Kort radioamateurnieuws – week 42, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Terugkeer CIS-## FSK transmissies;
  2. F-laag propagatie terwijl cyclus 25 piekt;
  3. Radio Club Limburg activeert PF16F;
  4. Rookafzuiging bij solderen ernstig onderschat;
  5. Dit weekend ARRL EME-contest;
  6. December YOTA Maand komt er aan;

Kort radioamateurnieuws

 

1. IARU-MS Regio 1: Massale terugkeer van CIS-## FSK transmissies op HF

18107 kHz CF: CIS 36-50. FSK (F1B and F1A). Shift = 200 Hz. 50 Bd. RUS. ID = “RDL”

De maand september werd wat betreft niet-amateurtransmissies in de amateurradiobanden op HF ongetwijfeld gekenmerkt door de massale terugkeer, na maanden van afwezigheid, van transmissies van het type CIS-## FSK op onze frequenties, evenals het verschijnen van enkele nieuwe transmissies in deze modes.

Sommige van deze transmissies zijn welbekend en van “seizoensgebonden” aard: ze zenden gedurende een bepaalde periode uit op een specifieke frequentie, verdwijnen dan om op een later tijdstip terug te keren. Dit is het geval met het Russische marinestation “RDL” dat, na afgelopen april dagelijks te hebben uitgezonden op 18107 kHz CF (CIS-36 50; FSK. Shift = 200 Hz. 50 Bd), op 1 september terugkeerde naar dezelfde frequentie en daar de hele maand lang dagelijks uitzond.

In de IARU Monitoring System Region 1 Nieuwsbrief over september 2024 een voorbeeld van de verschillende CIS 36-50 transmissies ontvangen in september. En een video van die op 18107 kHz CF (ID: “RDL”. RUS Navy). Deze modus valt op door de mogelijkheid om zowel FSK telegrafie voor automatische ontvangst (F1B) als FSK telegrafie voor auditieve ontvangst (F1A) te verzenden. Het F1A-gedeelte van de transmissie, verzonden in morsecode, kan worden gedecodeerd door met een smal filter naar de bovenste frequentie te luisteren.

Met dank aan Ruud PG1R

 

2. Presentatie over F-laag propagatie op 50 MHz terwijl zonnecyclus 25 piekt

Op 9 oktober 2024 heeft Roger Harrison VK2ZRH een presentatie getiteld ‘Factors Affecting F-layer Propagation at 50 MHz as Solar Cycle 25 peaks‘ gegeven voor de Madison DX Club. In goed Nederlands is dat “Factoren die de F-laag propagatie op 50 MHz beïnvloeden terwijl zonnecyclus 25 piekt“.

In de video van deze presentatie kijkt Roger naar de huidige zonnevlekkencyclus en het potentieel voor sommige F2-laag en Trans-Equatorial Propagation (TEP) paden.

De presentatie is onder andere bereikbaar via de blogspot van EI7GL. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook gewoon rechtsboven deze tekst bekijken. Wel zo handig.

Met dank aan Tom PC5D

 

3. Radio Club Limburg kondigt special event station PF16F aan

In november 2024 zullen de leden van Radio Club Limburg in de regio Noord-Limburg het special event station PF16F activeren. PF16F is actief om afscheid te nemen van het gevechtsvliegtuig F-16 (Fighting Falcon). Na 45 jaar dienst, van 1979 tot 2024, gaat de F-16 met pensioen bij de Koninklijke Luchtmacht (RNLAF).

Leden van Radio Club Limburg zullen van 1 tot en met 30 november 2024 de roepnaam PF16F activeren en zoveel mogelijk radioamateurs over de hele wereld werken.

Of je nu een radioamateur bent die hoopt contact te leggen met een nieuw land, een nieuwe roepnaam of je bent een toevallige bezoeker, we heten je van harte welkom op onze website.

Het PF16F team hoopt je te horen en te werken in november.

Met dank aan Jan PA2P

 

4. Rookafzuiging bij solderen ernstig onderschat

Bij solderen komen giftige stoffen vrij die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Veel mensen denken dat solderen met loodvrije soldeertin veilig is. Dit is per slot sinds 1 juli 2006 voor commercieel gebruik niet meer toegestaan.

Het tegendeel is echter eerder waar. Zo stelt Weller dat loodvrij solderen wel tot 250 procent meer deeltjes in de ademhalingszone terechtkomt. Per kubieke meter lucht is dit wel tot 700 miljoen deeltjes die de longblaasjes bereiken. Daarom is rookafzuiging beter voor uw gezondheid.

Afzuiging is beter voor je gezondheid

Rookafzuiging van de dampen en filtreren is daarom van belang om de gebruiker te beschermen tegen de giftige dampen. In loodhoudend soldeertin zit natuurlijk lood. Bij langdurig inademen of herhaalde blootstelling ontstaat een chronische loodvergiftiging. Maar ook kunnen allergische reacties ontstaan. Voor zwangere vrouwen is het inademen van looddampen helemaal een slecht idee. Het is schadelijk voor het ongeboren kind en kan zelfs leiden tot steriliteit.

Lees dit bijzonder nuttige artikel verder op deze webpagina van VERON afdeling Flevoland. Immers, rookafzuiging hoeft niet duur te zijn. Dus onderneem gelijk actie!

Met dank aan Marcel PA3HEB

 

5. Dit weekend ARRL EME-contest, dus doe mee!

Het worden wederom drukke tijden voor de EME-fanaten in de ARRL EME-contest 2024. De weekends voor de activatie van 50 tot 1296 MHz vinden plaats op 19-20 oktober 2024 (dus dit weekend…!!!) en op 16-17 november 2024.

Het doel van de contest is om zoveel mogelijk radioamateurstations via het pad aarde-maan-aarde op een toegestane amateurfrequentie boven 50 MHz te werken.

Let wel even op dat er dit jaar een aantal reglementswijzigingen zijn doorgevoerd. Deze lees je in het ARRL EME-contest reglement waar ook meer aanvullende informatie over deze activiteit te lezen valt.

Met dank aan Fred PA0FVH en Ronny ON6CQ

 

6. De December YOTA Maand (DYM) komt er weer aan!

December Yota maandBeste jongeren,

We zijn blij te kunnen aankondigen dat de December YOTA Maand (DYM) ook dit jaar weer plaats zal vinden.

De DYM is een programma dat radioactiviteiten van jongeren promoot en nieuwe jongeren aanmoedigt om deel te nemen aan onze geweldige hobby. Vorig jaar bereikten bijna 60 deelnemende stations van over de hele wereld meer dan 100.000 QSO’s! En dit jaar verwachten we nog betere cijfers!

De inschrijving voor deelname gaat binnenkort open. We zullen de komende weken ook de nodige informatie over de regels en prijzen sturen in de vorm van een bulletin.

In de tussentijd willen we jullie uitnodigen om roepnamen voor te bereiden met “YOTA” in het achtervoegsel in jullie ledenverenigingen. Tijdens de maand december en ook daarna hopen we dat jullie jongeren aanmoedigen om actief te zijn op de amateurbanden en amateurradio laten zien aan nieuwkomers. We moedigen je aan om demonstraties van radioamateurisme te geven op scholen, lokale clubs of scoutinggroepen.

Voor meer informatie kun je kijken op: events.ham-yota.com. En als je vragen hebt, neem dan gerust contact op met december@ham-yota.com, bij voorkeur in het Engels.

Met dank aan Mario EA1JAY, Coördinator December YOTA maand, Lid IARU Jeugd Werkgroep

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.