Kort radioamateurnieuws – week 15, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Uitvinder SDR ontvangt hoge onderscheiding
  2. CW zeer populair in Duitsland
  3. RSGB meldt nieuw DX-record op 122 GHz
  4. Zonnecyclus 25 piekt mogelijk eerder
  5. Eindhovense repeater heeft nieuwe antenne

Kort radioamateurnieuws

1. Uitvinder SDR ontvangt hoge onderscheiding

Ulrich Rohde (DJ2LR)

Professor Ulrich Rohde, zoon van de oprichter van de firma Rohde & Schwarz, wordt beschouwd als de uitvinder van Software Defined Radio (SDR). Toen hij in 1982 voor RCA, Radio Corporation of America, werkte, ontwikkelde zijn afdeling namelijk als eerste een op SDR gebaseerd communicatiesysteem. Daarover gaf hij in 1985 tijdens de Third International Conference on HF Communication Systems and Techniques in Londen een presentatie.

Als erkenning voor deze baanbrekende ontwikkeling, die tegenwoordig in praktisch alle communicatietechnologie wordt gebruikt, werd vorig jaar de speciale roepnaam DL35SDR geactiveerd, waarover wij toen berichtten.

Op voordracht van de minister-president van de deelstaat Beieren, Dr. Markus Söder, heeft Ulrich Rohde (DJ2LR) nu het Kruis van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland ontvangen. DJ2LR kreeg deze onderscheiding als erkenning voor zijn algehele, grote bijdrage aan de ontwikkeling van de hoogfrequent- en microgolftechnologie. Dit meldt onder meer de Duitse radioamateurvereniging DARC.

2. CW bijzonder populair in Duitsland

In “Kort radioamateurnieuws” van twee weken geleden berichtten wij dat FT8 buitengewoon populair is onder radioamateurs, op alle banden en in het bijzonder op de 6m-band. Voor de meesten van ons zal dat geen verbazing wekken.

De DARC maakt echter melding van de populariteit van een andere mode. Uit het DARC Community Logbook over 2020 blijkt nu juist CW buitengewoon populair. Maar liefst 51% zijn CW-QSO’s, 35% SSB en (slechts) 12% FT8.

Meer informatie: DARC Community Logbook

3. RSGB meldt nieuw DX-record op 122 GHz

RSGBDe Britse radioamateurvereniging RSGB meldt dat er een nieuw DX-records is op de 122GHz-band. Op 7 april vestigden Roger G8CUB en Chris G0FDZ met amper één milliwatt een nieuw record in het VK. De verbinding was tussen Danbury Hill in Essex naar het eiland Sheppey, een afstand van bijna 36 km. Dit is des te opmerkelijker gezien de zeer lage vermogens en het hoge atmosferische verlies door zuurstof-resonantie, die de propagatie in deze specifieke microgolfband beïnvloedt.

4. Zonnecyclus 25 piekt mogelijk eerder

Spaceweather.com meldt dat Zonnecyclus 25 mogelijk eerder zijn maximum zal bereiken dan werd verwacht, in 2024 in plaats van in 2025.

“De zon presteert zoals we hadden verwacht – misschien zelfs een beetje beter”, aldus Lisa Upton van Space Systems Research Corporation. Ze is medevoorzitter van het panel van NOAA/NASA dat de zonnecyclusprognose eerder vaststelde. “In 2019 voorspelde het panel dat Zonnecyclus 25 zijn hoogtepunt zou bereiken in juli 2025 (± 8 maanden) met een maximum aantal zonnevlekken van 115 ± 10.” Het huidige gedrag van de zon lijkt op een vroege start, nog juist binnen de opgegeven bandbreedte van ± 8 maanden.

Het is overigens nog te vroeg om een definitieve conclusie te trekken.

Meer informatie: Solar Cycle Update (April 17, 2021)

5. Eindhovense repeater heeft nieuwe antenne

Rick PE2AAB

De repeater PI3EHV in Eindhoven had sinds enige tijd een slechte ontvangst en werd zelf ook slecht ontvangen. De oorzaak daarvan was corrosie aan de antenne. Daarom vervingen enkele vrijwilligers, onder wie Rick PE2AAB, afgelopen week de verticale rondstraler.

De 2m-repeater staat overigens al sinds 1980 op het gebouw van het NatLab van Philips.