High School helpt studenten met behalen van amateurradiolicentie

studenten amateurradiolicentieDe Staten Island Technical High School in New York helpt studenten met het behalen van hun amateurradiolicentie. Dit positieve en bemoedigend verhaal lezen we op de website van de ARRL.
Op 1 augustus 2024 maakte Steve Goodgame K5ATA (ARRL Education and Learning Manager), een treinreis naar New York City om de Staten Island Technical High School te bezoeken.

General class en Extra class

Hij was daar om te helpen bij het afnemen van amateurradio-examens voor niet minder dan 49 studenten. Ze slaagden allemaal voor hun examen. Meerdere studenten verhoogden hun licenties van General class naar Extra class en twee studenten gingen zelfs in één keer van unlicensed naar Extra class.
Hun leraar, Everton Henriques KD2ZZT, volgde vorig jaar het ARRL Teachers Institute on Wireless Technology niveau TI – 1 en dit jaar niveau TI – 2. Sindsdien heeft Everton Henriques meer dan 100 studenten geholpen met het succesvol behalen van hun amateurradiolicentie. Hij heeft een programma ontwikkeld met daarin een aantal onderwerpen zoals HF, lokaal repeater gebruik, vossenjacht en ruimtecommunicatie.

Mesh-netwerken

Hij heeft overigens plannen om mesh-netwerken te integreren met zijn leerlingen in het komende schooljaar. Een mesh-netwerk is een groep verbonden apparaten, zoals wifi-routers die als één netwerk werken. Er zijn dus meerdere wifi-bronnen in plaats van slechts één router.
Het ARRL Teachers Institute on Wireless Technology is een door donoren gefinancierd professioneel ontwikkelingsprogramma dat is ontworpen om klaslokalendocenten te helpen hun STEM-programma’s te verbeteren door het gebruik van draadloze technologie. Als onderdeel van het ARRL Education & Technology Program worden er elk jaar verschillende sessies gehouden en het programma blijft voortdurend groeien. Het ontwikkelingsprogramma staat vol met lezingen, praktische activiteiten en demonstraties om docenten te inspireren, zodat ze hun studenten kunnen aanmoedigen door het gebruik van hulpmiddelen en strategieën om basiselektronica, radiowetenschap, satellietcommunicatie, amateurradio, radiorichtingsbepaling en vossenjacht, weerwetenschap, microcontrollers en elektronische sensoren aan hun studenten te introduceren. Alle docenten krijgen de apparatuur die nodig is om draadloze technologie naar hun klaslokalen te brengen.

ISS

Op 6 augustus 2024 hielp Everton Henriques bovendien zijn studenten met het bouwen van antennes om contact te maken met het

studenten amateurradiolicentie

internationale ruimtestation ISS. Ze maakten een 5-elementen VHF bad boy-antenne met een montagemechanisme om te kunnen kantelen met behulp van 3D-geprinte materialen, PVC alsook aluminium staven. Ze probeerden contacten te maken door middel van een IC-2730a VHF/UHF-radio op gemiddeld vermogen. Hoewel dit niet zo goed verliep als eigenlijk gepland was, konden ze veel activiteit horen op 70 centimeter.

Staten Island

Staten Island is een van de vijf boroughs van New York. New York is ingedeeld in vijf stadsdistricten of boroughs, die gelijk zijn aan vijf county’s van de staat New York. Staten Island is de meest voorstedelijke borough. De Staten Island Technical High School begon in 1988 als een openbare middelbare school in New York City. In september 2005 kreeg de school de status van New York City’s 7th Specialized High School van het New York City Department of Education. De Specialized High Schools van New York City bestaan uit de meest academisch begaafde en getalenteerde studenten.
Everton Henriques KD2ZZT heeft zijn Technician class licentie behaald in het najaar van 2022. Zijn betrokkenheid bij de Solar Car Challenge, misschien wel het beste algehele technische project dat hij naar eigen zeggen ooit heeft gezien, wekte zijn interesse in amateurradio en alle noodzakelijke communicatie- en telemetrietoepassingen die nodig zijn om als team te slagen.

KD2ZZT

Everton Henriques KD2ZZT werkt als docent technologie op de Staten Island Technical High School en probeert hierbij om amateurradioconcepten naar zijn technisch klaslokaal te brengen. Dit omdat hij gelooft dat deze relevant, interessant en praktisch zijn. Hij had het geluk om deel te kunnen nemen aan twee niveaus van het ARRL Teacher’s Institute, waar hij twee weken lang werd ondergedompeld in elektronica, draadloze technologie, remote sensing en amateurradio. Ook kon hij zo niet alleen doorgroeien naar de Extra class licentie maar bracht bovendien een heleboel geweldige lessen, ervaringen en vriendschappen mee naar huis.
Hij is overigens de licentiehouder van het amateurstation en medeoprichter van de amateurradioclub van de school met als roepnaam WS1THS. Hij wil zo voornamelijk bezig zijn met leren en het behalen van zoveel mogelijk licenties voor studenten. Bekijk ook de QRZ-pagina van WD1THS voor de meest recente statistieken. Naast het geven van lessen in robotica, CAD en een cursus geavanceerde technische landmeetkunde, is hij adviseur van de Science Olympiad, FTC Robotics en Seagull Solar Car-teams.

WS1THS

De amateurradioclub van de school is de Staten Island Technical High School Amateur Radio League (SITHS ARL), opgericht in 2024 en heeft als roepnaam WS1THS. De school in New York streeft er

voortdurend naar om praktische amateurradiotoepassingen te verkennen in de club alsook in de ingenieurslessen. Hun objectief is het promoten van amateurradio.

studenten amateurradiolicentie

In de Verenigde Staten zijn er verschillende radioamateurvergunningen beschikbaar, elk met verschillende privileges en vereisten. Hier zijn de belangrijkste categorieën:

  1. Technician class (Technicus):
    – Dit is de instapvergunning voor radioamateurs.
    – Technician class radioamateurs hebben toegang tot VHF- en UHF-banden.
    – Ze kunnen ook op bepaalde HF-banden uitzenden met beperkte vermogensniveaus.
    – Vereisten: een basisexamen afleggen.
  2. General class (Algemeen):
    – General class radioamateurs hebben uitgebreidere bandtoegang dan Technici.
    – Ze kunnen op alle HF-banden uitzenden.
    – Vereisten: een Technician class licentie hebben en slagen voor een uitgebreider examen.
  3. 3. Extra class (Extra):
    – Dit is de hoogste vergunning voor radioamateurs in de Verenigde Staten.
    – Extra class radioamateurs hebben een volledige bandtoegang en kunnen met hogere vermogens uitzenden.
    – Vereisten: een General class licentie hebben en slagen voor een geavanceerd examen.

bron: ARRL

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