In Electron van oktober 2024

Electron oktober 2024Binnenkort valt Electron van oktober 2024 op de mat. In deze gloednieuwe uitgave lees je onder andere over:

  • OL88YL in Tsjechië
  • Gouden Speld Nico Veth PA0NHC
  • Enquête onder zendamateurs rond storing zonnepanelen
  • Is mijn SWR-brug nu voor maximaal 10 of 100 Watt?
  • De Legende van de Lichten
  • Radio onmisbaar op de Vierdaagse

Lees ook hieronder een korte vooruitblik.

Omslagfoto: Chinese seinsleutel uit 1960 van Dick PA2DTA waarover te lezen is in de HF-rubriek op pagina 472.

Uitgelicht

SWR-brug

Ger Koper PA2KOP

Is mijn SWR-brug nu voor maximaal 10 of 100 W?

Print SWR-brug in aluminium doosje

Ik heb zo’n mooie gecombineerde vermogens / SWR-meter, een K-PO SX-20 met twee wijzers voor de HF-banden. Daar ben ik wel een beetje zuinig op. Ik neem hem nu regelmatig mee het veld in, maar dan moet ik goed opletten dat er geen gekke dingen mee gebeuren. Een wat robuuster exemplaar zou beter zijn. Dan kan ik de andere bewaren voor experimenten die er meer toe doen.

Op mijn transceiver zijn het vermogen en de SWR ook wel beschikbaar, maar een beetje klein om goed te kunnen aflezen. Vandaar mijn zoektocht naar een goedkoop maar degelijk apparaatje. Heel nauwkeurig hoeft niet, als het maar problemen aangeeft.

Dat zoiets nodig is bleek onlangs toen ik het Leidsche Hout (POTA NL-0189) activeerde. Zonder dat we het in de gaten hadden hing de endfed-trafo in de zon. Toen we een tijdje achter elkaar op de 40m-band aan het zenden waren, kwam plotseling het gereflecteerde vermogen langzaam op. Na het stoppen zakte het weer braaf terug. Op hogere banden was dit minder een probleem, en ook verdween de zon langzamerhand uit beeld. Maar het incident maakte duidelijk dat een SWR-meter op locatie toch wel nodig is.

Bouwpakket

Al zoekende stuitte ik op Chinese bouwpakketjes van nog geen twee tientjes met twee transformators. Het ontwerp lijkt als twee druppels water op het exemplaar van KitsAndParts.com naar het ontwerp van Diz W8DIZ (SK). Een handleiding is op de betreffende website ook te vinden. Natuurlijk heb ik het in elkaar gezet en uitgeprobeerd.

Lees dit artikel verder in Electron vanaf pagina 462!

De Legende van de Lichten

Jasper Koolschijn PA2JFX

Een vertelling over hoe je met de magie van radio de wereld kunt veroveren

Groepsfoto bij de vuurtoren

Er was eens, lang geleden, in een koninkrijk genaamd Radio-Land, een groepje dappere avonturiers dat bekendstond als de VERON A37. Ze waren geen gewone avonturiers, maar meesterlijke magiërs van de ether, die boodschappen konden sturen over de hele wereld.

Op een dag, toen de oude klokken van de eeuwwisseling luidden, besloten de magiërs van VERON A37 deel te nemen aan het Grote Internationale Lantaarnfeest om de magische vuurtorens en lichtschepen te eren, die als wachters over de zeeën waakten en reizigers de weg wezen in het donker.

Aanvankelijk vond het feest plaats in het stralende Lichtpaleis in de stad Rotterdam, waar de magiërs hun krachten bundelden om hun lichtstralen ver en wijd uit te sturen. Maar al snel begon hun nieuwsgierigheid te groeien, en ze vroegen zich af: “Wat zou er gebeuren als we onze magische krachten zouden gebruiken in andere koninkrijken?”

Het avontuur naar Calais

De eerste grote reis bracht de dappere magiërs naar het verre koninkrijk Calais, aan de rand van de zee. Het was een tijd van onrust in Calais, waar donkere wolken van verdriet en zorgen zich hadden samengepakt. De mensen daar werden geplaagd door verhalen over verdwaalde reizigers op zee, en hun harten waren zwaar.

Dit artikel lees je verder in Electron op pagina 485!

Maar ook te lezen in Electron oktober 2024

  • Zoveel dozen met QSL-kaarten van Nico PA0MIR kreeg Gerard PA1AT

    De vaste rubrieken NL-Post, Nieuwe leden, Ongedempte Trillingen, VHF en Hoger, Vossenjagen, de HF-rubriek, VERON Servicebureau en Komt u ook?

  • QSL-kaarten van Nico van der Bijl PA0MIR (SK)
  • Afgeschermd netsnoer nameten
  • Vintage en Techniekbeurs
  • Radio Scouting Award ook voor niet-scouts
  • Nieuw vossenjachtconcept
  • PZ5JT terug vanaf oktober 2024 vanuit Suriname
  • En nog veel meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger‘-rubriek in Electron vindt je hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?