Kort radioamateurnieuws – week 28, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Gestoord;
  2. TX-Factor over IC-R15, BT-01/AT-D578 en QO-100;
  3. Bezoek dit jaar het Omroep Zender Museum;
  4. OTHR, militaire modes, indringers en piraten op HF;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Gestoord

Als je op internet gaat zoeken, vind je 17 definities van storing. Van een onderbreking in een gesprek tot een meteorologische definitie van storing. Het komt dus vaak voor, zou je zeggen. Perturbatie is een ander woord voor storing. Ik vond dat wel een fraai woord. Dat maakt het zowaar wat leuker, al is het maar een heel klein beetje.

Nu, de inleiding hebben we gehad. We gaan over naar de feiten. PA4NIC, voor velen een oudgediende die luistert naar de naam Nico, heeft op 80 meter heel veel last van storing thuis. Om dat te ontwijken vinden we hem vaak in “den natuurlijken” omgeving, even buiten Haarlem alwaar hij, al dan niet in gezelschap van een andere zendamateur, experimenteert met antennes en daar ook verbinding maakt op de 80 meter. Want dat is, zoals hij zegt ”mijn band”.

Hij licht ook mensen voor over het verschijnsel zendamateur want ook daar is veel te winnen. Vragen als: “zijn jullie met een bakkie bezig” zijn niet van de lucht. Open monden en een wazige blik in de ogen van de omstanders, als je ze iets probeert te vertellen over de hobby, zijn soms het resultaat. Maar ook positieve: Goh leuke hobby enzovoorts…. maar nu over storing.

Thuis had hij natuurlijk al eens gemeten en filmpjes gemaakt en inderdaad daar lusten de honden geen brood van, zoveel storing als je daar hoort. Dit moet bij een heleboel zendamateur bekend klinken. Hij was het onlangs goed zat dat gedoe thuis en hij zon op een strafexpeditie. Dus laadde hij zijn IC 705 in de auto, schroefde een 10 meter antenne op zijn dak en ging meten in de buurt van zijn huis. Hij reed rond in de straten en tijdens die tocht hield hij goed zijn 705 in de gaten, die in AM op 80  meter afgestemd was. En hij herhaalde dit ook nog eens in SSB. De storing was eigenlijk de hele rit aanwezig maar bij sommige adressen was het storingsniveau extreem hoog.

Hoe dit leerzame verhaal afloopt (de RDI komt er aan te pas!) lees je vanaf pagina 20 in de juli 2024 editie van RCKML Magazine, het verenigingsblad van Radio Club Kennemerland / VERON Kennemerland. Dit magazine bevat naast bovengenoemd artikel 35 pagina’s die zeer de moeite waard zijn. Dus lees ‘m eens helemaal door!

Met dank aan Fred PE3FS, Nico PA4NIC en Kees PA5WT

 

2. TX-Factor met IC-R15 review, BT-01 voor de AT-D578 en werken via QO-100

De RSGB maakt melding van het feit dat TX-Factor zijn nieuwste aflevering heeft uitgebracht. Hierin wordt gekeken naar de IC-R15 communicatie-ontvanger, het nieuwste aanbod van Icom.

Bob, G0FGX en Mike G1IAR bespreken hoe je de Anytone BT-01 bluetooth-microfoon het beste kunt configureren met de Anytone AT-D578, wat een zegen zal zijn voor mobiel werken.

Tot slot is het tweede deel van een artikel over het werken via de QO-100 satelliet met de Groundstation 2 van DX Patrol.

Bekijk deze en eerdere afleveringen op de TX-Factor op txfactor.co.uk of op het TX-Factor YouTube-kanaal.

Met dank aan Tom PC5D

 

3. Het Omroep Zender Museum is dit jaar nog twaalf keer te bezoeken

Presentatie tijdens een OZM rondleiding

Bent u nog van plan om dit jaar het Omroep Zender Museum te bezoeken? Kijk dan op onze website en reserveer uw bezoek want er zijn kort geleden twaalf nieuwe rondleidingen ingepland.

Deze bezoekdata voor de tweede helft van 2024 zijn nu bekend en gepubliceerd op de website. In de periode juli t/m december 2024 is het wederom twee keer per maand mogelijk ons te bezoeken. Na een inleidende presentatie volgt een rondleiding door het Omroep Zender Museum waarbij wij ons best doen u als bezoeker zo’n twee à drie uur bezig te houden.

Bezoeken is echter alleen mogelijk na een reservering. Kijk op de ‘Bezoek het museum‘ pagina van onze website voor alle informatie én de mogelijkheid om uw bezoek te reserveren. Graag tot ziens!

Met dank aan de vrijwilligers van het Omroep Zender Museum

 

4. OTHR, militaire modes, indringers en piraten op onze HF banden

Tijdens de maand juni hadden we, zoals al vele jaren elke maand het geval is, de onfortuinlijke ervaring dat onze HF amateurradiobanden werden overspoeld door een groot aantal uitzendingen van niet-amateurs. Het zijn steevast de transmissies van over-the-horizon radars (OTHR) die we elke maand in groten getale ontvangen.

Bovendien, zoals blijkt uit de maandelijkse rapporten van de IARU R1 lidverenigingen die samenwerken met het IARU Monitoring System Regio 1, worden elke maand ook veel uitzendingen in militaire modes ontvangen.

De laatste tijd maken we ons, naast dit soort uitzendingen en die van andere indringers en piraten, zorgen over het toenemende aantal ontvangsten van andere signalen, waarvan het doel soms onbekend is en die, samen met de uitzendingen waar we het hierboven over hadden, geen plaats hebben in het spectrum van onze HF amateurradiobanden. In de nieuwe IARU Monitoring System redion 1 maandelijkse nieuwsbrief beschrijven we enkele voorbeelden van dit soort signalen die in juni 2024 zijn ontvangen.

Met dank aan Ruud PG1R

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.