In Electron van juni 2020
Op de voorpagina van Electron juni 2020: Een vermogensmeter en VSWR-meter van 1 MHz tot 8 GHz met een AD8318 en een Arduino.
De redactie van Electron wilt heel graag gehoor geven aan het verzoek om meer (eenvoudige) zelfbouwprojecten te plaatsen. Electron is er voor maar wordt vooral gemaakt door de leden. Stuur daarom uw zelfbouwproject of experiment in naar electron@veron.nl. Heeft u moeite om hetgeen gebouwd op drukwerk te omschrijven? Geen nood, de redactie helpt u daar graag bij.
Coronamaatregelen versoepeld
De coronamaatregelen worden geleidelijk versoepeld. Onze voorzitter, Remy Denker, PA0AGF vat samen wat dat voor ons betekent. Zo mogen afdelingsbijeenkomsten met minder dan 100 mensen straks weer, maar wel met minstens 1,5 meter tussenruimte. Voordat een afdelingsbijeenkomst georganiseerd kan worden, moet de afdeling daar eerst een protocol voor maken. Maar veel is nog onzeker. Het HB beraadt zich echter of de Dag voor de RadioAmateur 2020 kan doorgaan.
Uitgelicht
Schumann-resonanties
Deze vertaling en samenvatting van Dick van Vulpen PA0DVV en Gerrit Westera PA0GEW van een Duits wetenschappelijk artikel daalt diep af in moeder aarde. Het geleidende oppervlak van de aarde vormt namelijk een trilholte met een zeer lage resonantiefrequentie van rond de 8.5 Hz. En zoiets geldt ook voor de ionosfeer.
NL-post
Thieu, NL-199, zoekt het hogerop, namelijk op VHF en UHF. Omdat er dan speciale condities zijn en de activiteiten op de korte golf wat minder zijn. Hij beschrijft DX met sporadische-E op 50 MHz. Verder geeft Thieu een beschrijving van dxmaps.com en wat je daar zoal mee kan. En uiteraard komen de luisterwedstrijden aan bod.
Low budget foxOring TX voor 80m
Björn Dinse, PA4BWD, bouwt een eenvoudige en goedkope foxOring-zender. Op een klein printplaatje zitten een BC547, een LED, een kristal en nog wat kleingoed. Batterij, antenne en aarddraad eraan en het ding is op 500 m te horen!
Lineaire satellieten
Na het artikel over FM-satellieten in het mei-nummer nu een stuk over lineaire satellieten. Hierin wordt beschreven, dat de overstap helemaal niet zo moeilijk is. Wel zijn er een nieuwe dingen om op te letten. Apparatuur, relatie tussen uplink en downlink, jezelf terugvinden op de repeater en de One True Rule komen allemaal aan bod.
Winddruk antenne berekenen
Een van de niet zo leuke zaken voor zendamateurs is wind. Alhoewel voor de amateur met een 70cm-groundplane een minder grote uitdaging dan de amateur met een 7-elements multiband-yagi voor HF. Of neem de UHF-amateur met een 150 cm-schotel voor EME. Maar als de wind wint, dan hebben ze hetzelfde probleem: schade. Of erger, iemand raakt gewond door rondvliegende onderdelen. Daarom neemt Jean-Paul Suijs, PA9X, ons mee door de berekeningen van de winddruk op de antenne.
Maar ook te lezen in Electron juni 2020
- Ongedempte Trillingen
- Vossenjagen
- Winter YOTA
- Dodenherdenking bij monument gevallen radioamateurs
- Ultrabeam: van twee naar vier elementen
- Powermeter: vermogensmeter en VSWR-meter tot 8 GHz
- Gouden speld
- NL-Post
- HF-Rubriek
- VHF en Hoger
- In memoriam
- Komt u ook?
- En nog veel meer…
VHF en hoger
Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.
Linkenpagina
Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.
Wilt u ook de Electron ontvangen?
Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Vul ons online aanmeldingsformulier in.
Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?
Waarom lid worden van de VERON?
Belangenbehartiging
De VERON behartigt nationaal en internationaal de belangen van Nederlandse radioamateurs.
Activiteiten
VERON heeft 62 autonome afdelingen die allerlei leuke activiteiten organiseren.
Magazine
De VERON geeft elke maand een dik magazine uit met allerlei artikelen over amateurradio.