Kort radioamateurnieuws – week 26, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. SAQ actief tijdens Alexanderson Day;
  2. Super simpel autonoom WSPR-baken;
  3. Allereerste PI4VHW vossenjacht in juli;
  4. Staande Golf Verhouding misverstanden;
  5. Amateur televisie – Een RSGB introductie;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Zweedse SAQ komt morgen twee keer in de lucht op Alexanderson Day

Op zondag 30 juni 2024, en dat is dus morgen al, zal de Alexanderson Day plaatsvinden . Er zijn twee uitzendingen gepland met de unieke Alexanderson machinezender onder de roepnaam SAQ op 17.2kHz in CW.

Om 0830UTC wordt de dynamo opgestart en om 0900UTC vindt de eerste transmissie plaats.

Een tweede transmissie is gepland om 1200UTC.

Je kunt meer lezen over het evenement en de historische zender op de Alexander Association website of op jouw vertrouwde VERON website. Of kijk even in onze lijst met SAQ nieuwsberichten via deze tag. Heel veel plezier gewenst bij het proberen te ontvangen van deze unieke zender.

Met dank aan Tom PC5D.

 

2. Een super simpel autonoom WSPR-baken

Onze vrienden van Hackaday hebben het al eerder gezegd en ze zeggen het nog maar eens: je eigen radio’s kunnen bouwen is het leukste aan radioamateur zijn. Vooral zenders met een laag vermogen (QRP); het heeft gewoon iets om de kennis te hebben om iets in de lucht te brengen dat de hele planeet kan bereiken met een energiebudget gemeten in milliwatt.

Dit autonome WSPR-baken is daar een perfect voorbeeld van. Als je het niet hebt gevolgd, WSPR staat voor “weak-signal propagation reporter” en het is een digitale modus gericht op het verkennen van propagatie die gebruik maakt van speciale DSP-algoritmes om signalen te decoderen die ver, ver in het onkruid zitten; signaal-ruisverhoudingen van -28 dBm zijn mogelijk met WSPR.

Vanwege de digitale aard van WSPR codering en het lage vermogen van de modus, koos de maker Ihar Yatsevich ervoor om een standalone WSPR baken te bouwen rond een Atmel ATMega328. De onmisbare Si5351 programmeerbare klokgenerator vormt de RF oscillator, waarvan de uitgang wordt versterkt door een enkele JFET transistor. Omdat timing alles is in het WSPR-protocol, heeft het baken ook een GPS-ontvanger, die ervoor zorgt dat de signalen alleen en precies op de even minuten worden verzonden. Dit is een leuk detail dat ontbrak bij ons soortgelijke maar eenvoudigere WSPR-baken.

Dit baken versloeg ons ook op het gebied van prestaties. De maker slaagde erin Texas en Colorado te bereiken vanaf Polen op verschillende banden, wat helemaal niet slecht is met een fractie van een watt.

Met dank aan Tom PC5D.

 

3. Allereerste PI4VHW vossenjacht op 14 juli en 11 augustus

Er gaat bij VERON afdeling Hoekse Waard (A52) een VHF vossenjacht georganiseerd worden. De allereerste binnen deze afdeling. En wel op zondagmiddag 14 juli & 11 augustus. Aan deze vossenjacht zijn uiteraard wél regels verbonden. En die lees je in de VHWN van juni.

Wellicht ten overvloede vermelden we allereerst nog even dat deze vossenjacht geen snelheidswedstrijd is. Met andere woorden: we gaan niet racen!

We verzamelen vanaf 13.00 uur (lokale tijd) bij het clubgebouw van Scouting Puttershoek aan de Sportlaan 4 te Puttershoek. Vanaf 14.00 uur gaat de vos in de lucht en kunnen we na inschrijving van start.

Alle details en nog meer leuke artikelen lees je in de VHWN van juni. Mocht je ook oudere VHWN’s willen lezen, dan kan dat vanaf deze A52 webpagina.

Met dank aan Gerard PD2GSP.

 

4. Staande Golf Verhouding (Standing Wave Ratio – SWR) misverstanden

Pim sloeg in paniek op de noodknop die zijn Opa Vonk op de werkbank had liggen om alles snel spanningsloos te kunnen maken als er onverhoopt iets mis ging met een van zijn experimenten. Dat deze actie geen overbodige luxe was, bleek uit de rookwolken die opstegen uit de schakeling die op de werkbank lag. Opa keek er geamuseerd naar, gewend als hij was aan experimenten die misgingen.

“Wat was je aan het doen?” vroeg hij. Pim zag nog wat wit om zijn neus en antwoordde: “Ik testte een eindtrap met IRF510 FETs erin, of de ingebouwde SWR meter een beetje klopt door de SWR slechter te maken met de tuner en de dummy, maar toen ging hij ineens in rook op. Ik denk dat hij te heet geworden is door de slechte SWR”.

Opa zuchtte eens diep en keek omhoog naar het plafond met putten van gelanceerde elco’s. “Hoe vaak heb ik niet uitgelegd dat een eindtrap niet heet wordt van een slechte SWR. Althans niet zoveel dat hij daar stuk van gaat.

De vragen zijn; wat gebeurt er werkelijk in een verkeerd afgestemd antennesysteem, hoeveel vermogen wordt er uitgestraald en wat gebeurt er met de rest? Is een hoge SWR altijd slecht? Zal een hoge SWR je zender opblazen en hoe werkt een antennetuner echt?

Daar zijn hele boeken over geschreven en die moet je maar opzoeken op het internet als je echt in de details wil gaan. Maar ik zal je even bijpraten zonder met formules te gaan strooien, want dat vind je toch niet interessant. Laten we eens kijken wat er in de echte wereld gebeurt.

En dat bijpraten wordt gedaan in de RAZzies nieuwsbrief van juli 2024 vanaf pagina 6. In dit maandblad van de
Radio Amateurs Zoetermeer lees je ruim zes pagina’s waardevolle en leerzame informatie over deze materie. Maar er staan ook nog eens goede artikelen in over onder andere Ham Broadcast microfoons, de reparatie van een MFJ949E tuner en een HF gestuurde RX/TX schakelaar. Dus ga ‘m helemaal lezen!

Met dank aan Andrew ZL3DW, Frank PA3CNO en Robert PA2RDK.

 

5. Amateur televisie – Een introductie door de Engelse RSGB

Amateurradio omvat een grote verscheidenheid aan modi en innovaties. Een van deze fascinerende gebieden is amateurtelevisie, dat alle aspecten van videoproductie, montage, transmissie en ontvangst van televisie omvat. Het heeft vaak in de voorhoede gestaan van de technologische ontwikkelingen. Veel amateurstations zenden nu digitale beelden (DATV) uit met behulp van de DVB-uitzendstandaarden; en gebruiken videostreamingtechnologieën om beelden uit te wisselen met ATV-operators over de hele wereld.

Radioamateurs zenden en ontvangen al meer dan 60 jaar TV-beelden. In de meeste gevallen zijn vereenvoudigde versies van de toenmalige uitzendstandaarden gebruikt, misschien aangepast aan een kleinere bandbreedte om binnen de amateurbanden te passen. Alle amateurbanden boven 432 MHz zijn geschikt voor amateurtelevisie, samen met de experimentele (Engelse) NoV-banden op 71 MHz en 146 MHz die DATV-innovatie op VHF mogelijk maken.

De RSGB, de Radio Society of Great Brittain, heeft een mooie introductie pagina over ATV. De pagina bevat nuttige info voor iedereen die overweegt met ATV te beginnen. Onderaan de pagina is een korte video introductie te bekijken.

Met dank aan Johan PA3JEM.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.