Het Youngsters on the Air (YOTA) zomerkamp 2024 vond dit jaar plaats in Praag

(YOTA) zomerkamp 2024Het Youngsters on the Air (YOTA) zomerkamp 2024 vond dit jaar plaats in Praag in Tsjechië. Georganiseerd door de Czech Radio Club.
Dit zomerkamp was een unieke kans voor jongeren om hun land en hun nationale vereniging te vertegenwoordigen. Het kamp vond plaats van 16 tot 23 augustus 2024. En verwelkomde op die manier vele enthousiaste en ambitieuze jongeren uit IARU Regio 1. Inclusief gastteams uit de IARU Regio’s 2 en 3.

YOTA Summer Camp

De IARU Regio 1 Jeugdwerkgroep was samen met de Tsjechische Radioclub verheugd het 12e jaarlijkse YOTA Summer Camp te kunnen aankondigen.

Na maanden van voorbereiding zijn jonge radioliefhebbers van over de hele wereld bijeengekomen in het hart van Europa. Het evenement vond plaats in Praag van 16 tot 23 augustus 2024. Tijdens het kamp konden de teamleden deelnemen aan verschillende activiteiten zoals het bouwen van radiokits, culturele excursies alsook het uitwisselen van ervaringen met andere jonge radioamateurs. Het doel van het kamp is om jongeren te inspireren en te betrekken bij de wereld van amateurradio. Het was dit jaar de 12e editie van dit jaarlijkse evenement.

Het hoofdthema van de boeiende en opwindende week was het train-the-trainer (TTT) programma en deelnemers werkten op die manier aan de toekomst van amateurradio. Ze deden mee aan verschillende workshops waar ze vaardigheden opdeden om soortgelijke amateurradio-jeugdevenementen te starten als ze terug thuis komen.
Omdat er veel nationaliteiten bij betrokken waren, waren er culturele elementen tijdens het evenement, waaronder een interculturele avond waarbij deelnemers eten en drinken uit hun thuisland meebrachten.
Eerdere evenementen hebben laten zien dat alle deelnemers van een onvergetelijke week genieten, waarin veel nieuwe hechte vriendschappen ontstaan.

Fotogalerij en videoclips

Er is bijvoorbeeld een fotogalerij en videoclips op de IARU YOTA-website. Ook kun je meer te weten komen over eerdere RSGB-teams op de RSGB YOTA-webpagina’s en verder.

(YOTA) zomerkamp 2024De organisatoren waren in staat om 100 ambitieuze jongeren uit de hele IARU-Regio 1 te ontvangen, inclusief gastteams uit de IARU Regio’s 2 en 3.
De teams bestonden uit een teamleider (18 – 30 jaar) en uit meestal drie teamleden (15 – 25 jaar). De deelnemers werden geselecteerd op basis van hun interesse voor de radiohobby en hun vaardigheden. Het zomerkamp was zowel een plek om plezier te hebben en deel uit te maken van de hechte gemeenschap, als een kans om intensief te leren over radio en over techniek.
De uiteindelijke teamgrootte van elk team werd bekendgemaakt na de deadline voor aanmelding op 29 februari 2024.

Op vrijdag 16 augustus begon het jaarlijkse YOTA– zomerkamp van 2024, dit keer georganiseerd in Tsjechië door de Czech Radio Club.

Met 90 deelnemers uit 30 landen en een goed gevuld programma vol activiteiten was het YOTA- zomerkamp klaar om een geweldig evenement te worden.

Het langverwachte YOTA Summer Camp in Praag is officieel van start gegaan!

Over het zomerkamp

Hopelijk inspireert dit evenement de verenigingen en de radioamateurs in IARU Regio 1 en daarbuiten in hun pogingen om meer jongeren aan de hobby te laten meedoen. Zo stonden er lezingen op het programma over het werk van de IARU en over hoe ze evenementen kunnen organiseren zoals het YOTA-kamp. Aangezien er veel nationaliteiten bij betrokken waren, waren er tijdens het evenement culturele elementen, waaronder een interculturele avond.
Zo konden alle deelnemers tijdens dit evenement andermaal van een onvergetelijke week genieten.

