Kort radioamateurnieuws – week 33, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. GB80OMG herdenkt Operatie Market Garden;
  2. Te koop uit de nalatenschap van David PA0WNN;
  3. Europees BUG net actief op de donderdagavond;
  4. Iraanse OTHR laat opvallend nieuw gedrag zien;
  5. Rothammels Antennabook in de VERON webshop;

Kort radioamateurnieuws

 

1. GB80OMG herdenkt Operatie Market Garden op 17 september 2024

Het Royal Signals Museum en de Royal Signals Amateur Radio Society zullen op 17 september 2024 een speciaal event station in de lucht brengen vanaf Tarrant Rushton Airfield in Dorset ter herdenking van de 80ste verjaardag van Operatie Market Garden. Het vliegveld, dat nu niet meer in gebruik is, was het startpunt voor zweeftroepen die in Arnhem landden.

De roepnaam zal zijn: GB80OMG

De organisatie van GB80OMG heeft een verzoek aan alle Nederlandse herdenkingsstations:…

We verwelkomen QSO’s met stations in Nederland die ook deze gebeurtenis herdenken.

Ik ontvang graag van jullie informatie over deze special event stations in Nederland.

Stuur deze informatie per e-mail door aan Geoff, G3WZP / GB100RSM /GB80OMG

Met dank aan Gert PA2LO en Geoff G3WZP

 

2. Te koop aangeboden uit de nalatenschap van David PA0WNN

Op verzoek van Puck, de weduwe van David PA0WNN (SK), verkopen Roel PE2CVF en Wilko PA1WBU van VERON afdeling Arnhem de zendapparatuur en aanverwante zaken uit David’s shack.

Op de lijst die je op deze webpagina kunt vinden staat wat er wordt aangeboden en wat de betreffende prijs is.

Bij interesse graag contact leggen met Wilko via PA1WBU@veron.nl of via @PA1WBU op Telegram.

Met dank aan Roel PE2CVF en Wilko PA1WBU

 

3. Europees BUG net actief op de donderdagavond om 18:30 UTC

Vibroplex Original bug uit 1921

De bug gebruikers groep is gestart met een wekelijks BUG net op de donderdagavond om 18.30u UTC. Het doel is om andere bug gebruikers te ontmoeten voor een ontspannen en vriendelijke uitwisseling van informatie. Bijvoorbeeld over welke bug je op dat moment gebruikt.

Normaal zouden we de 7033 kHz bug frequentie gebruiken, maar door de QRM van een intruder moeten we verhuizen naar 7031 kHz.

Je  hoeft geen lid te zijn van de BUG users group om deel te nemen aan het net. Iedere bug gebruiker is welkom en wordt uitgenodigd om mee te doen.

Meer informatie over de BUG users group lees je op deze website. Zoals je kunt lezen is er ook een Noord-Amerikaans BUG net op de zaterdag en zondag. Ook hieraan kan iedere bug gebruiker deelnemen.

Met dank aan Jan PA0SIM

 

4. Iraanse OTHR laat opvallend nieuw gedrag zien in de amateurbanden

In de nieuwe IARU Monitoring System Region 1 nieuwsbrief belichten we eerst onze bevindingen met betrekking tot de niet-amateurtransmissies binnen de HF-banden die in de maand juli zijn waargenomen. De transmissies die worden beschreven, voegen zich bij het helaas al grote aantal niet-amateurtransmissies dat gebruikelijk is geworden in onze HF-banden.

Het is geen verrassing dat de meeste niet-amateurtransmissies die op de HF-banden voor amateurs worden ontvangen, worden uitgevoerd door radars, waarbij vooral Over The Horizon (OTH)-radars opvallen. Dit type radars wordt in het militaire domein gebruikt om doelen op zeer grote afstand, buiten de gezichtslijn, te detecteren en te volgen.

Tijdens de maand juli hebben we een van deze radars geobserveerd, met name de Iraanse OTHR, die een bandbreedte van ongeveer 45 kHz gebruikt en bursts uitzendt, afwisselend met een sweep-rate (meestal 150 sps) voor de ene burst en een andere sweep-rate (meestal 313 sps voor de volgende – waarbij een pulsherhalingsfrequentie wordt gebruikt die nog nooit eerder is voorgekomen (695 sps), waarbij bursts van 333 sps worden afgewisseld met bursts van 695 sps, en waarbij frequentiehopping plaatsvindt met een veel hogere snelheid (ongeveer elke 31 seconden; elke 5 bursts) dan normaal, zoals te zien is op de video bij de nieuwsbrief.

Dit nieuwe gedrag werd gedurende 3 dagen achter elkaar waargenomen. Het gebruik van deze nieuwe sweep-snelheid werd ook later in de maand (één keer) waargenomen, maar de radar gebruikte toen zijn gebruikelijke frequentiehopping-snelheid. Lees er meer over in de nieuwsbrief.

Met dank aan Ruud PG1R

 

5. Rothammels Antennabook (1e Engelse editie) nu in de VERON webshop

Het Rothammels Antennabook is niet alleen een onmisbaar standaardwerk voor de radioamateur maar ook voor de professional. Deze uitgave is de 1e editie in het Engels, een vertaling van de 13e editie in het Duits. Dit in tegenstelling tot de advertentie op pagina 394 in Electron Augustus 2024 waar abusievelijk nog over de Duitstalige editie wordt gesproken. Het gaat hier toch echt om de uitgave in het Engels, wat voor veel Nederlandse radioamateurs toch net even wat makkelijker leest.

In 44 hoofdstukken worden de basisprincipes van de voortplanting van radiogolven en de praktische uitwerking van antennes in detail uitgelegd. Hoewel sommige beschrijvingen zijn overgenomen uit voorgaande edities en nu verouderd zijn door recente bevindingen, geven ze een historisch beeld van de ontwikkeling van antennes.

Ga nu naar de VERON webshop en bestel jouw exemplaar voor €61,50. Wees er snel bij want de voorraad is maar beperkt en de eerste exemplaren zijn de deur al uitgevlogen.

Met dank aan Fred PA0FVH en Krish van het VERON Service Bureau

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.