Kort radioamateurnieuws – week 24, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. IARUMS toont opvallende watervaldiagrammen;
  2. Beschrijving zelfbouw middengolfontvanger;
  3. Maak eens twee morseverbindingen simultaan;
  4. Renovatie van Ross Revenge van Radio Caroline;
  5. Tien jaar TX Factor vieren met 30e aflevering;

Kort radioamateurnieuws

 

1. IARUMS-R1 nieuwsbrief laat opvallende watervaldiagrammen zien

Gedurende de maand mei hebben we, ondanks de zonnestormen die negatieve effecten hebben gehad op de voortplanting van HF-radiozendingen, nog steeds een groot aantal uitzendingen ontvangen op de HF-banden voor radioamateurs. Naast de helaas maar al te vaak voorkomende OTHR (Over The Horizon Radar) transmissies en de alom bekende militaire modi, hebben we af en toe enkele ongebruikelijke transmissies waargenomen. Deze signalen zijn opvallend omdat ze relatief ongewoon zijn in het spectrum van onze banden, of vanwege de vreemdheid van het signaal zelf, of omdat het voor het eerst waargenomen emissies zijn waarvan we het gebruik niet kennen.

In het plaatje met onderliggende video hiernaast hebben we bijvoorbeeld een langdurige transmissie op 14320 kHz CF (BW =20 kHz), met modulatie die lijkt te zijn 128-toons OFDM op 100 Bd met een verschuiving van 138 Hz. De transmissie (die enkele uren op die frequentie bleef, waarna het verdween en niet meer werd waargenomen) bestond uit superblokken, elk samengesteld uit 5 blokken van 140,8 seconden (Burst duration; BD) met een dode tijd van 12,8 seconden ertussen (Burst Repetition Interval; BRI). De scheidingstijd tussen superblokken was 38,4 seconden.

Bekijk nu zelf al deze bijzondere watervaldiagrammen in de IARUMS-R1 mei nieuwsbrief.

Met dank aan Ruud, PG1R.

 

2. Beschrijving van een zelfbouw middengolfontvanger in de Hunsotron

Al jaren ben ik bezig met eenvoudige ontvangers voor de middengolf en 80 en 40 meter met buizen, veelal met lage anodespanning, 24 of 12 volt. Het leek mij leuk om ook eens zoiets te maken met transistors. Op het internet vindt je daarvoor veel ontwerpen, maar ik wou iets maken naar eigen idee. Daarvoor heb ik een bestaand ontwerp aangepast voor mijn doel. Het betreft een rechtuit-ontvanger voor de middengolf met 1 transistor, een 2N2222, gebouwd in een blikje uit de kringloopwinkel.

Het ontvangertje was oorspronkelijk bedoeld voor luisteren met een hoogohmige hoofdtelefoon, waarbij ik later een laagfrequenttrapje met een LM386 heb gebouwd voor luidsprekerontvangst. Het ontwerp uit het internet was gemaakt met cilindrische spoelen, maar omdat ik ook veel kristalontvangertjes heb gemaakt met andere spoelvormen, zoals spinnenweb-, mandbodem- en korfspoelen, is gekozen voor de laatste vorm. Door de ervaring met zulke eenvoudige ontvangers, zonder hoogfrequent versterker, is het bekend dat als je enige selectiviteit wilt hebben, je dan de afgestemde kring minimaal moet belasten, de antenne is hierbij de grootste boosdoener. Dit probleem is hier opgelost door de zeer kleine antennekoppelspoel variabel te kunnen koppelen met de afgestemde kring. Er moet wel voldoende stroom lopen in deze koppelspoel, daarom wordt de antenne met een variabele L-C kring uitgerust.

Je leest dit artikel verder in de Hunsotron vanaf pagina 7. De Hunsotron is het informatieblad voor de radio- en zendamateurs van de VERON afdeling Hunsingo (A60).

Met dank aan Pieter, NL13637, Bas, PE4BAS en Marten, PA3BNT.

 

3. Bekwaam je in het maken van twee morseverbindingen tegelijkertijd

De zomervakantie komt er aan. En wat zou je als radioamateur met al die vrije tijd kunnen doen? Nou, dan weten wij wel wat voor je. Bekwaam je voor de aardigheid eens in het maken van twee Morse verbindingen simultaan…

Immers, je hebt twee oren, twee hersenhelften en twee handen. En daarmee ben je eigenlijk optimaal toegerust om twee CQ’s tegelijkertijd te doen. Toch?

Hoe dat moet laat ZF2MJ (N6MJ) zien in deze video opgenomen tijdens de CQWW CW van 2017. Toegegeven, het ziet er bedriegelijk eenvoudig uit. Maar op deze manier kun je tijdens contesten wel mooi twee keer zoveel stations werken als de concurrentie. Dus met een beetje oefening laat je de concurrenten tijdens contesten ver achter je.

Met dank aan Fred, PA0FVH.

 

4. De Ross Revenge van Radio Caroline wacht op renovatie

Als je denkt dat je shack een opknapbeurt nodig heeft, stel je dan voor dat je een legendarische piratenzender in Groot-Brittannië bent…

Radio Caroline markeert zestig jaar radio voor de kust van Engeland en kijkt vooruit met de geplande restauratie van de Ross Revenge, het schip dat afgemeerd ligt in de Blackwater Estuary en dat de voormalige piratenzender zijn thuis noemt. De visserstrawler die een uitzendstudio werd, verving de Mi Amigo, het vorige piratenschip van Radio Caroline, dat in 1980 tijdens een storm zonk. Radio Caroline kwam voor het eerst in de lucht op 28 maart 1964, toen het alleen van buiten de Britse territoriale wateren kon werken. De groep ondersteuners die nu de zender runt, kreeg in 2017 eindelijk een AM-uitzendlicentie van Ofcom met een frequentie die voorheen door de BBC werd gebruikt.

Meer details lees je bij de Radio Amateurs Zoetermeer.

Met dank aan de PI4RAZ redactie.

 

5. Tien jaar TX Factor vieren met 30e aflevering

TX Factor viert zijn tienjarig bestaan met de 30e aflevering. Er wordt gekeken naar hoe de radiotechnologie zich heeft ontwikkeld sinds Marconi enkele van zijn eerste uitzendingen uitvoerde.

De aflevering bevat de eerste van een tweedelige rubriek over het werken via de QO-100 geostationaire satelliet met een blik op de hardware en software die nodig is om je eerste QSO thuis of mobiel te maken. Bob, G0FGX bekijkt de FTM-500D, de nieuwste mobiele transceiver van Yaesu en demonstreert de vele geavanceerde functies van deze veelzijdige FM- en digitale transceiver. Er is een bezoek aan Sidmouth Amateur Radio Society, die een vervallen voormalige sportclub van de gemeente heeft overgenomen en omgebouwd tot een gemeenschapshuis en het nieuwe QTH van de club.

Bekijk deze interessante aflevering en mis de gratis mee te doen TX Factor-trekking niet, waarbij je kans maakt op drie RSGB-publicaties. Je kan deze en eerdere afleveringen bekijken op txfactor.co.uk.

Met dank aan Tom, PC5D.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.