Kort radioamateurnieuws – week 3, 2024
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Radioamateurs herstellen FM-station antenne;
- Duitse speciale roepletters voor verjaardag Radio Kartel;
- QRadioLink SDR-Client applicatie voor Linux;
- RSGB EMC Commissie over RF elektrische interferentie;
- QRP Cluster als Open Source project;
Kort radioamateurnieuws
1. Radioamateurs herstellen de antenne van een Amerikaans FM-station
Amateur Radio Newsline meldt dat dankzij radioamateurs het lokale Amerikaanse radiostation KNYO dit jaar heel anders zal beginnen dan het vorig jaar deed. Een jaar geleden verloor het FM-station met laag vermogen in Fort Bragg, Californië, zijn antenne na het omvallen van de 70 meter hoge dennenboom die als toren werd gebruikt. De FCC gaf toestemming voor een tijdelijke oplossing waarbij de antenne op een mast van een derde van die hoogte mocht worden geplaatst. Hierdoorwas het volledig op vrijwilligers draaiende station weer in de lucht. Toen kwam er in oktober een onweersbui en het signaal viel weer weg.
Nadat de vrijwilligers van het station niet konden vaststellen wat er mis was gegaan, kwam een team zendamateurs om te helpen bij het onderzoek. Zij ontdekten dat de antenne tijdens de storm door de bliksem was getroffen. De bliksemafleider was beschadigd en verschillende connectoren waren eruit geslagen. De reparaties gingen snel van start. In een commentaar dat deze maand op de website RadioWorld.com werd geplaatst, bedankte de manager van het station de radioamateurs publiekelijk voor het gebruik van hun expertise op het gebied van amateurantennes om het station te herstellen.
2. Duitse speciale roepletters voor 100ste verjaardag van het Duitse Radio Kartel
Van 1 januari tot 31 mei 2024 zullen in Duitsland 10 speciale stations met het getal 100 in de prefix en suffix FK, om de 100ste verjaardag van de oprichting van het Duitse Radio Kartel te vieren. (DB100FK, DC100FK, DD100FK, DF100FK, DL100FK, DM100FK, DQ100FK, DR100FK, DM100MW en DR100PE)
Op 29 oktober 1923 was de start van de uitzendingen van amusementsradio in Duitsland. Het duurde echter tot het Duitse Radio Kartel, een speciaal opgerichte vereniging van vroege radio- en radioclubs in januari 1924, voordat de kwalificatie van geïnteresseerde burgers als legale luisteraars tot echt succes leidde. Lees er hier meer over.
De periode waarin het kartel actief was, ging ook gepaard met een oprichtingsoffensief van andere radioclubs, die vandaag de dag de historische wortels vormen voor veel lokale verenigingen.
Er is een online diplomaprogramma voor radioamateurs en SWL’s, dat deel uitmaakt van het 100FK radio-evenement. Meer informatie op deze website of de QRZ.com-pagina’s van de deelnemende stations.
3. QRadioLink SDR-Client applicatie voor Linux
QRadioLink is een GNU/Linux multimode (analoog en digitaal) SDR (software defined radio) zendontvangtoepassing welke gebruik maakt van het Internet voor radio naar VOIP overbrugging (radio over IP). Het is gebouwd bovenop GNU radio. Zo kan er naar hartelust geëxperimenteerd worden met software defined radio hardware met behulp van verschillende digitale en analoge radiosignalen en een Qt5 gebruikersinterface.
Mogelijke toepassingen:
- Experimenteren, hobby- en amateurradiotoepassingen
- Educatief (lage kosten, lage complexiteit, lage betrouwbaarheid onderzoeksplatform naar: radiocommunicatie, digitale spraak- en datatoepassingen, routing van spraakoproepen)
- Het mag NIET worden gebruikt in missiekritieke communicatie, industriële toepassingen of andere toepassingen waarbij gegevensintegriteit belangrijk is.
Lees er alles over op Sparky’s Blog.
4. RSGB EMC Commissie onderzoekt bronnen van RF elektrische interferentie
Tijdens de RSGB 2023 Conventie gaf David Lauder, G0SNO een presentatie over onderzoeken van de RSGB EMC-commissie naar EMC-problemen en hun oplossingen, waaronder het opladen van elektrische voertuigen – draadloos en bedraad; elektrische fietsen en scooters; 12 volt acculaders; fotovoltaïsche zonne-energiesystemen; luchtwarmtepompen; LED-verlichting; windturbines; VDSL en g.fast.
David Lauder behaalde ongeveer 40 jaar geleden voor het eerst zijn Class B amateurradio licentie, gevolgd door Class A in 1992. Hij is al meer dan 30 jaar lid van de RSGB EMC-commissie en schrijft sinds oktober 1996 de EMC-column in RadCom. Hij is lid van de Investigations Group van het RSGB EMC Committee en hij is ook voorzitter van de Noise Measurement Campaign (NMC) subgroep van het IARU Region 1 EMC Committee.
5. QRP Cluster als Open Source project
OM0ET en OM6APN hebben een QRP Cluster gemaakt. Maar waarom? Daarover zeggen ze het volgende:
Uitzenden met laag vermogen is leuk, maar vooral als het lukt om QSO’s of contacten te maken. QRP signalen zijn meestal zwak en worden gemakkelijk gemist in ruis en interferentie. Daarom kwamen we op het idee om een QRP selfspotting Cluster op te richten, waar elke QRP omroepenthousiast kan aankondigen op welke frequentie hij werkt, in welke mode, of met welke apparatuur en vermogen hij werkt.
Hoe zou de QRP Cluster moeten werken? Ons eerste idee is om een Selfspotting QRP (TELNET) cluster te creëren, die alleen bedoeld zal zijn voor QRP/mobiele/draagbare stations. Eigenlijk iets gelijkaardigs als de DX Summit. Met andere woorden, een webinterface + mogelijk ook een mobiele applicatie op de SOTA manier. Er was ook een idee om bakens te maken die permanent clustergegevens uitzenden in een soort DIGI-modus voor diegenen die geen toegang hebben tot het internet (meestal in de bergen of afgelegen en niet bevolkte gebieden). Het zou zeker geweldig zijn als iemand ons zou kunnen helpen met dit project. Het belangrijkste idee was om een Open Source project op te zetten waaraan iedereen met de nodige kennis op de een of andere manier kan deelnemen.
Bekijkt zelf de QRP Cluster website.
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.