Jongeren vertellen ons hoe amateurradio kan groeien in het internet-tijdperk
De Intrepid-DX Group is een non-profit organisatie die wetenschappelijke en educatieve projecten uitvoert die betrekking hebben op radioamateurs. Daaronder DXing en de introductie en promotie van radioamateurs in ontwikkelingslanden. Dit jaar heeft ARDC geholpen met de financiering van hun “Dream Rig” Essay Contest voor jongeren. De wedstrijd stond open voor alle in de VS gelicentieerde radioamateurs van 19 jaar of jonger.
Deelnemende jongeren werd gevraagd een opstel van twee pagina’s in te sturen met een antwoord op de vraag: “Hoe kan amateurradio evolueren om relevant te blijven in het tijdperk van het internet?” De eerste prijs was een Icom IC-7300 HF/50 MHz transceiver; de tweede en derde prijs waren een Yaesu FT-65 VHF/UHF Dual-Band FM-handheld transceiver.
Hieronder staan enkele stukjes uit de winnende essays. Felicitaties aan de drie winnaars. Zij bieden een aantal adviezen die we allemaal ter harte kunnen nemen.
Eerste plaats: Silas Davis, W3SED
Toen ik negen jaar oud was, kwam ik voor het eerst in aanraking met Ham Radio bij een vriend van de familie. Ik wist niet dat “Mr. Brian” al meer dan vijf decennia lang radioamateur was, een mentor en vloeiend in CW. Knoppen, lampjes, gadgets, snoeren overal aangesloten en de mogelijkheid om te communiceren met mensen in zo veel plaatsen en gebieden over de hele wereld was erg spannend. Vragen stellen bracht meer aan het licht over de intrigerende programma’s, toepassingen, en de mogelijkheid om te communiceren zelfs als men geen telefoonverbinding of internettoegang heeft. Bij elk bezoek aan N3IQ’s huis met mijn familie, waren er meer vragen, en nieuwe opwindende informatie die ik graag wilde leren. Na het volgen van een paar lessen en veel mentorschap van N3IQ en andere experts was ik op negenjarige leeftijd in staat om met succes mijn Technician Ham Radio License te halen. Nu ik 10 ben, ben ik hard aan het studeren en bereid ik me voor om mijn General Ham Radio License Test af te leggen. Dit essay wil duidelijk maken waarom Ham Radio relevant zal blijven in het tijdperk van het internet, ten eerste omdat het inspireert en gemeenschap creëert, ten tweede omdat het mensen kan helpen in gevaar, noodsituaties of conflicten, en tenslotte omdat het leuk is! Lees hier verder…
Tweede plaats: Olivia Lee, KD2UYX
Ham Radio is een hobby waarvan ik nooit had verwacht dat ik hem zou waarderen, maar nu doe ik dat enorm. Voordat ik lid werd van de radioclub op mijn school had ik er alleen over gehoord toen het programma Stranger Things het in een aflevering noemde. In mijn eerste jaar van de middelbare school wilde ik na school lid worden van een nieuwe club en ik zag in de gang een bordje van de radioamateurclub. Ik besloot dat het er interessant uitzag en dat ik het zou uitproberen. Nadat ik naar de eerste vergadering was geweest, realiseerde ik me dat er veel meer betekenis in zat dan ik van tevoren had gedacht. Ik kwam in contact met mensen uit andere landen, leerde over de wetenschap erachter, en kreeg meer mensen op mijn school erbij betrokken. Ham Radio is een unieke hobby die het verdient om te blijven bestaan, maar hij wordt steeds minder populair omdat mensen er in het internettijdperk de noodzaak niet meer van inzien. Mensen vragen zich af wat het nut ervan is als ze zo gemakkelijk kunnen communiceren met modernere technologie. Ham Radio kan evolueren om relevant te blijven op een veelheid van manieren. Betrokkenen kunnen het internet gebruiken om ham radio onder de aandacht te brengen, en mensen kunnen zich realiseren waarom ham radio soms beter is dan het internet. Lees hier verder…
Derde plaats: Isaac Schmidt, K6IAS
Hi, ik ben Isaac, K6IAS Ik ben mijn hele leven al gefascineerd door radiocommunicatie maar de enige manier waarop ik ervan gehoord had was in de vorm van FRS radio’s en ik wist nooit echt iets over hoe ze werkten of wat de ene radio verder liet zenden dan de andere. Tijdens een reis afgelopen zomer kwam ik voor het eerst in aanraking met off-road rijden. Bij thuiskomst verdiepte ik me in het off-road rijden en hoorde ik een man zeggen hoe hij amateurradio gebruikte om te communiceren met zijn off-road vrienden en dat die veel verder kon zenden dan de CB-radio die meer algemeen gebruikt werd. Omdat ik nog nooit van CB-radio of amateurradio had gehoord, koos ik ervoor om me te verdiepen in de radio die volgens hem beter was en ik was verkocht. Ik ging studeren voor mijn technicus licentie en deed de test en kreeg mijn licentie een week later. Terugkijkend zou ik willen dat ik me meer in radiocommunicatie had verdiept of dat iemand me er op jongere leeftijd over had verteld. En dat is wat er volgens mij moet veranderen aan radioamateurs om ze relevant te houden in het tijdperk van het internet. We hebben meer jonge mensen nodig, zodat de hobby ook voor de toekomstige generaties kan blijven bestaan. Lees hier verder…
Bron: Amateur Radio Digital Communications