In Electron van september 2024

Electron september 2024Binnenkort valt Electron van september 2024 op de mat. In deze gloednieuwe uitgave lees je onder andere over:

  • KARmarkt Bladel
  • Eerste Lid van Verdienste
  • Straling en menselijk lichaam
  • Eerste Spectrum24-conferentie
  • PH80LIB herdenkt bevrijding (zuid) Nederland
  • VHF DX-peditie naar Noorwegen

Lees ook hieronder een korte vooruitblik.

Omslagfoto: Uit LA/PE1ITR: FM-antenne met op de achtergrond de midzomernachtzon. Zie pagina 413.

Uitgelicht

Eerste Lid van Verdienste

Eddy R.L. Krijger PA0RSM

Landelijke vordering zendapparatuur en teruggave van de in Amsterdam in bewaring gestelde zendapparatuur door de Amsterdamse hoofdinspecteur van politie de heer H.J.G. van Boxtel

vordering zenders bij Ph. F. Salverda PA0PH

Mobilisatie en de gevolgen voor de radiozendamateurs
In 2024 is het 85 jaar geleden dat de Nederlandse overheid op 30 augustus 1939, in het kader van de Mobilisatie, aan alle Nederlandse zendamateurs een telegram toezond. Op grond van een eerder genomen schorsingsbesluit, per 15 april 1939, werd nu het gebruik van de zender verboden. Omstreeks
12 november 1939 ging men over tot het invorderen van de zendapparatuur om redenen van staatsbelang.

Die apparatuur werd door Nederlandse militairen bij de betrok- kenen opgehaald en overgebracht naar een centrale opslag- plaats, meestal het gemeentehuis, het politiebureau of een
PTT-gebouw. Op de invordering van de zendapparatuur werd streng gehandhaafd en eventueel bij niet nakoming werd het materieel in beslag genomen en een proces verbaal opgemaakt. De overheid hield per amateur bij wat werd geconfisqueerd en waar het werd opgeslagen. Deze lijsten hadden na de oorlog een belangrijke functie bij de teruggave van de apparatuur.

Het ophalen van die zendapparatuur was een ‘kleine militaire’ operatie. Zo valt te lezen in het boek “Vijftig jaar VERON, Hon- derd jaar Radio” van Dick Rollema PA0SE. Vermeldenswaardig is dat Nederland in 1939 circa 455 zendamateurs had.
In CQ-NVIR van februari 1940 lezen we:

Onze zendvergunningen ingetrokken

Midden december werden alle zendamateurs verrast met een aangeteekend schrijven van P.T.T., inhoudend intrekking van onze zendmachtigingen door den Minister van Binnenlandsche Zaken. Waren bij velen de machtigingen bij de vordering reeds medegenomen, om te voorkomen, dat men krachtens die mach- tiging eventueel een nieuwen zender zou gaan bouwen, thans bestaat er voor ieder een bouwverbod.
Hierdoor is aan de ietwat vreemde situatie, dat we, niettegen- staande het feit, dat onze zenders gevorderd zijn, op grond van onze zendvergunningen toch een nieuwen konden bou- wen, het eenig juiste einde gemaakt, al is het dan niet leuk, dat we voorloopig weer gewone machtigingslooze menschen zijn geworden.
Hierdoor worden we tevens ontheven van de verplichting tot betaling van f10.— per jaar. Door P.T.T. werd verder medege- deeld, dat met het tijdvak september t/m. december 1939, gedurende hetwelk van de vergunning geen gebruik mocht worden gemaakt, t.z.t. rekening zal worden gehouden, als de machtigingen weder kunnen worden verleend.

Lees dit artikel verder in Electron vanaf pagina 401!

Straling en menselijk lichaam

Door het sterke magnetische veld is het stalen bed in de opening van de scanner getrokken

Fred Stam PE3FS

Er bestaat in de wereld, met name onder leken, veel onduidelijkheid en bijgeloof over straling. Wij als zenda- mateurs pretenderen er veel over te weten, maar dat valt wel tegen. Alweer enige tijd geleden moest ik beroepshal- ve een cursus volgen over röntgenstra ling. Dat was nodig omdat ik werkte met röntgenapparatuur. Toen dacht ik al: ”ik weet er geen fluit van”. Het le- verde zeker weer de nodige vragen op. Erover lezen en je er in verdiepen, is het enige dat helpt. Het internet is daar uiteraard een goede bron voor.

Soorten straling

We onderscheiden de volgende soor- ten straling: ioniserende straling en niet ioniserende straling. Jaja ik weet dat je het ook op een andere manier kan indelen.

radiostraling, microgolfstraling, infrarode straling, zichtbaar licht, ultraviolette straling, röntgenstraling, gammastraling.

Deze onderverdeling is natuurlijk op basis van de frequentie. Vooral de eerste is de straling die we toepassen bij het maken van verbindingen.

Gevaarlijk

In hoeverre is die straling nu gevaar-
lijk voor ons mensen? Daar is veel over geschreven. Sommige mensen beweren dat ze ziek worden door straling. Zij voelen als het ware de straling en krijgen gezondheidsklach- ten. Die kwaal heeft zelfs een naam: Electro Hyper Sensitiviteit of EHS.
Zij voelen de straling die opgewekt wordt door wifi, het elektriciteitsnet, DECT-telefoons enzovoort. Kortom, door alle straling worden zij ziek.

De medische wereld heeft daar geen antwoord op en dit soort verschijnse- len wordt toch wel als psychosoma- tisch gediagnostiseerd. Dat zijn licha- melijke klachten die niet verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening en die verergeren door of als gevolg van de invloed van de geest

Dit artikel lees je verder in Electron op pagina 404!

Maar ook te lezen in Electron september 2024

  • Delfi-PQ PocketQube

    De vaste rubrieken NL-Post, Ongedempte Trillingen, VHF en Hoger, Vossenjagen, de HF-rubriek, VERON Servicebureau en Komt u ook?

  • Bluetooth interface voor FT8-transceiver
  • Accucontrole Li-ionbatterijen veilig laden en ontladen
  • Roosterstroom in een eenvoudig triodemodel
  • World Radiosport Team Championship 2026
  • RABSII – Radio Amateur Beacons
  • Vibrator herstellen
  • Gouden Speld voor Eric-Jan Geertsen PA1EJ
  • En nog veel meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger‘-rubriek in Electron vindt je hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?