Kort radioamateurnieuws – week 30, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Rothammels Antennabook in de webshop;
  2. Cavity Filters, ontdek dit stuk zwarte magie;
  3. Eind augustus start F cursus in Groningen;
  4. Uitbreiding expositie OZM met telegrafie;
  5. Hackbare UV-K5 geeft mechanische data prijs;
  6. ICQ Podcast over Ham Radio Friedrichshafen;
  7. De QSL-kaart en zijn verhaal in de VHWN;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Rothammels Antennabook (1e Engelse editie) nu in de VERON webshop

Het Rothammels Antennabook is niet alleen een onmisbaar standaardwerk voor de radioamateur maar ook voor de professional. Deze uitgave is de 1e editie in het Engels, een vertaling van de 13e editie in het Duits. Dit in tegenstelling tot de advertentie op pagina 394 in Electron Augustus 2024 waar abusievelijk nog over de Duitstalige editie wordt gesproken. Het gaat hier toch echt om de uitgave in het Engels, wat voor veel Nederlandse radioamateurs toch net even wat makkelijker leest.

In 44 hoofdstukken worden de basisprincipes van de voortplanting van radiogolven en de praktische uitwerking van antennes in detail uitgelegd. Hoewel sommige beschrijvingen zijn overgenomen uit voorgaande edities en nu verouderd zijn door recente bevindingen, geven ze een historisch beeld van de ontwikkeling van antennes.

Ga nu naar de VERON webshop en bestel jouw exemplaar voor €61,50. Wees er snel bij want de voorraad is maar beperkt.

Met dank aan Fred PA0FVH en Krish van het VERON Service Bureau

 

2. Cavity Filters, een stuk zwarte magie om zelf te ontdekken

Een afgestemde kring gevormd door een condensator en een spoel is een bekende kring. En het is duidelijk dat deze zal resoneren op een bepaalde frequentie. Naarmate die frequentie toeneemt, neemt de grootte van de condensator en de spoel af, en er komt een punt waarop ze de karakteristieke capaciteit en inductie van een transmissielijn kunnen worden. Dergelijke afgestemde circuits kunnen in een behuizing worden geplaatst, waarbij ze kunnen worden ontworpen voor een extreem hoge Q-factor, een maat voor kwaliteit, en dus een heel smal resonantiepunt. Om die reden worden “afgestemde holtes” vaak gebruikt als filters, en FesZ Electronics is hier met een video waarin hun werking en enkele configuraties worden uitgelegd.

De wiskunde achter  dit soort ontwerpen kan elke ingenieur afschrikken. Maar de auteur van de video slaagt erin om Cavity Filters uit te leggen op een zeer toegankelijke manier. We leren hoe we afgestemde circuits moeten zien als transmissielijnen en de eigenschappen van de verschillende koppelingsmethoden. Bovenal laat het zien dat het maken van afgestemde holtes binnen handbereik ligt. Ze zijn tegenwoordig een beetje zeldzaam, maar er was een tijd dat bijna elk tv-toestel een set van deze holtes bevatte die kant-en-klaar waren om mee te experimenteren.

Met dank aan Tom PC5D

 

3. Eind augustus start F cursus radiozendamateur in Groningen

Door de voortdurende belangstelling voor onze veelzijdige zendhobby ben ik gezwicht om toch maar weer een opleiding te geven. We zijn verleden jaar september begonnen en inmiddels heb ik weer een flink aantal N cursisten kunnen helpen aan een registratie. Het enthousiasme is bij enkele van deze geslaagde amateurs groot om niet te lang te wachten en door te leren voor de F registratie. Dat is de reden dat we eind augustus begin september een F cursus starten. Het liefst starten we met minimaal 10 cursisten om de prijs zo laag mogelijk te houden.

De locatie is als voorheen bij de jonge onderzoekers in Groningen. We hebben de cursusruime weer besproken tot en met volgend jaar voor de maandagavonden van 20:00 tot circa 22:00. Men kan zich hiervoor aanmelden via de cursusleider op onderstaand e-mail adres.

Tonny van der Burgh (PA4TON)
t.vdrburgh@kpnmail.nl
06-22806141

Ook is het mogelijk om op de e-mail lijst gezet te worden om wekelijks het huiswerk te kunnen ontvangen. Dit is tevens de uitgelezen kans voor hen die ik niet meer aan mijn “uitgewerkte F examenvragenboek” kan helpen. Het huiswerk bestaat namelijk uit deze ruim 1400 vragen verdeeld over 25 lessen. Na behandeling van de les zullen de huiswerkvragen (examenopgaven) verstuurd worden en nadat deze behandeld zijn volgen alle antwoorden en uitwerkingen. Desgewenst is er een les map met circa 325 pagina’s met 25 lessen verkrijgbaar. Ook kan ik aanraden de cursus op de site van VRZA te volgen voor de N of F cursus.

Met dank aan Tonny PA4TON en Sjohnie PC1TK

 

4. Uitbreiding expositie met telegrafie bij het Omroep Zender Museum (OZM)

Historisch schema van een vonkenzender

Telegrafie is het versturen van berichten (telegrammen) over een lange afstand. In Nederland begon telegrafie in 1848, toen de spoorwegen het eerste telegram via hun eigen netwerk verstuurde. Daarbij maakte men gebruik van het Morse alfabet, een combinatie van punten en strepen voor elk karakter.

