IARU satelliet frequentie coördinatie bereikt mijlpaal – 1000 aanvragen verwerkt

IARU satelliet frequentie coördinatie bereikt mijlpaal

AO73 foto met dank aan PA3WEG

De International Amateur Radio Union (IARU) heeft onlangs een belangrijke mijlpaal gevierd. Ze heeft 1.000 aanvragen voor de coördinatie van satelliet frequenties ontvangen en verwerkt. Deze prestatie benadrukt de cruciale rol van de organisatie in het verzekeren van het geordende gebruik van radiofrequenties door amateursatellieten in een baan om de aarde.

Veel van deze aanvragen hebben geresulteerd in succesvolle missies. En deze missies bieden amateurcommunicatie en educatieve mogelijkheden aan verschillende generaties technologiestudenten, professionals en enthousiastelingen.

Opgericht in 1990

IARU satelliet frequentie coördinatie bereikt mijlpaal

QO100 in een baan om de aarde. Foto met dank aan Eshailsat

Sinds de oprichting aan het eind van de jaren 1990 heeft de IARU via haar Satelliet Frequentie Coördinatie Panel een centrale rol gespeeld bij het beheer van het radiofrequentiespectrum voor amateursatellieten. Zo zorgt men voor optimale prestaties en minimale interferentie tussen satellieten onderling en tussen satellieten en terrestrische radiocommunicatiediensten.

Bij het coördinatieproces wordt nauw samengewerkt met satellietontwikkelaars, regelgevers en gebruikers om ervoor te zorgen dat de toegewezen frequenties in overeenstemming zijn met de internationale regelgeving. En ook dat de satellietmissies kunnen werken zonder andere diensten te verstoren.

Deze mijlpaal weerspiegelt de groeiende belangstelling voor en de technische vooruitgang in kleine satelliettechnologie, met name CubeSats. Dit is nog versterkt door de daling van de lanceringskosten in de afgelopen jaren. Het toenemende aantal satellietlanceringen voor amateurcommunicatie, educatieve en wetenschappelijke doeleinden heeft de noodzaak onderstreept van zorgvuldig beheer van het beperkte radiofrequentiespectrum dat beschikbaar is voor amateuroperators.

Toewijding en deskundigheid

1.000 coördinatieverzoeken is niet alleen een numerieke prestatie. Maar toont ook de toewijding en deskundigheid van de vrijwilligers van de IARU en de wereldwijde amateurradiogemeenschap. Hun inspanningen zorgen ervoor dat amateursatellieten kunnen blijven gedijen. En dat ze zo waardevolle amateurcommunicatie en educatieve mogelijkheden bieden voor wereldwijde gebruikers en wetenschappelijk onderzoek in de ruimte vergemakkelijken.

AO51 foto met dank aan AMSAT

Nu het steeds drukker wordt in de ruimte rond de aarde, blijft de rol van de IARU in frequentiecoördinatie van vitaal belang. Het voortdurende werk van de organisatie zal helpen om ervoor te zorgen dat toekomstige satellietmissies succesvol kunnen opereren terwijl de integriteit van de spectrumtoewijzingen voor de amateur- en amateursatellietservice behouden blijft.

Sinds 2003 wordt een frequentiecoördinatielijst bijgehouden bij de IARU Sat Coordinator. De lijst werd ontwikkeld door Jim Heck G3WGM, de toenmalige Hon Secretary van AMSAT-uk namens het IARU Panel. De lijst wordt bijgehouden door Graham Shirville G3VZV die lid is van het panel en wordt momenteel onderhouden op een AMSAT-uk server door hun penningmeester Ciaran Morgan M0XTD.

IARUMet dank aan Hans P. Blondeel Timmerman PB2T
IARU Satellite Advisor