Kort radioamateurnieuws – week 38, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Starlink-satellieten lekken steeds meer radiostoring;
  2. Het elektronica-hobby blog van Jos Verstraten;
  3. Webinar Radiotelescoop Dwingeloo, een tweede leven;
  4. VERON Historisch Archief zoekt materiaal;
  5. De RSGB conventie: feest van radioamateurs;
  6. Een helpende hand om Morse te leren;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Starlink-satellieten lekken steeds meer radiostoring

Vorig jaar berichtten wij al over dat de SpaceX satellieten radiogolven lekken. En nu schrijft Engineers Online over het feit dat die rondvliegende SpaceX dingen steeds meer RF lekken.

Observaties met de Low Frequency Array radiotelescoop (Lofar) lieten vorig jaar zien dat de eerste generatie Starlink-satellieten onbedoelde radiogolven uitzenden die astronomische observaties kunnen belemmeren. Nieuwe observaties hebben aangetoond dat de tweede generatie ‘V2-mini’ Starlink-satellieten tot 32 keer helderdere onbedoelde radiogolven uitzenden dan satellieten van de vorige generatie.

En dat is slecht nieuws. De auteur zet het lekken even in perspectief:…

Vergeleken met de zwakste astrofysische bronnen die we met Lofar waarnemen, is onbedoelde elektromagnetische straling van Starlink-satellieten 10 miljoen keer helderder. Dit verschil is vergelijkbaar met de zwakste sterren die met het blote oog zichtbaar zijn en de helderheid van de volle maan. Omdat SpaceX elke week ongeveer 40 tweede generatie Starlink-satellieten lanceert, wordt dit probleem steeds erger.

Lees het hele artikel via deze link. Uitleg over het filmpje bij dit artikel is op Youtube terug te lezen.

Met dank aan Johan PE1PUP

 

2. Duik in het elektronica-hobby blog van Jos Verstraten

Jos Verstraten

Mijn eerste artikel over elektronica, gepubliceerd in ‘elektuur’, schreef ik op mijn tweeëntwintigste. Vanaf dat moment heeft het schrijven over elektronica mijn leven beheerst. Als freelance-auteur, als redacteur, als eindredacteur en als uitgever. Helaas kregen de zakelijke besognes de overhand en verdween het schrijven naar de achtergrond. Nu ik ‘gepensioneerd’ ben, zoals dat heet, ga ik weer vol enthousiasme publiceren over elektronica als hobby.

Nou, dat “weer vol enthousiasme publiceren” blijkt geen loze kreet van Jos te zijn. Hij heeft op het moment van schrijven van dit bericht al 648 artikelen op zijn elektronica-hobby blog staan. En daarnaast heeft hij ook een zeer grote hoeveelheid elektronicatijdschriften van na 1960 gescand en online gezet. Alles vrij te downloaden. Dus zet deze blog gelijk in jouw favorieten, en blader eens door de indrukwekkende alfabetische registers (A-L en M-Z). Het is een waardevolle bron van informatie voor iedere al dan niet zelfbouwende radioamateur.

Met dank aan Herm Willems van de werkgroep VERON Historisch Archief

 

3. Radiotelescoop Dwingeloo, een tweede leven: webinar door Jan PA3FXB

CAMRAS-schotel DwingelooHet RF-Webinar team is verheugd dat ze weer een leuke en interessante presentatie hebben voor het komende webinar op zondag 22 september om 15.00 uur. Jan van Muijlwijk PA3FXB is erg actief in het CAMRAS-gebeuren en komt daar graag over vertellen.

In 1956 werd in Dwingeloo aan de rand van het Dwingelderveld de eerste professionele radiotelescoop ter wereld in gebruik genomen. Deze 25 meter schotel verraste de astronomische wereld met baanbrekende waarnemingen en resultaten. Ruim 40 jaar later werd de schotel stilgezet omdat er inmiddels meer en betere instrumenten beschikbaar waren.

Gelukkig kon de schotel van de slopershamer gered worden! Er werd een stichting opgericht om het monument te beheren en te gebruikten: CAMRAS. Veel van de vrijwilligers zijn radiozendamateur. Dat is niet verwonderlijk, want welke zendamateur zou niet graag eens willen experimenteren met een 25 meter grote schotel! Jan vertelt aan de hand van vele foto’s het verhaal van de reddingsactie en wat er zoal met de schotel wordt gedaan. Meld je in voor dit RF-Webinar via deze link.

Met dank aan het RF-Webinar team

 

4. VERON Historisch Archief zoekt Nederlands historisch radioamateur materiaal

De VERON kent sinds juni 2024 de werkgroep VERON Historisch Archief. De doelstelling van deze werkgroep is om aan de hand van historisch materiaal onderzoek te doen naar diverse aspecten en achtergronden van onze hobby, gevolgd door een publicatie.

Een overzicht van wat er al is gepubliceerd in Electron en/of op de VERON website is op deze pagina terug te lezen. Daar staat ook wat de werkgroep onder andere voornemens is om nog te onderzoeken.

De werkgroep heeft jouw/uw hulp nodig!

Wij zoeken voor ons digitale archief afdelingsbrieven, foto’s, dia’s en krantenknipsels van 1900 tot 1952, die het beeld van het radioamateurisme kunnen complementeren.

Heeft u iets voor het archief? Laat het ons weten (per mail aan voorzitter@veron.nl) met een beschrijving van de inhoud van het materiaal, dan kunnen wij kijken of het voor ons archief een aanvulling is.

Met dank aan Remy PA0AGF

 

5. De RSGB conventie: een feest van radioamateurs

De Radio Society of Great Britain (RSGB) biedt wat haar website noemt “een feest van radioamateurs” tijdens haar conventie in Milton Keynes in oktober 2024. Opnieuw zal het AMSAT Colloquium plaatsvinden op hetzelfde tijdstip tijdens de conventie, tussen 11 en 13 oktober.

De ups en downs van Solar Cycle 25 en de bijzonderheden van Sporadic-E zijn twee van de propagatiegerelateerde presentaties die dit jaar worden aangeboden. Steve Nichols, G0KYA, voorzitter van de propagatiestudiecommissie, zal de zonnecyclus en de voorspellingen die hij drie jaar geleden deed bespreken. Chris Deacon, G4IFX, gaat in op Sporadic-E en het gebruik ervan voor amateurcontacten.

In totaal staan er drie thematische presentaties op het programma: “Aan de slag“, “Bediening” en “Technisch“. Ga voor meer informatie naar de website van de vereniging. In het augustusnummer van RadCom, het tijdschrift van de RSGB, staat ook een update van de conventie.

Met dank aan Tom PC5D

 

6. Een helpende hand om Morse te leren

Een reuzenhand “helpt je een handje” de morsecode te leren in deze oude militaire film. Grappig dat het leger ooit dit soort multimedia technieken heeft ingezet om het Morse seinen leren te vergemakkelijken.

Maar nu even terug naar het heden. Wist je dat we van de VERON een aparte website hebben over alles dat maar met Morse te maken heeft? Kijk maar eens op morse.veron.nl en stuur gerust kopij in over Morsecode zodat wij het aan deze website toe kunnen voegen.

Deze website is tot stand gekomen nadat de VERON in 2015 de erkenning heeft gekregen dat zij de belangenbehartiger is van de Morsecode als traditie in Nederland. En daar zijn we best wel een beetje trots op.

Met dank aan fervent Morse beoefenaar Remy PA0AGF

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.