Er is een fotogalerij en videoclips op de IARU YOTA-website en u kunt ook meer te weten komen over eerdere RSGB-teams op de RSGB YOTA-webpagina’s.

YOTA Tsjechië 2024 – Jongeren in de ether (ham-yota.com)

Lees ook

Youngsters on the Air Czechia 2024 – Youth on the Air
Call for applications — YOTA Czechia 2024 | International Amateur Radio
YOTA Czechia 2024 – Radio Society of Great Britain – Main Site
YOTA Czechia 2024 – Youngsters On The Air

Op de eerste dag van het evenement zagen de organisatoren de vele deelnemers aankomen op de kamplocatie. Opgewonden gezichten waren de orde van de dag toen de teamgenoten incheckten en hun accommodaties claimden. Terwijl sommige teams er vroeg bij waren, gretig om direct in de kampervaring te duiken, kozen anderen voor een meer ontspannen start na hun lang en vermoeiende reis.

(YOTA) zomerkamp 2024Zoals verwacht stonden de sociale mediaplatforms vol met reisupdates en foto’s zodat vele jongeren hun avonturen konden delen met vrienden en familie.

Radiocommunicatie

Maar trouw aan de geest van het kamp, was radiocommunicatie natuurlijk een belangrijk onderdeel. Enkele deelnemers gebruikten de speciale 2 meter frequenties om contact te maken met vrienden.
Het kamp begon ’s avonds met het diner als eerste onderdeel, wat vele deelnemers de broodnodige gelegenheid bood om te ontspannen en bij te tanken na de lange reis.
De officiële openingsceremonie was het eerste programmapunt van het YOTA-kamp. Een warm welkom van de organisatoren en Henni OH1ESI, de voorzitter van de YWG, zette een positieve toon voor de drukke week.

WWROF

Philipp DK6SP, de directeur van de raad van bestuur van de World Wide Radio Operators Foundation (WWROF), hield namens de sponsor een toespraak, waarin hij het enthousiasme uitsprak voor het ondersteunen van jonge radioliefhebbers. Een groot dankjewel werd uitgesproken aan alle sponsors voor hun genereuze steun om het YOTA-kamp van dit jaar mogelijk te maken.
De organisatoren maakten ook van de gelegenheid gebruik om essentiële informatie te verstrekken over de logistiek van het kamp om zo een soepel verloop van het evenement te garanderen. Om het nog leuker te maken omvatte de ceremonie ook een speciale viering voor twee deelnemers die toevallig dezelfde verjaardag deelden met de aankomstdag van het kamp, waardoor hun YOTA-ervaring nog gedenkwaardiger werd.

CTU-universiteit

Ook werd er rondleiding door de omgeving aangeboden voor degenen die wat extra tijd hadden na de aankomst. Onder leiding van Martin OK1VHB verkenden de deelnemers de boeiende campus van de CTU-universiteit en bezochten ze het Nikola Tesla-monument. Het was een perfecte manier om hun benen te strekken en zich onder te dompelen in de levendige sfeer van de stad. De reis naar Praag bleek voor velen een test van het uithoudingsvermogen.

Hoewel de aantrekkingskracht van internationale reizen onmiskenbaar is, is de realiteit van lange vluchten en busritten door het land een ander verhaal.
Het is duidelijk dat de gastteams uit IARU-regio 2 en 3 een lange vlucht hadden gemaakt. De langste vliegreis van dit jaar ging echter naar een team uit regio 1, aangezien het team uit Burkina Faso niet minder dan 24 uur reisde en dus zelfs iets meer dan de teams uit Singapore of Japan.

Gedetailleerde dagelijkse verslagen en foto’s zijn te vinden op de website van Youngsters On The Air:

Aankomstdag: Het avontuur begint!

Overzicht dagen:

  1. Een knal vanaf het begin!
  2. Kennismaking met de landen.
  3. Bouw en cultuur.
  4. Cultuur en bouw.
  5. Een dag van ontdekken en leren.
  6. Afscheid van Praag.

Bron: IARU-R1.org en ham-yota.com

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