ESA daagt radioamateurs uit: vind de OPS-SAT!

OPS-SAT (foto: ESA)

De European Space Agency (ESA) roept op 17 december 2019 de hulp in van radioamateurs. Op die dag brengt de ESA de satelliet OPS-SAT in een lage baan om de aarde. ESA daagt radioamateurs uit om kort na de lancering te proberen de telemetriedata te ontvangen en door te sturen. Voor de eerste drie is een beloning beschikbaar. ESA stelt overigens de software voor ontvangst en decodering als open source beschikbaar.

OPS-SAT

OPS-SAT is de eerste satelliet in zijn soort. De satelliet beschikt onder andere over een zeer krachtige computer, een hoge resolutie camera, radioapparatuur en andere gespecialiseerde hulpmiddelen. Het meest bijzondere is echter dat de ESA de OPS-SAT ter beschikking stelt aan een ieder die zinvolle experimenten voorstelt en wil uitvoeren. Inmiddels zijn er al meer dan honderd gegadigden. Daaronder zijn start-ups, maar ook gerenommeerde ruimtevaartorganisaties uit Europa.

OPS-SAT (afbeelding: ESA)

OPS-SAT (afbeelding: ESA)

Enkele voorbeelden van ingeplande experimenten:

  • het gebruik van neurale netwerken om opnamen van de aarde al aan boord van de OPS-SAT te analyseren in plaats van later op aarde. Dat bespaart veel tijd, waardoor bijvoorbeeld bosbranden sneller gedetecteerd zouden kunnen worden.
  • het gebruik van kunstmatige intelligentie om een ruimtemissie volledig automatisch te laten verlopen.
  • optische experimenten met het verzenden van data door gebruik te maken van laserlicht.

Details lancering

De lancering van de Soyuz-raket vanaf Kourou (Frans-Guyana) met de OPS-SAT aan boord staat gepland voor 17 december 8:54:30 UTC. Naar verwachting zal dan om 13:05:04 UTC de OPS-SAT in een baan om de aarde worden gebracht. Ongeveer 15 minuten later – nadat de UHF-antenne en de zonnepanelen in gebruik zijn genomen –  begint de OPS-SAT met uitzenden van de telemetriedata. Naar verwachting zal dan de satelliet nog dezelfde avond tweemaal over Europa trekken.

Downlinkgegevens

  • Baken-transceiver: GomSpace NanoCOM AX100
  • Frequentie: 437,2 MHz
  • Modulatie: GMSK
  • Bandbreedte: 25 kHz
  • Baudrate: 9600 bps
  • Modulatie-index: 0,5

Software voor het grondstation

Grondstation OPS-SAT (afbeelding: ESA)

Het OPS-SAT-team ontwikkelde speciale opensource-software waarmee iedereen het UHF-baken van de satelliet kan ontvangen en decoderen. Deze software bestaat uit een aantal GNU-Radio-applicaties die je op de volgende website kunt downloaden: grondstation OPS-SAT. Ook de documentatie van de software (Engelstalig) is daar te vinden.

Daarnaast heb je nog een programma nodig om de satelliet te tracken (volgen). Dat kan onder andere met Gpredict. Hiermee ga je na of de OPS-SAT zich binnen je ontvangstbereik bevindt.  Het OPS-SAT-team heeft een voorlopige versie van een TLE-bestand beschikbaar gesteld om de OPS-SAT-gegevens bekend te maken binnen Gpredict: TLE-bestand.

Tracking-software

Behalve de software is ook SDR-hardware nodig. De relatief goedkope RTL-SDR-dongle is daartoe al voldoende, maar andere door GNU-Radio ondersteunde SDR-hardware kan ook.

Beloning

De eerste drie radioamateurs die tenminste vijf correct gedecodeerde frames insturen naar de ESA, ontvangen een certificaat. Daarnaast ontvangen zij een exclusieve uitnodiging voor de OPS-SAT Experimenter Day in maart 2020. Bovendien krijgen ze een rondleiding in het grondstation van de ESA in Darmstadt.

Meer informatie (Engelstalig)

 

Bron: ESA