Kort radioamateurnieuws – week 32, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Op jacht naar een plek voor een radio-ontvanger;
  2. Amateurradio en software schrijven met de RSGB;
  3. ARRL reageert op “ernstig gebrekkig” HF-regelgeving voorstel;
  4. RSGB reageert op eLoran systemen op 90-110kHz;
  5. De World Radio History website.

Kort radioamateurnieuws

1. Jos PA3ACJ en Onno PA3AKP zijn op jacht naar een plek voor een radio-ontvanger

Leidse radiozendamateurs Jos Disselhorst (PA3ACJ) en Onno de Meijer (PA3AKP) staan prominent in het Leidsch Dagblad met een goed artikel over storingen op de kortegolf en een mogelijke oplossing. Ze zijn namelijk op zoek naar een geschikte locatie om een WebSDR te plaatsen om zo ruisarme ontvangst te realiseren. Het moet iets gaan worden in de trend van de bekende Maasbree WebSDR.

Pdf-icoonHelaas staat het volledige artikel bij het Leidsch Dagblad achter de betaalbuur. Online is er slechts een gratis ingekorte versie leesbaar. Maar het Leidsch Dagblad heeft ons speciaal toestemming gegeven om het gehele artikel als PDF aan de VERON achterban ter beschikking te stellen! Daar zijn we heel blij mee en willen het Leidsch Dagblad daar dan ook hartelijk voor bedanken! Klik op het PDF-icoon hiernaast om het hele artikel te lezen.

2. Amateurradio en software schrijven met de RSGB

De RSGB zet zich in om jongeren aan te moedigen om voor amateurradio te kiezen. En ze willen hiermee ook het levenslang leren ondersteunen. Voor dit doel stelt de vereniging middelen beschikbaar en creëert ze activiteiten waar iedereen de gehele maand september 2023 aan mee kan doen.

Van BBC Micro:bit tot Node-RED en GNU Radio; er zijn geweldige activiteiten om zelf te proberen of met je club. Maar ook om te organiseren op een lokale school of in een gemeenschapsgroep.

Als je een ervaren software schrijver bent, wil de RSGB graag dat je dit initiatief steunt door je enthousiasme door te geven aan een lokale school of club met behulp van de voorgestelde activiteiten. Als je nieuw bent in coderen en geen idee hebt wat Python is of een Raspberry Pi, dan zullen de activiteiten je op het pad van ontdekking zetten!

Lees meer op onze softwarepagina op rsgb.org/coding. En als je mee wilt doen, neem dan contact op met ESRG-lid John Hislop, G7OHO op g7oho@rsgb.org.uk.

3. ARRL reageert op “ernstig gebrekkig” HF-regelgeving voorstel

De ARRL heeft, als onderdeel van haar missie om radioamateurs te beschermen, commentaar ingediend tegen een voorstel dat digitale communicatie met hoog vermogen zou introduceren in het kortegolfspectrum dat in veel gevallen direct grenst aan de HF-banden voor radioamateurs.

De “Shortwave Modernization Coalition” (SMC), die bepaalde belangen in de hoogfrequente aandelenhandel vertegenwoordigt, heeft de petitie ingediend bij de Federal Communications Commission (FCC). (Eerdere berichtgeving is te vinden op ARRL News.) De ARRL reageerde namens haar leden en de 760.000 licentiehouders van de Amateur Radio Service in de VS.

Het ARRL-laboratorium voerde gedurende meerdere maanden een gedetailleerde technische analyse uit om te bepalen of de voorgestelde regelgeving van invloed zouden zijn op activiteiten op de banden die zijn toegewezen aan radioamateurs en die worden gemengd met de Deel 90-banden in het spectrum in kwestie. Lees dit alles uitvoeriger in het ARRL persbericht.

4. RSGB reageert op eLoran systemen op 90-110kHz

De RSGB heeft gereageerd op een raadpleging van Ofcom over licenties voor Enhanced Long-Range navigatiesystemen, of eLoran. Dit zou gebruik maken van een nieuw netwerk van 400kW EIRP uitzendingen op ongeveer 90 tot 110 kHz om een alternatief te bieden voor GPS voor voor positiebepaling, navigatie en tijdsbepaling, of PNT.

Het antwoord, dat te vinden is op RSGB’s Spectrum Forum webpagina’s, richtte zich op de hoge niveaus van out-of-band emissies die van invloed zouden zijn op de toewijzing voor zwakke signalen aan 136 kHz voor amateurs, evenals op en transparantie bij het verlenen van zendvergunningen. De reactie op de raadpleging kan hier worden bekeken.

5. De World Radio History website

Via Tom PC5D (U weet wel, de man achter de wekelijkse propagatienieuwsberichten) kregen we nog een tip van Martin PE1EEC doorgespeeld. De link naar een verzamelwebsite met radiohobby gerelateerde oude(re) tijdschriften en boeken. Heerlijk om al die tijdschriften eens door te werken op zoek naar leuke ideeën of handige informatie.  Kijk zelf maar op https://worldradiohistory.com/Home-DX.htm en geniet van de nostalgie in onze mooie radiohobby.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.