules

Andries (voormalig PA0ANP) heeft goede herinneringen aan de vossenjachten in zijn tienerjaren. Onlangs realiseerde hij zich als oud zendamateur dat 433 MHz remote control modules in de 70 cm band vallen. En zo ontstond het idee deze te gebruiken voor een eigentijds vossenjacht concept.

Eigentijds vossenjacht concept met 433 MHz modules

Setje 433 MHz modules

Een setje 433 MHz remote control modules doet bij Aliexpress amper twee Euro. Samen met wat aluminium profiel uit de bouwmarkt bouw je daarmee voor minder dan tien Euro al een vossenjachtontvanger.

Andries geeft hiervoor de volgende projectbeschrijving:…

 

Eigentijds vossenjacht concept met 433 MHz modules

Met wat aluminium profiel uit de bouwmarkt knutsel je zelf een Yagi met ingebouwde vossenjacht ontvanger

 

De ontvanger

Plastic slang klemt in het U profiel

Het ontvanger module type XD-RF-5V is een printje van amper 1,5 x 3 cm, met daarop een HF trap, een superreg en een opamp als LF versterker en comparator. Met wat gepriegel blijkt zo’n module eenvoudig om te bouwen te zijn naar een analoge ontvanger. Het ontwerp voor de Yagi antenne komt uit een elektronisch jaarboekje van 1954. Het aluminium U profiel voor de boom van de Yagi biedt genoeg ruimte voor de superreg met toebehoren plus de nodige batterijen (3 x AA of 2 x AA met een 5 volt buck step-up convertor).

De 4 mm dikke aluminium antenne elementen klem je met plastic slang (beschrijving onderaan dit artikel) in de zijwanden van het U profiel. De dipool elementen worden via een koppellusje met de input kring op de ontvanger verbonden. De maten van de Yagi staan onderaan dit artikel.

Het digitale comparator deel van de opamp wordt een audio 1x versterker door pootje 2 los te maken van het printje en te verbinden met pootje 1. Via een kleine elco en een potmeter wordt het audio aan een koptelefoon jack aangeboden.

De ontvanger afstemmen

Om de ontvanger af te kunnen stemmen vervangen we het messing trimschroefje van het groene spoelhuis door een langer exemplaar met een draaiknopje. Hiervoor boren we van bovenaf met een 2,4 mm boortje via dat spoelhuis een gaatje door (!) het printje. Op de zelfde locatie in een blokje plastic, waar later het printje met dubbelkleef plakband op komt, boren we ook een gaatje en tappen daarin M3 schroefdraad. Van het messing boutje wat daarin komt te draaien vijlen we aan het uiteinde het schroefdraad weg zodat dat deel vrij op en neer kan bewegen door het spoelhuis wanneer we aan het schroefasje draaien.

Het schema: Comparator pootje 2 los maken van het printje en verbinden met pootje 1

De vosjes

De zend modules type FS1000A worden standaard geleverd met een 433,92 MHz SAW resonator, maar de SAW’s zijn ook los verkrijgbaar voor andere frequenties. Zo’n SAW resonator vervangen vergt wat behendigheid, maar het is goed te doen. Sommige printjes hebben een SMD smoorspoeltje in plaats van een tankspoel. Deze vervangen door een echt spoeltje van 3 windingen en vervolgens afregelen met een stukje ferriet levert ruim 10 dB HF winst op.

Vosje exclusief antenne

De vosjes worden AM gemoduleerd met morsecode toontjes uit een ESP8266 Arduino processor. Middels de Wi-Fi functie van de ESP kunnen de vosjes van de nodige parameters worden voorzien zoals de morsetekst, toon, snelheid, nummer, timing, etc. Via een “start” functie worden alle vosjes tegelijk gestart. De Wi-Fi van de ESP schakelt dan uit en na de ingestelde startuitstel worden de vosjes actief volgens hun eigen tijdslot instelling. Twee AAA batterijen leveren voldoende energie om de vosjes enkele uren actief te laten zijn. De SAW oscillator wordt met een buck step-up convertor met 8 volt gevoed.

Met 10 mW HF output en een goede heterodyne ontvanger is een afstand van ruim een kilometer te overbruggen. Maar met een eenvoudige superregje zijn de vosjes toch nog op enkele honderden meters afstand waar te nemen. Een vosje meet 25 x 32 x 72 mm exclusief de 1/4 golf antenne en weegt 65 gram.

Fox-Server

Voor bijvoorbeeld een kruispeiling competitie op een beperkt terrein is een fysieke kaart niet altijd beschikbaar, maar we kunnen wel gebruik maken van de GPS en kompas van onze smartphone.

De web applicatie

De Fox-Server is dan ook de spil in dit concept. Bij inschrijving krijgen alle deelnemers een link en pincode waarmee ze via hun smartphone toegang krijgen tot een (lokale) webserver. Deze server is gehost op een Arduino ESP8266, is geschikt voor 20 jagers en 7 vossen en verzorgt de https communicatie met de smartphones ten behoeve van de web applicatie.

De web applicatie berekent vanuit twee GPS locaties en peilhoek van de smartphone (evenwijdig gehouden aan de Yagi) de vermeende locatie van een vos. Bij upload van die GPS locatie wordt deze op de server vergeleken met de werkelijke locatie van de vos. Na het sluiten van de jacht wordt de winnaar bepaald aan de hand van de meest correcte peilingen of de tijd waarbinnen alle vosjes zijn gevonden. Bij een fysieke vossenjacht worden de vosjes voorzien van een QR-code. Door de QR te scannen wordt het vind-moment van het betreffende vosje geregistreerd.

Afmetingen Yagi

  • Boom: 32 cm
  • Director: 31,87 cm
  • Dipool: 32,56 cm
  • Reflector: 34,64 cm
  • Afstand Director tot Dipool: 6,93 cm
  • Afstand Dipool tot Reflector: 10,39 cm

Materiaal Yagi

  • Eigentijds vossenjacht concept met 433 MHz modules

    Montage luchtslang over alu-staaf

    Aluminium 20 x 20 x 20 x 1,5 mm U-profiel

  • 4 mm ronde aluminium staaf

Materiaal aquarium luchtslang

  • Diameter 4 mm inwendig, diameter 6 mm uitwendig.

Eigentijds vossenjacht concept bronbestanden

  • De Arduino sketches voor de vosjes en server staan op mijn hobby website: https://abuse.nl.eu.org/vossenjacht/
  • Additionele informatie over het morse baken voor de vosjes is te vinden op mijn Morse Beacon pagina.
  • De werkende demo (!) van de Fox-Server op een ESP8266 Arduino is op foxhunting.nl.eu.org te bekijken.
    • Negeer de SSL waarschuwing. De site is veilig. De SSL melding is het gevolg van het feit dat de “locale” Fox-Server helemaal stand-alone op een batterij gevoede Arduino (ESP8266) draait. Deze demo is dus echt zoals deze ook tijdens een georganiseerde jacht ergens op de heide zou gaan werken. Dat kan enkel met een self-signed certificaat omdat er tijdens de jacht geen internet connectie is met een vast IP-adres.

73, Happy Hunting!
Andries, (ex) PA0ANP

Een kijkje in het inwendige van een vosje van dit eigentijds vossenjacht concept