Voordat het technisch mogelijk was om gesproken woord via de “ether” te versturen demonstreerde Marconi rond 1896 dat Morse seinen ook via de radioweg konden worden gezonden en ontvangen. Omdat de radiolamp nog niet bestond waren zender en ontvanger geheel mechanisch opgebouwd. Gezonden werd met een vonkenzender en in de ontvanger werd het signaal gedetecteerd met een coherer, een glazen buisje met metaal vijlsel. Het Omroep Zender Museum werkt aan een demonstratie model om deze voorganger van de radio omroep te kunnen tonen.

Het schema van de demonstratie vonkenzender is gelijk aan het historische schema dat bij dit artikel staat, alleen is om praktische reden de batterij vervangen door een voeding van 5 V die op netspanning werkt. De Leidse fles, afstemspoel en vonkenbrug hebben we zelf gemaakt. De Ruhmkorf spoel voor het opwekken van de hoogspanning stamt uit 1948.

Na maandenlange experimenten lukte het medio juni om een werkende verbinding te maken.

Lees dit boeiende artikel verder in de Omroep Zender Museum nieuwsbrief van juli 2024. Dit is de 50e nieuwsbrief van het OZM, dus namens de VERON onze felicitaties voor het behalen van deze mijlpaal. Het is een zeer lezenswaardige nieuwsbrief geworden!

Met dank aan alle OZM vrijwilligers

 

5. Hackbare Quansheng UV-K5 portofoon geeft mechanische gegevens prijs

Schema’s van reverse-engineering zijn bij onze vrienden van Hackaday de gewoonste zaak van de wereld. Vooral omdat ze vaak de sleutel vormen tot coole hardwarehacks. We krijgen echter niet veel mechanische reverse-engineering te zien, wat jammer is omdat elektronische hacks vaak letterlijk niet op zichzelf staan. Daarom vielen deze reverse-engineered mechanische schema’s van de Quansheng UV-K5 draagbare amateurradio zendontvanger ons echt op.

Een deel van de reden voor het gebrek aan mechanische schema’s voor apparaten, zelfs voor apparaten die elektronisch en softwarematig goed te hacken zijn zoals de UV-K5, is dat mechanische schema’s veel minder abstract zijn dan een elektrisch schema of zelfs firmware. Gelukkig weerhield dit feit “mdlougheed” er niet van om een uitgeklede UV-K5 onder een camera te leggen voor een serie beelden om de ruwe gegevens te verzamelen die nodig zijn voor fotogrammetriepakket RealityCapture. De puntenwolk werd zorgvuldig geschaald om overeen te komen met de afmetingen van de omgekeerde printplaat van de radio, zodat de twee modellen samen kunnen werken.

De resultaten zijn behoorlijk indrukwekkend, zeker voor een eerste poging, en zouden elektromechanische aanpassingen aan de radio nog gemakkelijker moeten maken. Petje af voor het goede werk en laat het mechanische hacken beginnen.

Met dank aan Tom PC5D

 

6. ICQ Podcast met verslag over Ham Radio Friedrichshafen

Het onder radioamateurs bekende ICQ Podcast heeft aflevering 434 van hun podcast uitgebracht, met een verslag van Ham Radio Friedrichshafen.

Het team sprak met RSGB General Manager Steve Thomas M1ACB over een breed scala aan onderwerpen, waaronder internationale samenwerking en de RSGB-conventie. Je kunt dit gedeelte beluisteren vanaf een uur en 17 minuten in de podcast.

Ook kun je horen hoe RSGB President John McCullagh GI4BWM, Board Chair Stewart Bryant G3YSX en Spectrum Forum Chair Murray Niman G6JYB praten over licentieveranderingen, outreach en spectrum. Je vindt dit deel van het interview vanaf een uur en 39 minuten in de uitzending.

Luister naar de podcast op icqpodcast.com. Voor meer informatie over de licentiewijzigingen, zie rsgb.org/licence-review.

Met dank aan Tom PC5D

 

7. De QSL-kaart en zijn verhaal in de VHWN nieuwsbrief

In een maandelijkse rubriek in de VERON Hoekse Waard Nieuwsbrief selecteert Evert, PA3FXY de sub QSL-manager van R36 een QSL kaart uit zijn QSL-kaarten verzameling van ruim 40 jaar inmiddels. In de juli editie van VHWN vanaf bladzijde 13 eens een special event QSL kaart.

Waarom is deze kaart bijzonder? Deze speciale QSL kaart is ter ere van het 60 jarige jubileum van het Antarctisch Verdrag en aanverwante overeenkomsten, gezamenlijk bekend als het Antarctic Treaty System (ATS), deze regelen de internationale betrekkingen met betrekking tot Antarctica, het enige continent op aarde zonder inheemse menselijke bevolking.

Het was de eerste wapenbeheersingsovereenkomst die tijdens de Koude Oorlog tot stand kwam, waarbij het continent werd aangewezen als wetenschappelijk domein, de vrijheid van wetenschappelijk onderzoek werd vastgelegd en militaire activiteiten werden verboden; Voor de doeleinden van het verdragssysteem wordt Antarctica  gedefinieerd als al het land en de ijsplaten ten zuiden van 60° ZB.

Lees het volledige artikel over deze bijzondere kaart in de juli editie van VHWN. En vergeet niet ook de overige 15 pagina’s eens door te lezen. Het is beslist de moeite waard.

Met dank aan Evert PA3FXY en Gerard PD2GSP

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.